Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

INFORMACIJA ZA JAVNOST

Datum: 09.03.2023.


Atmosferski talas, kratkotrajno jače padavine, moguće su bujične implikacije.

 Za petak (10.03.2023.) kratkotrajno, na području CG posebno u južnim i centralnim dijelovima očekuju se nestabilne vremenske prilike sa obilnijom kišom, lokalno očekuje se kiša jakog intenziteta i topljenje snijega u planinama.  

Potencijalno moguće je formiranje olujno-grmljavinskih oblaka, burni grmljavinski procesi, sa uslovima za lokalne kratkotrajne olujno-grmljavinske vremenske nepogode (TS-thunderstorm). 

Očekuje se jak na udare i vrlo jak južni vjetar, posebno vrlo jaki udari očekuju se u višim predjelima na sjeveru i duž obale.  

U južnom Jadranu, u petak,  očekuje se talasasto more i podizanje nivo mora uz obalu.

Kao posljedica ove prognostički  značajne meteorološke situacije i  kratkotrajno obilne količine vode,   lokalno  moguće su kratkotrajne bujične implikacije (flashflood efekti) u urbanim sredinama,  na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica, posebno na mjestima gdje je narušeno prirodno oticanje vode. 

Na potencijalno ranjivim mjestima, mogući su lokalni odroni i klizišta posebno na lokalitetima gdje su vršeni značajni gradjevinski zahvati gdje su narušeni prirodna povezanost tla i prirodna stabilnost terena. 

Napomena: Izrada ove vanredne meteorološke informacije bazirana je na profesionalnim službenim sertifikovanim prognostičkim produktima evropskog centra za prognozu vremena ECMWF (EFI index), evropskog Copernicus EFAS service,  GloFAS service i (WMO) South-East European Multi-Hazard Early Warning Advisory System
Svjetski dan meteorologije 2023. predstavnici Zavoda obilježili su sa onima na kojima svijet ostaje.
Sjutra - 23.marta obilježava se Svjetski dan meteorologije, sa temom "Budućnost vremena, klime i vode, kroz generacije".
Ovogodišnji Svjetski dan voda govori o neophodnosti ubrzavanja promjena sa ciljem rješavanja problema, kada je riječ o bezbjednoj vodi i sanitarnim uslovima.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197