Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Konferencija UNCCD COP15

Datum: 13.05.2022.


Petnaesti sastanak zemalja članica (COP15) Konvencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD), održava se u Abidžanu, Obala Slonovače, od 9. do 20. maja 2022.godine na temu „Zemlja. Život. Nasleđe: Od oskudice do prosperiteta”.

Samit šefova država/vlada i interaktivne sesije predstavnika na visokom nivou održani su 9. i 10. maja, dok je zvanično otvaranje UNCCD COP 15 upriličeno 11.maja.

COP15 je okupio lidere iz različitih država, privatnog sektora, civilnog društva i druge ključne aktere iz cijelog svijeta, kako bi dali doprinos održivom upravljanju jednim od naših najdragocjenijih dobara: zemljištem.

​Suša, zaštita zemljišta, zakup zemljišta, rodna ravnopravnost i podrška mladih, su među glavnim tačkama dnevnog reda Konferencije.

Na Konferenciji, kao predstavnici Crne Gore, učestvuju Biljana Kilibarda, nacionalni fokal point za Konvenciju Ujedinjenih nacija za borbu protiv dezertifikacije (Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju) i dr Mirko Knezević docent, naučni fokal point, Univerzitet Crne Gore -Biotehnički fakultet.   

    
Štabna vježba projekta BALANCE održana je 15-16. juna 2022. godine u Kumboru, Herceg Novi. Predstavnici tri lokalne opštine, Herceg Novi, Kotor i Tivat, simulirali su odgovor na scenario imaginarnog zemljotresa, koji je pogodio Boku Kotorsku.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija, decembra 1994. proglasila je 17. jun Svjetskim danom borbe protiv dezertifikacije i suše. Ovaj datum se obilježava svake godine počev od tada, kako bi se ukazalo na sve veću opasnost od ovih pojava. Ovogodišnji Svjetski dan se obilježava pod sloganom “Rising up from drought together / Zajedno se uzdižemo iz suše”, čime se apostrofira značaj sinergetskog djelovanja svih subjekata u borbi protiv, sve izraženijih posljedica suše i degradacije zemljišta.
U organizaciji DWD – Njemačke meteorološke službe i EUMETNET-a (Evropske mreže nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi) u Karlsruhe, Njemačkoj održana je 28. skupština EUMETNET-a.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197