Author Topic: Sezona požara 2012. i kvalitet vazduha u naseljenim mjestima  (Read 23293 times)

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
Re: Sezona požara 2012. i kvalitet vazduha u naseljenim mjestima
« Reply #50 on: August 08, 2012, 18:46:02 »

I dalje gori iznad Šušnja...  :14:

Baš dobro gori. Tuga. Kulja dim, prekriva nebo prema Sozini i Sutormanu.  :82:
« Last Edit: August 08, 2012, 18:47:49 by kecmi »
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #51 on: August 10, 2012, 11:48:34 »
Taman kad smo pomislili da je pozar ugašen, sinoć dunu vjetar i ponovo raspiri vatru:         prilog BARinfo

http://www.barinfo.me/text.php?kategorija=1&id=971

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #52 on: August 10, 2012, 22:17:03 »
Gori još jedno brdo iznad Bara. Šta je ovo, još dunuo vjetar pa se požar brzo širi! Već se osjeća dim u vazduhu...

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #53 on: August 10, 2012, 22:32:00 »
Kojom brzinom se širi, ovo nije normalno, ogromna površina je zahvaćena. Biće i ovo teška noć za sela gornjeg Šušnja.  :26:

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #54 on: August 19, 2012, 21:39:08 »
veliki pozar se razbuktao u piperima iznad martinica. juce je vatra bila samo po sredini brda i gasili su je dva dromadera i valjda vatrogasci mada cini mi se da je teren na tom mjestu veoma nepristupacan. danas i veceras u citavoj ravnici se osjecala paljevina. dok sam se peo na brdo daljam iznad mareze imao sam sto da vidim. plamen je zahvatio veliku povrsinu od skoro ravnice pa do samih vrhova i dobar dio pipera je izgorelo. najgore je to sto vjetar samo raspiruje tako ne vjerujem da ce ovo skoro biti ugaseno. pozar je stvarno ogroman i mislim da ce sjutra tokom dana krenuti da se siri prema radovcu. mislim da je dosta kuca ugrozeno.vjerovatno je neko bacio cigaretu iz auta,ako ne i namjerno zapalio sumu.stvarno zalosno!

Madjo

• Guest
« Reply #55 on: August 19, 2012, 21:46:46 »

vjerovatno je neko bacio cigaretu iz auta

Ćík ne može da izazove požar.  :34: Provjereno po sto puta.

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #56 on: August 21, 2012, 14:35:52 »
Požar u Komane,  vidi se dobro odavde ....   Izgleda prilično veliko.   Južni vjetar nosi dim prema Bjelopavlićima i Piperima.
~ ... must be lost to explore the unknown ~

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #57 on: August 22, 2012, 12:19:49 »
Povećanu koncentraciju dima danas javlja više gradova i mjesta.  
Prema Nahiji se jedva naziru brda,  prema Piperima takođe,  a i Prokletije se slabo vide ....   Moguće je da se onaj veliki požar u Komane proširio danas.  Reče mi drug koji se vraćao juče preko Brajića da i tamo ima manjih vatri na nekoliko mjesta.

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #58 on: August 22, 2012, 12:28:01 »
zapalilo se nesto puta Transmata tamo, nisam mogao sinoc locirati dje tacno. Bio je veliki pozar

Offline Transmat

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *
« Reply #59 on: August 22, 2012, 15:58:56 »

zapalilo se nesto puta Transmata tamo, nisam mogao sinoc locirati dje tacno. Bio je veliki pozar

Zapalio je neko sinoc u bobulju, to je vise Ljutotuka..
Onda je dunuo vjetar i za sat vremena je preskocilo brdo, i otislo do glizice.
Jutros kad sam ustao, HAOS! PRST PRED OKOM SE NE VIDI. 18 stepeni, uzivanje...  a soba smrdi na dim. Naduvao sam se bio  :67:
tek popodne je malo punuo vjetar sa jugoistoka pa se razbio ovaj oblak dima sto je pao na zemlju..
Sad se vratih iz PG, svuda dim, sa daljma kod mareze se vidi kako gori svuda po brdima ,  ko ce izdrzati jos 5 dana ovog drogiranja dimom...

