Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

30.11.2020.
Temperatura mora u 14h

Budva: 18Herceg Novi: 18Bar: 17Ulcinj: 16

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
27. Apr 2007.
"Sava projekat" u Crnoj Gori

27. aprila održan je prvi sastanak u Crnoj Gori pod pokroviteljstvom Svjetske meteorološke organizacije. Riječ je o regionalnom sastanku u okviru Projekta «Razvoj hidrometeorološkog osmatranja i prognoziranja u slivu rijeke Save (tzv. Sava Projekat)».

Sastanku su prisustvovali predstavnici hidrometeoroloških zavoda Slovenije, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Učešće na ovom sastanku uzeli su i predstavnici Svjetske Banke i Svjetske meteorološke organizacije, kako bi se razmatrale mogućnosti finansiranja ovog Projekta od strane Svjetske banke.

Cilj predloženog Sava Projekta je ponovno uspostavljanje, odnosno stvaranje infrastrukture za hidrološko osmatranje u svim zemljama koje se nalaze u slivu rijeke Save, što se prije svega odnosi na hidrometeorološke službe ovih zemalja. Aktivnosti predviđene ovim Projektom su modernizacija hidroloških i meteoroloških mreža, usklađivanje baza podataka, kao i njihova razmjena, a bitne aktivnosti biće vezane i za obuku kadra i jačanja kapaciteta ovih institucija.
Krajnji rezultat ovog Projekta stvaranje regionalnog informacionog sistema hidroloških podataka, koji će omogućiti dobijanje hidroloških informacija u svakom trenutku. Postojanjem ovog sistema omogućiće dobijanje kvalitetne hidrološke informacije za sve korisnike uključuujući poljoprivredni, vodoprivredni i energetski sektora. Ovim informacijama biće obuhvaćena i prognoza poplava i upozorenja na iste. Pomenuti cilj će biti postignut jačanjem regionalne saradnje u slivu rijeke Save i harmonizacijom aktivnosti od zajedničkog interesa, a sve u skladu sa Direktivom o vodama Evropske Unije.


Category:Aktuelnosti