Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

19.06.2018.
Temperatura mora u 13:00h

Budva: 26Petrovac: 25Bar: 25Ulcinj: 25Herceg Novi: 25

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
4. Jun 2018.
Upravljanje slivom rijeke Drine

Međunarodna banka za obnovu i razvoj (Western Balkans Investment Framework), 9. maja 2016. godine odobrila je grant Globalnog fonda za životnu sredinu i Fonda za posebne klimatske promjene, u iznosu od 8.732 miliona $, za projekat „Upravljanje slivom rijeke Drine„ (Drina River Basin Management Project-GEF Grant TF0A2318 and GEF SCCF Grant TF0A2321) Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji.
Koordinaciju projekta u Crnoj Gori sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, dok je korisnik Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Kroz pomenuti projekat, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju će dobiti opremu u vrijednosti od 609.250$, kojom će se značajno unaprijediti mreže hidroloških, meteoroloških i padavinskih stanica. Projektom je predviđeno da Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju dobije 5 automatskih glavnih meteoroloških stanica, 15 padavinskih meteo stanica, 1 mobilni dopler sistem za mjerenje protoka vode, 12 hidroloških stanica, kao i žičare za vršenje hidrometrijskih mjerenja. Sve hidrološke i meteorološke stanice imaće GPRS sistem prenosa podataka, odnosno prenos podataka u realnom vremenu.
U cilju uspješne implementacije projekta, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju je obezbijedio finansijska sredstva u iznosu od 110.000 eura za sprovođenje infrastrukturnih radova neophodnih za instalaciju opreme. Prva faza infrastrukturnih radova za instalaciju opreme na hidrološkim i meteorološkim stanicama (15 padavinskih stanica + 7 hidroloških stanica) je vec započela, dok je 26.aprila tekuće godine raspisan tender za izbor izvođača radova za drugu fazu infrastrukturnih radova (5 hidroloških i 5 glavnih meteoroloskih stanica, kao i 4 zičare).
Nakon završene tenderske procedure za izbor dobavljača opreme, Svjetska banka je prihvatila evaluacioni izvještaj za nabavku opreme za unaprijeđenje hidrometeoroloških službi regiona, u slivu rijeke Drine, za opremu za vršenje hidrometeoroloških mjerenja i osmatranja.
U toku je potpisivanje ugovora između Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja sa izabranim dobavljačima meteorološke i hidrološke mjerne opreme. Ukupna vrijednost navedene robe po nabavci iznosi 268.062,83€ ,bez PDV-a.
Takođe, uskoro se očekuje i raspisivanje tendera za nabavku četiri žičare za vršenje hidrometrijskih mjerenja, čija je procijenjena vrijednost 260.000 $.
Isporuka hidro i meteo stanica od strane izabranog dobavljača firme OTT Hydromet GmbH, i ultrazvučnog doplera za mjerenje protoka od dobavljača Seba Hydrometrie GmbH & Co. KG, očekuje se u avgustu tekuće godine, dok bi ugradnja opreme trebalo da bude završena do kraja oktobra tekuće godine.
Takođe, kroz projekat je planirana i nabavka najsavremenijeg softvera za obradu prikupljenih podataka (hidrološka baza podataka-WISKI).
Realizacijom ovog projekta, kao i aktuelnog IPA projekat “Jačanje kapaciteta u cilju implementacije Okvirne direktive o vodama” Crna Gora ce dobiti najsavremeniji monitoring kvantiteta voda u regionu.
Category:Aktuelnosti