Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Ekološka država-30 godina kasnije

Datum: 14.09.2021.


Povodom proglašenja Crne Gore ekološkom državom (20. septembar 1991.), Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine CG, održao je juče – 13.septembra, okrugli sto na temu: „Ekološka država – 30 godina kasnije“

    Okrugli sto je otvorio predsjednik Odbora – gdin. Dragan Krapović, a nakon njega govorili su Daniela Gasparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori; prof. dr Danilo Mrdak, državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog  planiranja i urbanizma; Jelena Kljajević, direktorica Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gori; Draško Boljević, direktor Eko fonda (Fond za zaštitu životne sredine) i Nikola Raičević, savjetnik u Agenciji za zaštitu životne sredine.

 

   

 

    Pored gostiju koji su se obratili u uvodnom dijelu, okruglom stolu su prisustvovali i članice i članovi Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore, kao i predstavnici: Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, JP “Morsko dobro” i nevladinog sektora (NVO Green Home, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, NVO Naša akcija, Zero Waste Montenegro i Dr Martin Schneider - Jacoby Association). 

    Učesnici okruglog stola su govorili o temama koje su se odnosile na pitanja: gdje smo 30 godina nakon proglaženja Crne Gore ekološkom državnom; da li je Crna Gora spremna da se odupre ekološkim izazovima; na kojem smo nivou transpozicije i implementacije EU zakonodavstva; koordinacija nadležnih institucija u ovoj oblast ii da li su građani svjesni prava i obaveza, kada je ekologija u pitanju?
U izložbenom paviljonu Prirodnjačkog muzeja 16.septembra 2021., otvorena je izložba "Prirodne ljepote Crne Gore" u organizaciji Prirodnjačkog muzeja, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Agencije za zaštitu životne sredine. Svečani događaj je dio akcija koje sprovode ove institucije, povodom obilježavanja 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.
Zavod se svojom kampanjom „Mladi u akciji smanjivanja CO2“ pridružio obilježavanju jubileja 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Prva donatorska akcija se održala 16.septembra, posjetom vrtiću „Eko bajka“ u Pljevljima, gdje je ekološka svijest i akcija,posebno kada je zaštita vazduha u pitanju najpotrebnija.
Povodom proglašenja Crne Gore ekološkom državom (20. septembar 1991.), Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine CG, održao je juče – 13.septembra, okrugli sto na temu: „Ekološka država – 30 godina kasnije“

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197