Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Edukativna predstava “Zelena gora”

Datum: 05.04.2022.


Juče je potpisan Ugovor o sprovođenju projekta edukativne predstave za djecu pod nazivom „Zelena gora“ koju će realizovati „Teatar mladih” u koprodukciji sa JU Kulturnim centrom „Nikola Đurković" iz Kotora.

Ugovor je potpisan sa direktorom Direktorata za ekologiju, Dušanom Bugarinom i direktorima Agencije za zaštitu životne sredine, Eko fonda, Nacionalnih parkova, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Prirodnjačkog muzeja, Milanom Gazdićem, Draškom Boljevićem, Aleksandrom Bulatovićem, Dušicom Brnović i Natalijom Čađenović. Ispred Teatra mladih ugovor je potpisala Branka Femić Šćekić, a ispred KC „Nikola Đurković”, direktor Vladimir Bujišić.

Predstava „Zelena gora” ima za cilj da kroz kreativan i emotivan način, probudi kod najmlađe populacije svijest o značaju očuvanja životne sredine, ali i da ih istovremeno edukuje o djelima i navikama,  kojima se doprinosi zaštiti prirode i živog svijeta oko nas.

Premijera predstave planirana je za 5. jun, Svjetski dan zaštite životne sredine i održaće se u Kotoru. Pozorišnu ekipu čine crnogorski dramski umjetnici, dokazani u svom radu.  Nakon Kotora, predstava će se odigrati u svim gradovima u Crnoj Gori.

                                                         

 
Štabna vježba projekta BALANCE održana je 15-16. juna 2022. godine u Kumboru, Herceg Novi. Predstavnici tri lokalne opštine, Herceg Novi, Kotor i Tivat, simulirali su odgovor na scenario imaginarnog zemljotresa, koji je pogodio Boku Kotorsku.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija, decembra 1994. proglasila je 17. jun Svjetskim danom borbe protiv dezertifikacije i suše. Ovaj datum se obilježava svake godine počev od tada, kako bi se ukazalo na sve veću opasnost od ovih pojava. Ovogodišnji Svjetski dan se obilježava pod sloganom “Rising up from drought together / Zajedno se uzdižemo iz suše”, čime se apostrofira značaj sinergetskog djelovanja svih subjekata u borbi protiv, sve izraženijih posljedica suše i degradacije zemljišta.
U organizaciji DWD – Njemačke meteorološke službe i EUMETNET-a (Evropske mreže nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi) u Karlsruhe, Njemačkoj održana je 28. skupština EUMETNET-a.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197