Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

ALB-MNE hidrološko mjerenje na Bojani

Datum: 03.12.2021.


Danas je u okviru projekta „Adaptacije na klimatske promjene kroz prekogranično upravljanje rizicima od poplava na Zapadnom Balkanu“ – podržanom od strane GIZ-a, urađeno prvo, zajedničko mjerenje proticaja rijeke Bojane, prirodne granice između Albanije i Crne Gore.

Predstavnici Albanije, sa Politehničkog Univerziteta u Tirani/Odsjeka za hidrologiju (Mirela Ndrita, Astri Shatro, Arben Radheshi i Klodian Zaimi) zajedno sa predstavnicima ZHMS CG/Odsjeka za hidrometrijska mjerenja (Golub Ćulafić, Ervin Kalač, Zlatko Morankić, Dragana Ćulafić, Bojan Savić, Časlav Mašković i Miroslav Vraneš), sproveli su zajedničko mjerenje desnog rukavca Bojane - Ada Bojana.

Mjerenje je izvršeno upotrebom istih, najsavremenijih uređaja za mjerenje proticaja - SonTek River Surveyor, koji se koriste u Albaniji i Crnoj Gori, kako bi se uporedili rezultati mjerenja. Ovo mjerenje će poslužiti kao demonstraciona aktivnost, odnosno model za buduća zajednička mjerenja.

                          

 
Štabna vježba projekta BALANCE održana je 15-16. juna 2022. godine u Kumboru, Herceg Novi. Predstavnici tri lokalne opštine, Herceg Novi, Kotor i Tivat, simulirali su odgovor na scenario imaginarnog zemljotresa, koji je pogodio Boku Kotorsku.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija, decembra 1994. proglasila je 17. jun Svjetskim danom borbe protiv dezertifikacije i suše. Ovaj datum se obilježava svake godine počev od tada, kako bi se ukazalo na sve veću opasnost od ovih pojava. Ovogodišnji Svjetski dan se obilježava pod sloganom “Rising up from drought together / Zajedno se uzdižemo iz suše”, čime se apostrofira značaj sinergetskog djelovanja svih subjekata u borbi protiv, sve izraženijih posljedica suše i degradacije zemljišta.
U organizaciji DWD – Njemačke meteorološke službe i EUMETNET-a (Evropske mreže nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi) u Karlsruhe, Njemačkoj održana je 28. skupština EUMETNET-a.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197