Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

EUMETNET Skupština

Datum: 19.05.2021.


26. Skupština EUMETNET-a održana je putem virtuelne platforme 17-18. maja 2021.godine. EUMETNET je grupacija koju čine 31 evropska nacionalna hidro-meteorološka služba i predstavlja okvir za organizaciju programa saradnje između svojih članica, u različitim oblastima njihovih meteoroloških aktivnosti.

 

        Skupština EUMETNET-a održana je putem virtuelne platforme 17-18. maja 2021.godine.  Tokom dvodnevne Skupštine razmatrana su i usvajana brojna dokumenta, vezano za zajedničke programe saradnje, trenutno stanje i unaprijeđenja programa (između kojih i prelazak na Meteoalam 2), kao i finansijski izvještaji za tekuću i sledeću godinu.

        Posebna pažnja je bila posvećena novoj Strategiji razvoja hidrometeoroloških službi 2021-2025. koja, iako nije zakonski obavezujući dokumenat za zemlje članice EUMETNET-a, predstavlja odličan okvir za razvoj međunarodnih aktivnosti i projekata, zajedničkog djelovanja u oblasti meteoroloških hazarda, ali i osnov za uređenje nacionalnih strategija razvoja pojedinačnih službi. Strategija ima za cilj povezivanje nacionalnih hidrometeoroloških službi u jednu mrežu, koja će oblikovati i podržati isporuku visoko-kvalitetnih i inovativnih podataka, informacija i produkata o vremenu i klimi.

        Ne manje važan segmenat, bio je posvećen novom EU finansijskom okviru 2021-2027 (MFF 2021-2027), tj. odobrenim programima EU za period 2021-2027. godinu, uz razmatranje uključivanja EUMETNET-a u određenim pozivima, kao predstavnika svojih članica.

 

      Zavod za hidrometeorologiju i seizmogiju Crne Gore na EUMETNET Skupštini, predstavljala je v.d. Direktorice Dušica Brnović i načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju Ivana Adžić.
U izložbenom paviljonu Prirodnjačkog muzeja 16.septembra 2021., otvorena je izložba "Prirodne ljepote Crne Gore" u organizaciji Prirodnjačkog muzeja, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Agencije za zaštitu životne sredine. Svečani događaj je dio akcija koje sprovode ove institucije, povodom obilježavanja 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.
Zavod se svojom kampanjom „Mladi u akciji smanjivanja CO2“ pridružio obilježavanju jubileja 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Prva donatorska akcija se održala 16.septembra, posjetom vrtiću „Eko bajka“ u Pljevljima, gdje je ekološka svijest i akcija,posebno kada je zaštita vazduha u pitanju najpotrebnija.
Povodom proglašenja Crne Gore ekološkom državom (20. septembar 1991.), Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine CG, održao je juče – 13.septembra, okrugli sto na temu: „Ekološka država – 30 godina kasnije“

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197