Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

HMZ Crne Gore :: Meteorologija

AktuelnostiPublikacije

Interactive

Kontakt Forum
Meteoalarm
 
METEOALARM je servis, u operativnoj funkciji od 23. marta 2007., koji objedinjuje službene prognoze opasnog vremena u Evropi. Kroz taj servis najave nacionalnih meteoroloških službi postaju jednostavne, razumljive i lako dostupne javnosti. Servis koristi simbole i bojom kodirane karte i pomoću njih daje najsvježija upozorenja na očekivano opasno vrijeme za sljedećih 48 sati u većem dijelu Evrope. Upozorenja se daju za sljedeće pojave: jake kiše s mogućnošću poplava, žestoke grmljavinske oluje, olujni vjetar, toplotne talase, šumske požare, maglu, snijeg ili ekstremne hladnoće sa mećavom, lavine, kao i velike obalne plime.
Svaka zemlja na karti je kodirana bojom koje predstavljaju četiri nivoa upozorenja: crvena predstavlja najveću opasnost od opasnih vremenskih prilika, slijede narandžasta i žuta, a zelena znači da se opasno vrijeme ne očekuje.
  • Nema upozorenja - ne predviđaju se opasne vremenske pojave.

  • Predviđaju se potencijalno opasne vremenske pojave. Prognozirano vrijeme nije neuobičajno, ali može poremetiti planiranu djelatnost, ako ona zavisi od vremenskih uslova. Savjetuje se oprez uz praćenje meteorološke prognoze.

  • Predviđaju se opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se rijetko tokom godine, a takvog su intenziteta da mogu uzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude. Savjetuje se poseban oprez, praćenje vremenske prognoze i poštovanje savjeta nadležnih državnih službi.

  • Upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se izuzetno rijetko, a takvog su intenziteta da mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne po ljude i životinje. Savjetuje se povećan oprez te stalno praćenje vremenske prognoze. Obavezno poštovanje savjeta i uputstava nadležnih državnih službi.
Nivoi upozorenja su dati kao jedinstven sistem s jasnim odnosom između meteoroloških pojava, moguće štete i predloženog ponašanja, da bi se te štete ublažile ili izbjegle. Granice nivoa se razlikuju od regije do regije. Na primjer, snijeg u području Alpa uzrokuje manje poremećaje i štete nego u Rimu.
Operativna izrada upozorenja za Crnu Goru počela je 17. oktobra 2012. Upozorenja se izrađuju za tri regije koje se razlikuju po svojim klimatološkim obilježjima i dio su cjelokupnog METEOALARM sistema za Evropu.