Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

18.02.2018. Visina snijega u 7h
(u cm)

ZABLJAK: 69
CETINJE: 7
KOLASIN: 6
ROZAJE: 1
> Cijeli spisak

18.02.2018.
Temperatura mora u 13:00h

Petrovac: 14Budva: 13Bar: 13Ulcinj: 13Herceg Novi: 12

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
6. Dec 2014.
Prognostički meteogrami

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je pokrenuo novi servis prognostičkih produkata. Riječ je o prognostičkim meteogramima na kojima se za nekoliko najvažnijih meteoroloških parametara vrši grafički prikaz prognoze za narednih 6 dana.

Prognostički meteogrami su produkt sofisticiranih numeričkih prognostičkih modela: WRF-NMM-12, WRF-NMM-9, WRF-NMM-4 i WRF-NMM-1 različitim ulaznim podacima, različitih rezolucija i različitih oblasti-regiona numeričke integracije.

Pored meteograma koji se dobijaju klikom na izabrani marker (unaprijed definisane lokacije) moguće je meteograme dobiti i za druge lokacije unošenjem potrebnih podataka (naziv mjesta ili geografske koordinate) u polje za pretraživanje.

Ovi produkti su rezultat primjene najsavremnijih dostignuća u numeričkoj predikciji vremena. Numerički meteorološki modeli zahtijevaju velike računarske resurse. Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, je, na žalost, prilično limitiran kada su u pitanju računarski resursi novije generacije naročito tzv. Node-cluster platforme. Ali, sa postojećim računarskim kapacitetima nastojimo da izvučemo maksimum imajući u vidu da će zahtjevi i potrebe za što preciznijim numeričkim predikcijama vremena biti sve veći.

Ovaj moderni servis realizovan je od strane stručnog tima Zavoda u oblasti meteorologije i jednog mladog eksperta u oblasti programiranja i bez dodatnih finansijskih sredstava.

Podgorica, 5.12.2014. godine

Meteogramima možete pristupiti klikom na sliku ispod tekstualnog dijela prognoze vremena ili direktno sa ove stranice


Prognostički meteogrami


Category:Aktuelnosti