Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Posjeta delegacije Koreje

Datum: 23.11.2021.


Korejska delegacija, koju čine dr Moonbo SHIM, generalni direktor KHRA (Korejska asocijacija za hidrografiju i istraživanja) i gdin. Lee Dong Hun, eskpert UST21, nalazi se u dvodnevnoj posjeti Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Tokom prvog dana posjete korejski predstavnici razgovarali su sa v.d.direktoricom Dušicom Brnović i predstavnicima Sektora hidrografije i okeanografije, Radovanom Kandićem, Lukom Ćalićem i Marinkom Loncovićem, o mogućem projektu, koji bi u petogodišnjem periodu bio finansiran kroz ODA (Official Development Assistance).

Cilj posjete je što bolje upoznati potrebe Sektora hidrografije i okeanografije, kada su u pitanju sprovođenje hidrografskih premjera i istraživanja, izrada papirnih i elektronskih navigacionih karata, potrebe za dodatnom opremom i nadasve potrebe za dodatnim obukama kadra u Sektoru. Značajan dio posjete, predstavljao je razgovor o mogućoj razmjeni znanja i iskustava u oblastima istraživanja obale i istraživanja na otvorenom moru, uz pomoć plutača sa senzorima za talase i struje, opremom kojom ZHMS još uvijek ne raspolaže, a korejski predstavnici imaju ogromno iskustvo u toj oblasti.

Za danas je planiran obilazak primorja, kako bi se gosti upoznali sa našom obalom i akvatorijom, kao i opremom kojom raspolaže Sektor hidrografije i okeanografije.  Rezultat dvodnevne posjete će biti izvještaj koji će napraviti korejski eksperti i dostaviti na dalje odlučivanje i mogućnost uključivanja ZHMSa u ODA projekat.              

             

                                           
Štabna vježba projekta BALANCE održana je 15-16. juna 2022. godine u Kumboru, Herceg Novi. Predstavnici tri lokalne opštine, Herceg Novi, Kotor i Tivat, simulirali su odgovor na scenario imaginarnog zemljotresa, koji je pogodio Boku Kotorsku.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija, decembra 1994. proglasila je 17. jun Svjetskim danom borbe protiv dezertifikacije i suše. Ovaj datum se obilježava svake godine počev od tada, kako bi se ukazalo na sve veću opasnost od ovih pojava. Ovogodišnji Svjetski dan se obilježava pod sloganom “Rising up from drought together / Zajedno se uzdižemo iz suše”, čime se apostrofira značaj sinergetskog djelovanja svih subjekata u borbi protiv, sve izraženijih posljedica suše i degradacije zemljišta.
U organizaciji DWD – Njemačke meteorološke službe i EUMETNET-a (Evropske mreže nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi) u Karlsruhe, Njemačkoj održana je 28. skupština EUMETNET-a.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197