Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

74. godine od osnivanja ZHMS

Datum: 20.12.2021.


Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, obilježio je danas 74.godine od osnivanja. Važan jubilej u godini koje je bila posebno izazovna, uslijed pandemije, za obavljanje redovnih aktivnosti iz nadležnosti Zavoda. Svečanost povodom obilježavanja jubileja, otvorila je v.d.direktorica Zavoda, gđa.Dušica Brnović, koja je u svom obraćanju navela da su poslovi Zavoda, iako dijelom ograničeni i usporeni tokom tekuće godine, ipak uspješno realizovani.

Pored prognoze vremena, kao najizrazitije i najpotrebnije aktivnosti Zavoda, sprovodile su se i aktivnosti praćenja stanja kvaliteta i kvantiteta voda na površinskim tokovima, jezerima i moru; pratio kvalitet vazduha na meteorološkim stanicama širom Crne Gore; sprovodila hidrografska istraživanja i vršio seizmički monitoring.

v.d. Direktorica Brnović je navela da su se pored aktivnosti finansiranih budžetskim sredstvima, uloženi napori i na učešću Zavoda i njegovih zaposlenih u brojnim državnim i međunarodnim aktivnostima i projektima. Na kraju obraćanja, v.d.direktorica se zahvalila zaposlenima na predanom radu i očuvanju reputacije Zavoda, kako na državnom, tako i na međunarodnom nivou.

Zvanice je pored v.d.direktorice Brnović, pozdravio i generalni direktor Direktorata za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, dr Dušan Bugarin. Gospodin Bugarin je u svom obraćanju apostrofirao ulogu koju Zavod ima u dijelu klimatskih promjena i obezbjeđivanja ulaznih parametara za praćenje klime. Poželio je Zavodu i zaposlenima, još mnogo godina uspješnog rada i izrazio težnju Ministarstva da pruži podršku Zavodu i u sledećem periodu, u granicama svojih mogućnosti.

 
Petnaesti sastanak zemalja članica (COP15) Konvencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD), održava se u Abidžanu, Obala Slonovače, od 9. do 20. maja 2022.godine na temu „Zemlja. Život. Nasleđe: Od oskudice do prosperiteta”.
Zemljotres koji se dogodio 15. aprila 1979. godine (06h 19m GMT) sa magnitudom 7.0 jedinica Rihterove skale, izazvao je katastrofalna razaranja sa intenzitetom od IX stepeni Merkalijeve skale na cijelom crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 km. Epicentar zemljotresa se nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 km od obale.
Juče je potpisan Ugovor o sprovođenju projekta edukativne predstave za djecu pod nazivom „Zelena gora“ koju će realizovati „Teatar mladih” u koprodukciji sa JU Kulturnim centrom „Nikola Đurković" iz Kotora.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197