Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

30.11.2020.
Temperatura mora u 14h

Budva: 18Herceg Novi: 18Bar: 17Ulcinj: 16

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
8. Mar 2011.
Svjetski dan voda

Svjetski dan voda, 22. mart, se proslavlja svake godine u cilju isticanja važnosti slatkih voda i važnosti održivog upravljanja slatkovodnim resursima.
Ovaj praznik datira od 1992. godine, kada ga je UN Konferencija o životnoj sredini i razvoju (UNCED) preporučila kao važan podsjetnik za svijet, a UN Generalna skupština ga prihvatila, 22. marta 1993. godine, kao prvi Svjetski dan voda.

Ove 2011., prvi put u istoriji, veći broj svjetske populacije, 3.3 milijarde, živi u gradovima, a gradska naselja nastavljaju i dalje da rastu.

38% rasta predstavlja širenje predgrađa, dok se gradska populacija širi brže nego što se infrastruktura gradova može tome prilagoditi.

Cilj Svjetskog dana voda 2011. je da se fokus međunarodne pažnje usmjeri na efekte koje proizvodi brzi rast populacije, urbanizacija, nesigurnosti izazvane klimatskim promjenama, konfliktima i pogoršanjima u gradskim sistemima snabdijevanja vodom.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je Voda za gradove: kao odgovor na izazove gradova koji se šire; sa ciljem da se podstaknu Vlade, organizacije, zajednice i individualci, da se aktivno uključe u problem upravljanja vodom u gradovima.

Centralna proslava Svjetskog dana voda će se održati u periodu od 20. do 22.marta u Kejptaunu, Južna Afrika.
Category:Aktuelnosti