Author Topic: Geofizičke i srodne nauke  (Read 77145 times)

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
Re: Geofizičke i srodne nauke
« Reply #50 on: December 12, 2011, 20:08:02 »

Ovo nije bezazlen zemljotres, ovakav zemljotres bi mogao da izazove stetu u epicentralnom podrucju. Steta sto nemamo nikoga iz Pljevalja...

Jeste Fraka, ja se sjecam onog sto je bio prije 2 godine na ljeto ovamo kod nas . Isto je bio ja mislim 4,8 po Rihteru. Sve se treslo i to dobro. Uh taj osjecaj nikad necu zaboravit kad ti izmice zemlja ispod nogu. Uhhhhh  :30: :30: :19:
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Offline Nikola

• Sr. Member
« Reply #51 on: December 12, 2011, 23:51:28 »
Danas cak 41 clan je posjetilo forum

Madjo

• Guest
« Reply #52 on: December 13, 2011, 00:12:51 »

:32:  Pa misliš da je zbog toga bio zemljotres u Pljevlja ?

Offline Nikola

• Sr. Member
« Reply #53 on: December 13, 2011, 02:36:22 »

:32:  Pa misliš da je zbog toga bio zemljotres u Pljevlja ?
:120: izgleda
« Last Edit: December 13, 2011, 02:42:17 by nikolA »

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #54 on: December 24, 2011, 11:12:31 »
DRMALO SASVIM DOBRO

Seizmološki zavod Crne Gore je noćas (četvrtak na petak) u 0 časova i 26 minuta registrovao zemljotres srednje jačine sa epicentrom 13 km jugoistočno od Ulcinja. Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 3,8 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od V stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 15 km. U Baru se osjetio intenzitetom od III stepana Merkalija.

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #55 on: December 25, 2011, 11:55:40 »
OPET ULCINJSKI DRMAO

Seizmološki zavod Crne Gore je juče u 9:21, registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom 8 km južno od Ulcinja (Crna Gora). Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 3,7 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od IV-V stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 15 km. Kod nas u Baru se osjetio intenzitetom od III stepena Merkalija.

Offline Al3k5aNd4R

• Hero Member
  • IG: @alexandarsh.me
    • Alexandarsh točka Me :)
« Reply #56 on: December 25, 2011, 23:37:15 »
treska se crna gora ... buahahahah :D

nek sila bude uz nas..  :106:
❄❄❄ --> Podgorica <-- | ❄❄❄ |My gallery on 500px | Mačka mala | ❄❄❄

Offline Nikola

• Sr. Member
« Reply #57 on: January 18, 2012, 02:22:48 »
Nauka i jeste nauka posto preispituje i sumlja u vec ono sto je postigla.O postanku Kosmosa jos je rani govoriti,tj.covjecanstvo nije doslo u stadij razvoja da otkrije tako nesto,ali doci ce vrijeme i za to,jednog dana ce biti sve jasno.Priroda je jednostavna ali su procesi slozeni.
Procitah u ovom tekstu gore pa naravno da postoji zivot van Zemlje.Od milijarde galaksija i jos puta toliko zvijezda nije moguce da je samo Zemlja imala tu srecu da dobije razvoj zivota od nase zvijezde Sunca.Vracanje u proslost  :33: najvise me je odusevilo otkrice da postoji nesto brze od svjetlosti.To znaci da ubuduce mozemo usavrsiti tehnologiju koja ce biti mnogo brza nego danas tj.moci cemo brze da istrazujemo Kosmos,sve POHVALE!!
Crne rupe su za sad zagonetka ali za neko vrijeme i one padaju pod usavrsavanjem nauke.

Pitao me koleka kad i kako je nastao Kosmos?Ja mu logicno odgovaram:Ne znamo kako je nastao,postoje razne teorije i shvatanja,ali mi jos nijesmo dostigli taj stepen razvoja da to saznamo i to ne treba da znamo dok ne dolje vrijeme za to.I mi smo sastavni dio Kosmosa i svaki element na nasoj planeti postoji i u Kosmosu,a i neka starija tj.naprednija civilizacija mozda nam i pomogne u svemu tome.On je vjerujte ostao bez teksta,nekako mu je bilo lakse isto kao da sam mu dao odgovor  :122:

Offline Stefan600

• Sr. Member
« Reply #58 on: January 18, 2012, 02:32:11 »
To da postoji nesto brze od svjetlosti, da...To me odusevljava   :101: To su neke subatomske cestice, mislim da su to neutroni.
Februar 2012. :)

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #59 on: February 08, 2012, 23:53:40 »
Priča o tektonskim pokretima i formiranju sljedećeg superkontinenta,  već ima i radno ime,    Amasia    :81:

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-16934181

Offline milos555

• Hero Member
« Reply #60 on: February 09, 2012, 18:03:44 »

Priča o tektonskim pokretima i formiranju sljedećeg superkontinenta,  već ima i radno ime,    Amasia    :81:

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-16934181

Jeste,evo ima i na neki bosanski sajt: http://www.cafe.ba/tehnologije/56610_Zemlja-ce-ponovno-imati-superkontinet-i-zvat-ce-se-Amazija.html

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #61 on: February 15, 2012, 18:47:24 »
Drugovi meteorolozi i fizicari. Radim zadatke iz Fizike i ne mogu ovaj da rijesim. Mozete li mi nekako pomoci? Slusajte:

U vertikalnom cilindričnom sudu poprečnog presjeka 100 cm2 nalazi se gas pod klipom mase 4 kg. Atmosferski pritisak je 100 kPa. Sud je u kontaktu sa termostatom od kojeg gas prima toplotu i polako se širi pri konstantnoj temperaturi. Za koliko se pomjeri klip ako gas primi količinu toplote 312 J?

