Author Topic: Veliko nevrijeme u Baru, 10. 8. 2013.  (Read 4781 times)

Offline Miloš

  • Moderators
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 5688
Veliko nevrijeme u Baru, 10. 8. 2013.
« on: August 11, 2013, 11:46:51 »
Oluje u avgustu u Baru su prava rijetkost. Ne pamtim ih puno, moguće da čak od 2006. godine nije bila nijedna, ali zato kad se dogode budu veoma jake. Tako su avgusta 2006. Bar dva dana za redom zahvatile dvije oluje koje su među jačima koje pamtim. Pitao sam se kad li će se to ponoviti.

Šteta što uvijek nedostaju radarski snimci da potvrde da li je superćelija na osnovu oblika i odraza.
Ali, na osnovu svega što se izdešavalo, siguran sam da je u pitanju bila superćelija, prije svega zato što se oblak kretao udesno u odnosu na preovlađujuće strujanje, zahvatio veliko područje i dugo opstao (gotovo duž cijelog primorja je prešao).

Dan je bio nestabilan od samog početka. Mada su modeli veće šanse za razvoje davali ujutru, dan je postajao sve zanimljiviji kako je odmicao. Dva puta se kiša nećkala, i na kraju odustajala, dok je grmljavina bila neprestana. Na kraju je prelomilo oko 16h kada je počelo da se skuplja sa svih strana i bilo je jasno da će nevrijeme doći, samo pitanje sa koje strane.

Ovoliko grmljavine na sve strane je obećavalo da će se desiti nešto ozbiljno:Ovako je to izgledalo u slikama:Počinje da se crni ka jugostoku i postaje jasno da će oluja doći sa te strane iako je preovlađujuće strujanje po visini bilo istočno. Oblaci su se naizgled kretali haotično, ali se vidjelo da se oluja primiče sa jugoistoka.
Oluje iz tog pravca su jako rijetke u Baru, ali zato kad dođu obično budu spektakularne nalik ovoj.

Već bliže, naziru se zavjese, grmljavina sve jača i češća:Ovdje je već postajalo jasno da ovo neće biti običan ljetnji pljusak:

Nadomak Bara:Za vrijeme oluje, pravi potop:

Još jedna od slika što je uslikao Krivi:U nedostatku radarskih snimaka, satelitski i munje:

Oluja je trajala nekih pola sata ili malo duže, otprilike od 16.30h do 17h. Temperatura je pala sa 28°C na 18°C, zabilježen je udar vjetra od 35m/s. Nakon oluje dugotrajna umjerena kiša uz rijetku grmljavinu. Grad je izostao srećom, bilo je malo sugradice samo.
Ukupna količina padavina 53mm, što predstavlja prosječnu avgustovsku količinu padavina.

Evo i video snimka:Evo i jedan bolji snimak, nije moj:


Offline Miloš

  • Moderators
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 5688
Re: Veliko nevrijeme u Baru, 10. 8. 2013.
« Reply #1 on: August 12, 2013, 21:05:01 »
Sa zakašnjenjem stigoše podaci sa AMS koji potvrđuju nevjerovatan intenzitet padavina, kakav ne pamtim u Baru. U 10 minuta je palo 26mm, u pola sata 47mm, ostatak kasnije u obliku slabe do umjerene kiše: