Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

INFORMACIJA ZA JAVNOST

Datum: 15.01.2023.


Zbog prognostički očekivane značajne meteorološke situacije i potencijalno mogućih posljedica, ZHMS izdaje Upozorenje-Vanrednu meteorološku informaciju koja se odnosi na obilne padavine i jak-olujni južni vjetar (16.-21. januar 2023.).

INFORMACIJA ZA JAVNOST

Upozorenje-Vanredna meteorološka informacija

 

     Zbog prognostički očekivane značajne meteorološke situacije i potencijalno mogućih posljedica, ZHMS  izdaje Upozorenje-Vanrednu meteorološku informaciju koja se odnosi na obilne padavine i jak-olujni južni vjetar.

Za  period ponedjeljak-subota (16.-21. januar 2023.) očekuje se uticaj serije ciklona na području Crne Gore.

Ova očekivana značajna meteorološka situacija na teritoriji Crne Gore, usloviće obilnu količinu kiše. Posebno obilna količina kiše očekuje se u centralnim i južnim predjelima, i prema sjeveru i sjeveroistoku očekuje se  jaka kiša za taj dio Crne Gore.  Posebno jaka kiša i vrlo jak-olujni  južni vjetar očekuju se u utorak i srijedu.  U planinama smjenjivaće se kiša, susnježica i snijeg, oko 20.-21.januara očekuje se osjetno zahladjenje pa će kiša preći u snijeg.  Na jugu, ponegdje i u centralnim predjelima moguće su i kratkotrajne olujno-vremenske nepogode.

Zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi, uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su odredjeni problemi na terenu a ,zbog  intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predjelima i na sjeveroistoku potencijalno mogući su bujični problemi (flashflood efekti), prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama, na saobraćajnicama. Na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni a posebno gdje su vršeni ozbiljni gradjevinski zahvati i gdje je narušena prirodna povezanost tla.

Obilna količina kiše sa naglim prilivom obilne količine vode značajno će opteretiti hidrološki sistem na teritoriji Crne Gore. 

U utorak i srijedu, posebno tokom noći utorak na srijedu, u višim sjevernim i centralnim predjelima prognostički očekuju se olujni udari južnog vjetra  sa orkanskim karakterom. Zbog jakog vjetra moguće su posljedice na terenu posebno na infrastrukturi za prenos i distribuciju električne energije, na infrastrukturi za telekomunikacije na isturenim planinskim kotama i na saobraćajnoj infrastrukturi.

Obilna kiša, jak južni vjetar, smjenjivanje kiše, susnježice i snijega (vlažan snijeg u planinama), podizanje nivoa mora i talasi, mogu ozbiljno da ometaju svakodnevne redovne aktivnosti, mogući su prekidi u funkcionisanju redovnih aktivnosti i otežano funkcionisanje infrastrukturnih sistema, potencijalno moguće je otežano funkcionanje svih vrsta saobraćaja (drumski, pomorski i vazduhoplovni),  mogući su prekidi i kašnjenja u  saobraćaju.

Napomena: Izrada ove vanredne meteorološke informacije bazirana je na profesionalnim službenim sertifikovanim prognostičkim produktima evropskog centra za prognozu vremena ECMWF i evropskog Copernicus EFAS sistema.

 

Pripremio

MS Branko Micev, dipl.met.

 

LINK za fajl sa INFORMACIJOM ZA JAVNOST : OVDJE

 

                        

 
15
Jan 2023.
Zbog prognostički očekivane značajne meteorološke situacije i potencijalno mogućih posljedica, ZHMS izdaje Upozorenje-Vanrednu meteorološku informaciju koja se odnosi na obilne padavine i jak-olujni južni vjetar (16.-21. januar 2023.).
04
Jan 2023.
Sam početak 2023.godine u znaku je vrlo značajne meteorološke situacije, koja je u pojedinim mjestima uslovila ekstremno visoke temperature vazduha, za ovo doba godine. Ova meteorološka situacija ima dvostruko negativan uticaj. Prvo, što su ekstremno visoke temperature na visini oko 1500mnv i izostanak snijega. Drugo, što narušava stanje kvaliteta vazduha, na način što determiniše enormno visoke koncentracije PM čestica u urbanim sredinama.
30
Dec 2022.
Bilo je zadovoljstvo dijeliti sa Vama poslovni uspjeh ove godine i u ime cijelog našeg kolektiva, VAM se želim zahvaliti na tome! Nadamo se da ćemo u 2023. godini nastaviti ovo uspješno poslovno prijateljstvo i da ćemo zajedničkim snagama dostići još veće poslovne ciljeve, ali i da ćemo više uživati u privatnom životu, porodici i prijateljima.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197