Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Informacija za javnost

Datum: 25.07.2023.


Tokom noći (nakon ponoći) u utorak na srijedu i u srijedu (26.7.2023.) očekuje se prolazak hladnog atmosferskog frontalnog talasa.

VLADA CRNE GORE
ZAVOD ZA HIROMETEOROLOGIJU I SEIZMOLOGIJU
Utorak, 25.07.2023.godine
 
 
INFORMACIJA ZA JAVNOST
Vanredna meteorološka informacija
 
   Tokom noći (nakon ponoći) u utorak na srijedu i u srijedu (26.7.2023.)  očekuje se prolazak hladnog atmosferskog frontalnog talasa.
     

   Kao posljedica prolaska atmosferskog talasa i duboke i prostrane baričke doline nestabilnosti,  na teritoriji Crne Gore, očekuje se jaka i duboka, frontalna konvekcija sa uslovima za formiranje konvektivnih olujno-grmljavinsko gradonosnih oblaka koji potencijalno  u zoni olujnog oblaka mogu da generišu jake olujne vjetrove, kratkotrajno pljuskovite padavine i burne grmljavinske procese sa pojavom grada.

  Uslovi za formiranje olujnih oblaka biće izraženeniji u jutarnjim satima u srijedu,  ali opšta nestabilnost atmosfere će se nastaviti  tokom dana u srijedu. Takodje, u srijedu,  očekuje se pojačan do jak vjetar južnih i zapadnih smjerova u toku prolaska fronta a nakon toga u večernjim satima u srijedu vjetar u skretanju na sjeverni.

Ovaj atmosferski sistem, donosi osvježenje,  usloviće pad temperature vazduha u odnosu na temperature koje smo imali ovih dana koje su dostizale i prelazile 41 stepen.

 
 Napomena: Izrada ove vanredne meteorološke informacije bazirana je na profesionalnim službenim sertifikovanim prognostičkim produktima evropskog centra za prognozu vremena (ECMWF), evropskog Copernicus servisa (EFFIS service) i South-East European Multi-Hazard Early Warning Advisory System (WMO).
 
 
 
Pripremio 
MSc Branko Micev, dipl.met.   
Direktorica  
Dušica BrnovićMinistarstvo nauke i tehnološkog razvoja i ove godine organizuje „Dane nauke i inovacija 2023“, koji se održavaju pod sloganom Putovanje kroz znanje, u periodu od 27-30. septembar.
20.septembra 1991. Crna Gora je na Žabljaku proglašena za prvu ekološku državu na svijetu.
04
Avg 2023.
U subotu, 05.08.2023. obilnije padavine kao posljedica ciklonskih aktivnosti.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197