- Ja sam došao do zaključka da pri širenju gasa ispod klipa, sila pritiska gasa vrši rad protiv sile teže atmosferskog pritiska koji djeluje na klip.

Odatle vise ne znam. Zna li mi ko pomoci?

Offline Krivi

• Sr. Member
« Reply #62 on: February 15, 2012, 18:55:27 »

Drugovi meteorolozi i fizicari. Radim zadatke iz Fizike i ne mogu ovaj da rijesim. Mozete li mi nekako pomoci? Slusajte:

U vertikalnom cilindričnom sudu poprečnog presjeka 100 cm2 nalazi se gas pod klipom mase 4 kg. Atmosferski pritisak je 100 kPa. Sud je u kontaktu sa termostatom od kojeg gas prima toplotu i polako se širi pri konstantnoj temperaturi. Za koliko se pomjeri klip ako gas primi količinu toplote 312 J?

- Ja sam došao do zaključka da pri širenju gasa ispod klipa, sila pritiska gasa vrši rad protiv sile teže atmosferskog pritiska koji djeluje na klip.

Jel ti to kim trazi?/ne znam ti ja ovo,a ako sam i znao,zaboravio sam
GGMU!

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #63 on: February 15, 2012, 18:56:24 »

Jel ti to kim trazi?/ne znam ti ja ovo,a ako sam i znao,zaboravio sam

Ne, Cipiripi......

Offline Krivi

• Sr. Member
« Reply #64 on: February 15, 2012, 18:57:54 »
Au jadan,on mi je predavao u 1,nista nisam radio kod njega,ama bas nista,i imao 4,5
GGMU!

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #65 on: February 15, 2012, 18:59:18 »

Au jadan,on mi je predavao u 1,nista nisam radio kod njega,ama bas nista,i imao 4,5

Ma ne radim ni ja nista sa njim, nego sve kuci sam.... a moram uciti fiziku....

Offline Krivi

• Sr. Member
« Reply #66 on: February 15, 2012, 19:00:16 »

E da mi on predaje,nebi dirao knjigu..vidjeo bi da ti predaje kim..
GGMU!

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #67 on: February 15, 2012, 19:02:30 »

E da mi on predaje,nebi dirao knjigu..vidjeo bi da ti predaje kim..

:60: Ma da ti pravo kazem ne diram je ni ja previse, imam 3-4. Al moram da se pripremam za faks...  :104:

Offline Stefan600

• Sr. Member
« Reply #68 on: February 15, 2012, 19:03:24 »
Kakav faks kecmi?

Offline Krivi

• Sr. Member
« Reply #69 on: February 15, 2012, 19:03:47 »
A trebace ti za meteorologiju...
GGMU!

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #70 on: February 15, 2012, 19:05:06 »

Kakav faks kecmi?

Pa moram da se pocnem pripremati, jes da je ostalo jos 2 godine al ja fiziku ,dok nisam saznao da je meteorologija puna nje, nisam dotacinjao....

Offline Stefan600

• Sr. Member
« Reply #71 on: February 15, 2012, 19:09:59 »
haha Ja bih volio da studiram meteorologiju, ali posto znam koliko fizike i matematike ima u njoj, nesto mi se to ne radi  :25:  :24:

Ja bas, ali bas, bas veze nemam sa fizikom... Znaci tu sam bas antitalenat.

Jesam ja pametan, ali nikad nisam volio to da ucim dzaba...  Mrzno mi to nesto haha

Ako se pak predomislim i budem htio to da studiram i budem imao priliku da upisem taj fakultet, moracu dobro da se pripremam, i da jedno godinu dana zaboravim na zivot da bih to sve savladao.. haha

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #72 on: February 15, 2012, 19:13:39 »
Ma nisam ni ja neki talenat, ali ucim, pripremam se.....  :12: Fokusirao sam se na matematiku i fiziku. Jes da jos nekih posebnih rezultata nema ali bice nadam se.....  :75:

Offline Stefan600

• Sr. Member
« Reply #73 on: February 15, 2012, 19:17:01 »
Ma naravno da ce biti! Nemoj da posustanes! Budi odlucan i upisi meteorologiju  :45:  :47:

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #74 on: February 15, 2012, 19:18:30 »

Ma naravno da ce biti! Nemoj da posustanes! Budi odlucan i upisi meteorologiju  :45:  :47:

Treba mi ova podrska. Hvala. Nekad se zapitam, sta da upisem meteorologiju i pritracim toliko godina a ne zavrsim fakultet.....