Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

30.11.2020.
Temperatura mora u 14h

Budva: 18Herceg Novi: 18Bar: 17Ulcinj: 16

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
6. Apr 2020.
Pismo Generalnog sekretara SMO Petteri Taalasa

U ime Svjetske meteorološke organizacije, želio bih da pošaljem poruku solidarnosti zemljama članicama SMO-a, koje se bore sa virusom COVID-19 i moje iskreno saučešće sa ljudskim životima, izgubljenim do sada.

Suočavamo se sa globalnom zdravstvenom krizom, kakvu skorija istorija ne poznaje – krizom koja ljude dovodi do patnje i mijenja njihov način života, rada i to širom planete. Dok korona virus urgentno zahtijeva globalni odgovor, moramo ostati pripremljeni i na prijetnje meteoroloških hazarda, kao što su poplave, suše i tropski cikloni, koji se mogu desiti našem društvu, posebno tokom ovog, već veoma izazovnog perioda. Uticaji klimatskih promjena i sve više rastućeg broja bolesti izazvanih vremenom se nastavljaju. Pandemija COVID-19 može uvećati multi-hazard rizike na nivou pojedinačnih zemalja. Stoga je esencijalno da Vlade obrate pažnju na njihove nacionalne kapacitete za rana upozorenja i osmatranje vremena, uprkos COVID-19 krize.

Želim da naglasim važnu ulogu nacionalnih meteoroloških i hidroloških servisa (NHMS) koju imaju u oblastima vremena, klime i vode, a sve u cilju zaštite života i imovine i podršci koje ove službe daju humanitarnim aktivnostima i upravljanju rizicima od nepogoda. Moje iskrene čestitke na proaktivnim koracima, koje su nacionalne hidro-meteorološke službe, već preduzele za svoje zaposlene, u cilju smanjenje potencijalne uticaje virusa na njihove nacionalne, regionalne i globalne obaveze.

Nacionalne meteorološke i hidrološke službe nastavljaju da ispunjavaju svoje 24/7 aktivnosti, uprkos izazovima koje pred njih stavlja pandemija korona virusa. Pozdravljamo njihovu posvećenost u zaštiti ljudskih života i imovine, ali smo svjesni činjenice sve većeg smanjenja njihovih kapaciteta i resursa.

Želim da vas uvjerim da Svjetska meteorološka oraganizacija (SMO) neće štedjeti na podršci nacionalnim hidro-meteoroloških službi, kako bi nastavile pružanje vitalnih hidro-meteoroloških infomacija i usluga, tokom ovog teškog perioda.

Category:Aktuelnosti