Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

18.02.2018. Visina snijega u 7h
(u cm)

ZABLJAK: 69
CETINJE: 7
KOLASIN: 6
ROZAJE: 1
> Cijeli spisak

18.02.2018.
Temperatura mora u 13:00h

Petrovac: 14Budva: 13Bar: 13Ulcinj: 13Herceg Novi: 12

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
4. Sep 2012.
Početak regionalnog UNISDR/WMO projekta

U Zagrebu je 30-31. avgusta 2012., održan inicijalni sastanak predstavnika Svjetske meteorološke organizacije -WMO, UN međunarodne strategije za redukciju rizika – UNISDR i predstavnika nacionalnih službi za najavu i upravljanje prirodnim nepogodama, koji je označio početak sprovođenja projekta “Jačanje otpornosti na prirodne nepogode na zapadnom Balkanu i Turskoj”.

Područje zapadnog Balkana i Turske izloženo je čestim prirodnim nepogodama, poput
previsokih/preniskih temperatura; padavinama koje prouzrokuju poplave i odrone zemljišta; sušama; šumskim požarima i zemljotresima. Tri glavna područja djelovanja, planirana projektom uključuju: saradnju i poboljšanje regionalnog umrežavanja i koordinaciju, u svrhu smanjenja rizika od prirodnih nepogoda, jačanje prekogranične saradnje u upravljanju rizicima od nepogoda i povećanje regionalne sposobnosti monitoringa i predviđanja hidrometeoroloških opasnosti. Ovim projektom će se takođe djelovati prema uspostavljanju efektivnog prekograničnog sistema ranog upozorenja za višestruke opasnosti, kao i pomoći u usklađivanju praksi za smanjenje rizika od nepogoda institucija korisnika projekta, sa praksama i standardima zemalja Evropske unije.

Projekat će se sprovoditi u naredne dvije godine (završetak projekta maj 2014.), u zajedničkoj koordinaciji WMO-a i UNISDR-a, a sredstva u iznosu od 2,2 miliona € su obezbijeđena od strane Evropske komisije, kroz Instrument predpristupne pomoći IPA. Zemlje korisnice projekta su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Republika Makedonija, Turska i Republika Kosovo (prema konvenciji UN-a 1249/55). Benefitori projekta u Crnoj Gori će biti Sektor za vanredne situacije i civilnu bezbijednost i Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju. Početnom sastanku u Zagrebu su prisustvovali predstavnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, direktor Luka Mitrović i savjetnica Ivana Pavićević.

Više informacija o projektu na
http://www.preventionweb.net/ipadrr
Category:Aktuelnosti