Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Potpisan Memorandum o saradnji

Datum: 20.05.2021.


Direktor Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje doo, gospodin Goran Jevrić i v.d. direktorica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, gospođa Dušica Brnović, potpisali su 19. maja 2021. godine u Podgorici Memorandum o saradnji, zasnovan na principima održivog razvoja prirodnih resursa, zaštite prostora i životne sredine, sa posebnim akcentom na zaštiti korišćenja voda.

 

    Osnovne stavke Memoranduma, na kojima će se zasnivati buduća saradnja, odnosiće se na zajedničku pripremu dokumentacije za povlačenje sredstava iz EU fondova za projekte, od značaja za obije institucije; razvoj međusobne saradnje u oblastima značaja voda i njihove zaštite; organizovanje zajedničkih skupova i sprovođenje edukacija za javnost u globalu, o značaju vode kao najvažnijeg prirodnog resursa.

 

    Veoma važan dio saradnje, odnosiće se na pitanja praćenja kvantitativnih i kvalitativnih karakteristika izvorišta ,,Bolje Sestre“, a sve u cilju formiranja konkretnih prijedloga za upravljanje ovim izvorištem od nacionalnog značaja.

 

    Zavod će iskoristiti sve svoje profesionalne i tehničke kapacitete u monitoringu i istraživanju parametara površinskih i podzemnih voda, od značaja za preispitivanje zona sanitarne zaštite izvorišta ,,Bolje Sestre“, praćenje uticaja klimatskih varijabila na promjene na lokalitetu izvorišta i slivnog područja, koje graviti ovom izvorištu, a sve u cilju proširenje regionalnog vodovodnog sistema u smislu određivanja alternativnog izvora za regionalno vodosnabdijevanje.

   

 

 
U izložbenom paviljonu Prirodnjačkog muzeja 16.septembra 2021., otvorena je izložba "Prirodne ljepote Crne Gore" u organizaciji Prirodnjačkog muzeja, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Agencije za zaštitu životne sredine. Svečani događaj je dio akcija koje sprovode ove institucije, povodom obilježavanja 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.
Zavod se svojom kampanjom „Mladi u akciji smanjivanja CO2“ pridružio obilježavanju jubileja 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Prva donatorska akcija se održala 16.septembra, posjetom vrtiću „Eko bajka“ u Pljevljima, gdje je ekološka svijest i akcija,posebno kada je zaštita vazduha u pitanju najpotrebnija.
Povodom proglašenja Crne Gore ekološkom državom (20. septembar 1991.), Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine CG, održao je juče – 13.septembra, okrugli sto na temu: „Ekološka država – 30 godina kasnije“

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197