Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Svjetski dan meteorologije 2023.

Datum: 22.03.2023.


Sjutra - 23.marta obilježava se Svjetski dan meteorologije, sa temom "Budućnost vremena, klime i vode, kroz generacije".

Naše vrijeme, klima i ciklus vode ne poznaju nacionalne ili političke granice. Međunarodna saradnja je esencijalna. Ovom filozofijom se vodila svjetska meteorološka zajednica počev od 1873.godine i vodiće se sve dok ne uspije da uvede nauku u usluge koje pruža drušvu, za sadašnje i buduće generacije.

Svjetski dan meteorologije 2023. se obilježava upravo kada i 150-godišnjica SMO-a. On ističe prošle doprinose, sadašnji napredak i budući potencijal – od telegrafa iz kasnog 19-tog vijeka i prenosa prognoza do superkompjutera i svemirske tehnologije. om tog vremena, nacionalni hidro-meteorološke službe su radile danonoćno na sakupljanju i standardizaciji podataka, koji podržavaju vremenske prognoze. Istorija razmjene podataka SMO-a je nevjerovatna priča naučne vizije, tehnološkog razvoja i, prije svega, jedinstveni sistem saradnje u sužbi društva.

Naše vrijeme, klima i ciklus vode će biti drugačiji u budućnosti, u odnosu na prošlost. Vrijeme, klima i hidrološke usluge će pomoći da se uhvatimo u koštac sa povezanim izazovima i da iskoristimo prilike.

Istorija SMO zajednice je fascinantna, od 1860. godine, kada su počela prva osmatranja na moru i upozorenja za moreplovce za nailazak oluje i godinu kasnije, kada su započela opšte prognoze vremena. Izvanredna nova osmatranja i tehnike modeliranja, nastavljaju da se razvijaju, pomažući naprednom razumijevanju Zemljinog kompleksnog sistema vremena i klime. Kao rezultat navedenog, danas su 5-dnevne prognoze pouzdane kao i 2-dnevne prognoze od prije 25 godina. Ovi napredci se bukvalno pretvaraju u milijarde dolara ekonomske dobiti.

Zahtjevi za informacijama o prognozi vremena, klimi i void, u cilju podrške donosiocima odluka, će se brzo povećavati u godinama pred nama.

         - Izjava Generalnog sekretara WMO - Peeteri Taalasa.pdf

         - Izjava Generalnog sekretara UN-a António Guterres.pdf

 Više ⇒ https://bit.ly/3yWtgi3

 

 
08
Maj 2023.
20-ti neformalni sastanak direktora hidrometeoroloških službi jugo-istočne Evrope (ICSEED), održao se u periodu 3-4.maj 2023. u Sloveniji, Brdo pri Kranju. Domaćin skupa je bila Agencija za životnu sredinu – ARSO, u saradnji sa SMO.
Danas ( utorak) 25.4.2023.godine, sredinom dana područje Podgorice (posebno centralni i sjeverni dio sa zapada prema istoku) bilo je zahvaćeno grmljavinsko-gradonosnim (Cb) oblakom koji je uslovio kišu pljuskovitog karaktera, sugradicu(kiša i grad zajedno) i grad veličine lješnjika i oraha.
U Sarajevu je u periodu 18-19.april 2023.godine, održan EUMETSAT informacioni dan u organizaciji EUMETSAT-a i Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197