Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

15.01.2019. Visina snijega u 7h
(u cm)

ZABLJAK: 68
KOLASIN: 52
ROZAJE: 48
CETINJE: 45
PLAV: 40
SAVNIK: 40
PLUZINE: 35
PLJEVLJA: 34
ANDRIJEVICA: 32
BERANE: 27
B.POLJE: 24
NIKSIC: 22
> Cijeli spisak

15.01.2019.
Temperatura mora u 13:00h

Petrovac: 15Kotor: 13Bar: 11Ulcinj: 11Herceg Novi: 11

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
14. Nov 2013.
Saradnja sa Hidrografskom službom Norveške

Direktor PRIMAR-a, kao zastupnik Hidrografske službe Norveške, Hans Christoffer Lauritzen i direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Luka Mitrović, potpisali su Ugovor o saradnji ove dvije institucije, u oblasti hidrografije.

Važnost ovog Ugovora leži prije svega u činjenici da je Norveška Hidrografska služba operator PIMAR ENC servisa, tj.servisa elektronskih navigacionih karata, koji uključuje i RENC-regionalni koordinacioni centar elektronskih navigacionih karata.
Prvi konktretni koraci saradnje će se realizovati u tekućoj godini. Naime, ZHMS će u skorom periodu dobiti softver za produkciju elektronskih navigacionih karata (ENK), sa pratećom obukom. Nakon produkcije prve ENK za crnogorsko primorje, ona će biti proslijeđena RENC-u, kao regionalnom centru ENK i samim tim će biti dostupna svim brodovima koji plove širom svijeta, a posebno onima koji uplovljavaju u crnogorski dio Jadranskog mora. Produkcija ENK-a će biti u skladu sa standardima Međunarodne hidrografske organizacije i Međunarodne pomorske organizacije, a ZHMS će ispuniti jednu od obaveza koje imaju hidrografske službe jedne zemlje, produkcija elektronskih navigacionih karata.
Category:Aktuelnosti