Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

30.11.2020.
Temperatura mora u 14h

Budva: 18Herceg Novi: 18Bar: 17Ulcinj: 16

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
2. Jun 2008.
HMZCG na BALWOIS-u 2008.

Delegacija Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore na čelu sa direktorom Lukom Mitrovićem prisustvovala je trećoj internacionalnoj konferenciji o osmatranjima voda i informacionim sistemima - BALWOIS 2008, koja je održana od 27. do 31. maja u Ohridu, Makedonija.

Oraganizatori BALWOIS-a 2008 su Balkanski institut za vode i životnu sredinu, Hidrobiološki institut iz Ohrida, Građevinski fakultet Ćirilo i Metodije iz Skoplja, Univerzitet «St. Kliment Ohridski» iz Bitole i Makedonska asocijacija za meteorologiju (METEO MAK). BALWOIS 2008. se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje Makedonije i Francuske Ambasade u Skoplju. Treća po redu konferecija imala je podršku Ministartstva za ekologiju i održivi razvoj Francuske, Internacionalne asocijacije hidroloških nauka (IAHS), UNDP Makedonije, kao i kompanija: BENTLEY, ESRI-GISDATA, KISTERS, VAISALA, SEBA i NEVANTROPIC.

Ova internacionalna konferencija se održava svake druge godine i okuplja veliki broj eksperata iz oblasti voda i životne sredine. Za ovu konferenciju sakupljeno je 395 radova iz 45 zemalja ( Hrvatska, Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Italija, Rusija, Rumunija, Bugarska Turska, Iran, Pakistan....), koje je pregledao i prihvatio Naučni Komitet BALWOIS-a. Na konferenciji je predstavljeno oko 200 radova kroz 8 tema:

Klima i životna sredina
Hidrografski režimi i vodni bilans
Suše i poplave
Integrisano upravljenje vodnim resursima
Zaštita vodnih tijela i ekohidrologija
Jezera i močvare
Hidrološko modeliranje
Informacioni sistemi i tehnologije
Category:Aktuelnosti