Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

ICSEED-20 Slovenija

Datum: 08.05.2023.


20-ti neformalni sastanak direktora hidrometeoroloških službi jugo-istočne Evrope (ICSEED), održao se u periodu 3-4.maj 2023. u Sloveniji, Brdo pri Kranju. Domaćin skupa je bila Agencija za životnu sredinu – ARSO, u saradnji sa SMO.

Tokom vrlo zahtjevne agende, kroz dva radna dana, obradila su se mnoga pitanja u dijelu funkcionisanja hidrometeoloških službi JIE regiona, podrške SMO-a i drugih evropskih institucija i centara u procesu rada i unaprijeđenja rada HM službi.

Prvog dana, predstavnici HM službi prezentovali su svoje rezultate rada u intersesijskom periodu, kao i izazove i probleme sa kojima se srijeću u svakodnevnom radu. Ujedno, predstavnici SMO-a su prezentovali SMO aktivnosti u okviru Regionalne Asocijacije VI (Evropa) u susret 19-tom SMO Kongresu. Prezentiranje svojih aktivnosti imali su i predstavnici ECMWF-a i EUMETNET-a, Regionalnog instrumentalnog centra (RIC) i Centra za upravljanje sušama (DMCSEE).

Drugog radnog dana akcenat je bio na međunarodnim inicijativama i projektima, kao što su EW4All (rano upozorenje za sve), SEE-MHEWS-A (multi-hazard sistemi upozorenja za JIE), GBON (globalni osmatrački sistem), SEERAD (uspostavljanje sub-regionalne mreže radara za JIE), WIGOS (uspostavljanje regionalnog WIGOS centra u JIE), WHOS (implementacija svjetskog hidrološkog osmatračkog sistema u okviru komisije za sliv rijeke Save), WIS (implementacija svjetskog informacionog sistema u JIE).

Sastanku su prisustvovali predstavnici hidro-meteoroloških službi: Albanije, Bosne i Hercegovine (oba entiteta – Federalni zavod BiH i Republike Srpske), Hrvatske, Kipra, Mađarske, Izraela, Jordana, Ukrajine, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Rumunije,  Srbije, Slovenije i Crne Gore.

                                                                      

 

 
08
Maj 2023.
20-ti neformalni sastanak direktora hidrometeoroloških službi jugo-istočne Evrope (ICSEED), održao se u periodu 3-4.maj 2023. u Sloveniji, Brdo pri Kranju. Domaćin skupa je bila Agencija za životnu sredinu – ARSO, u saradnji sa SMO.
Danas ( utorak) 25.4.2023.godine, sredinom dana područje Podgorice (posebno centralni i sjeverni dio sa zapada prema istoku) bilo je zahvaćeno grmljavinsko-gradonosnim (Cb) oblakom koji je uslovio kišu pljuskovitog karaktera, sugradicu(kiša i grad zajedno) i grad veličine lješnjika i oraha.
U Sarajevu je u periodu 18-19.april 2023.godine, održan EUMETSAT informacioni dan u organizaciji EUMETSAT-a i Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197