Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Informacija za javnost

Datum: 16.07.2023.


Narednih dana, od 17.7.2023.godine, očekuju se visoke tropske temperature vazduha, i kao posledica isušivanje vegetacije i veći indeks opasnosti od požara na otvorenom.

VLADA CRNE GORE
ZAVOD ZA HIROMETEOROLOGIJU I SEIZMOLOGIJU
Nedjelja, 16.07.2023.godine
 
 
INFORMACIJA ZA JAVNOST
Vanredna meteorološka informacija
 
     Zbog prognostički očekivane značajne meteorološke situacije i potencijalno mogućih posljedica, ZHMS  izdaje Upozorenje-Vanrednu meteorološku informaciju.
 
     Narednih dana, od 17.7.2023.godine,   područje Crne Gore biće pod snažnim uticajem toplog tropskog talasa koji donosi visoke tropske temperature vazduha.  Temperature će biti znatno iznad prosječnih za ovo doba godine u pojedinim mjestima očekuje se obaranje dnevnih temperaturnih rekorda.   U najtoplijim dijelovima na širem prostoru Podgorice i Danilovgrada, očekuje se da će  temperatura vazduha dostizati i prelaziti  40 stepeni. Ukoliko u medjuvremenu ne dodje o značajne promjene meteorološke situacije i promjene položaja meteoroloških sistema, dejstvo ovog tropskog talasa nastaviće se sve negdje do oko 25.jula.
 
     U periodu od 20.jula  u sjevernim predjelima očekuje se i umjeren do pojačan vjetar južnih smjerova u planinskim predjelima povremno na udare i jak.
  U perifernim sjevernim, sjeverozapadnim i sjeveroistočnim predjelima povremeno u popodnevnim satima  (posebno 18-20.jul) u planinama dolaziće do pojačanog razvoja oblaka sa uslovima za lokalnu izolovanu pojavu kratkotrajne kiše sa grmljavinom.
 
  Ova meteorološka situacija, izmedju ostalog, narednih dana usloviće intenzivno sušenje površinske i niske vegetacije i time stvoriti vrlo visok do ekstremno visok indeks opasnosti od požara (FWI) što ukazuje na vrlo visok do ekstremno visok rizik od požara (wildfire) na otvorenom prostoru (FWI oko 50-60).
 
     Zbog ove, prognostički očekivane, meteorološke situacije ZHMS je za 17.7.2023.godine izdao meteoalarm kategorije “crveno” kao najviši stepen upozorenja na visoke temperature vazduha koje se prognostički očekuju. 
 
Napomena: Izrada ove vanredne meteorološke informacije bazirana je na profesionalnim službenim sertifikovanim prognostičkim produktima evropskog centra za prognozu vremena (ECMWF), evropskog Copernicus servisa (EFFIS service) i South-East European Multi-Hazard Early Warning Advisory System (WMO)
 
 
 
 
Pripremio 
MSc Branko Micev, dipl.met.   
Direktorica  
Dušica BrnovićMinistarstvo nauke i tehnološkog razvoja i ove godine organizuje „Dane nauke i inovacija 2023“, koji se održavaju pod sloganom Putovanje kroz znanje, u periodu od 27-30. septembar.
20.septembra 1991. Crna Gora je na Žabljaku proglašena za prvu ekološku državu na svijetu.
04
Avg 2023.
U subotu, 05.08.2023. obilnije padavine kao posljedica ciklonskih aktivnosti.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197