METEO ARHIVA > 2014
Avgust 2014.
Miloš:
--- Quote from: SnowHunter on August 01, 2014, 13:05:01 ---Podgorica je imala vrlo izraženo negativno odstupanje (-2.0°C) od all-time prosjeka:
--- End quote ---
SH, postoji li mogućnost izrade sličnih grafika i za Beograd? Baš me zanima kako bi to izgledalo, vjerujem da bi odstupanja bila još izraženija.
U Baru danas sunčano 27°C. Lijep dan za plažu, treba iskoristiti.
SnowHunter:
Jedan od razloga što za Beograd vrlo rijetko radim ovakve grafike je što u međunarodnoj razmjeni synopa iz Srbije stižu podaci na svaka tri sata u 8 dnevnih termina. Ovo, nažalost, znači da od tri termina za računanje Tsr u synopu postoji samo jedan (onaj u 06UTC). Naravno, Tsr izračunata kao aritmetička sredina osam dnevnih mjerenje je preciznija, ali može odstupati u odnosu na klimatološkj formulu i više od pola stepena. Otuda brojke za ovu godinu treba uzeti s izvjesnom rezervom.
Uglavnom, možda će mnoge iznenaditi sljedeći grafovi:
Znači, samo je druga dekada bila temperaturno ispodprosječna - cijeli mjesec je za oko 0.4°C topliji od all-time prosjeka. Inače, all-time julski prosjek je 22.4°C, dok je za period 1981-2010 prosjek 23.0°C.
Kada je Srbija u pitanju svakako zanimljivije od temperatura (koje su očito bile sasvim prosječne) su padavine. Ali opet, tek na dvije glavne stanice su prevaziđeni mjesečni rekordi julskih padavina:
Kada je u pitanju period januar - jul, tu je situacija nešto drugačija - desetak stanica ima najkišovitijih prvih sedam mjeseci:
Miloš:
Hvala puno! Podaci zlata vrijedni! :109:
U Baru vedro, 23°C.
Bura:
Poslije dvije nedjelje provedene u Norveškoj vratio sam se svome Baru.
Tamo je prvih nekoliko dana T dostizala i 33°C a onda jedva 19°C.
Baš me zanima da li je na nekoj stanici oboren majski mesečni rekord od 647 mm. :23:
Iako je Banat, naizgled, sušan, iz ove tabele se vidi da ekstremni pljuskovi nisu nemogući.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version