Offline Dado

• Hero Member
« Reply #60 on: August 22, 2012, 21:11:44 »
evo vec 2 dana dim udisemo da vidite samo boju mjeseca sad  :37:

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #61 on: August 23, 2012, 13:26:25 »
Veliki požar na području ulcinjske opšitine, takođe alarmantno stanje i u barskom selu Gorana.                 prilog BARinfo

http://www.barinfo.me/text.php?kategorija=1&id=1077

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #62 on: August 24, 2012, 04:02:03 »
jak dim se osjeca u pg nakon ponoci...bio sam na onaj toranj na zabjelo ali nisam vidio dje gori pa mislim da je to nedje na jugu...u bloku 5 se osjeca garez i taj dio je pod oblakom dima

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #63 on: August 25, 2012, 11:02:00 »
Danas ima više dima nego prethodnih dana,  čak se i neka brda koja su blizu uopšte ne vide ...   :28:     požari su svuda okolo i miris paljevine je dosta jak,  baš težak dan.

----

Upravo su javili da je količina jedne vrste čestica u vazduhu u Podgorici dva puta veća od dozvoljene,  a na snazi je zabrana paljenja vatre na otvorenom.
« Last Edit: August 25, 2012, 12:11:28 by cirus »

Offline milos555

• Hero Member
« Reply #64 on: August 25, 2012, 12:22:00 »
I ovamo je stanje gore nego juce.Jutros,Trebjesa je bila pod dimom,centar grada je zamagljen,a sve okolo gori.  :36:

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #65 on: August 25, 2012, 12:40:12 »
interesantno je kako se svi piromani najednom aktivirase, kao po znaku. Evo do sada, na podrucju Niksica i danilovgrada nije bilo skoro nijednog pozara iako je bilo pakleno vruce i bez padavina sto nam je svima poznato. Odjednom mnogo pozara na sve strane...to dovoljno govori o tome da je vecina pozara podmetnuta. Ja to ne mogu da shvatim. Ne mogu da shvatim ni motiv ni eventualnu korist.

Offline Fraka

• Sr. Member
« Reply #66 on: August 25, 2012, 12:49:09 »
Piromanija je bolest, jako rijetka, nisu to piromani to su skotovi obicni. Al nevjerovatno je kako ove godine nije bilo vecih pozara u kotorskoj opstini... izgleda da je prethodnih godina sve izgorelo..

Madjo

• Guest
« Reply #67 on: August 25, 2012, 12:50:53 »
A kad čujem da je neko kao bačio ćík i to izazvalo požar, ubijem se šakom po glavi  :07: to jest čekićem   :75:  :67:

Offline Transmat

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *
« Reply #68 on: August 25, 2012, 12:54:46 »
ovo je nenormalno skroz...  u Pg nije tako strasno kao kod nas oko Dg. Rekao bih da su niksicani najgore prosli ovaj put.. svuda gori.. Jutros nisam vidio Garac od dima, cak ni brdo koje je kilometar blizu.. (Laće put Radovča)
Prognoza ne ohrabruje nimalo..  jer nece biti kise u ponedeljak.. pocinucemo jedan dan, dok bude duvao vjetar, i onda opet...  ako budemo imali srece da pane kisa tamo u sledecu nedelju. Mene vec boli glava od dima, jer provodim dosta napolje, a nocu spavam otvorenog proyora, smrdi mi soba na dim..

Madjo

• Guest
« Reply #69 on: August 25, 2012, 12:59:42 »
Stvarno nenormalno .... problem je što neće niko od mještana da upre prstom " e taj i taj je zapalio " i kako onda kaznit po zakonu kad se ne zna ko e krivac.  :23:
Da jedan plati za svoju piromaniju, i drugi bi se opametili.

Offline Fraka

• Sr. Member

Madjo

• Guest
« Reply #71 on: August 25, 2012, 13:07:12 »
A to su strašne novine...  :46: :46: :46: :46:

Offline skener

• Sr. Member
« Reply #72 on: August 25, 2012, 13:24:04 »
Nadam se da ce konacno neko odgovarati za podmetanje pozara...kako rece Tomasevic u ovom tekstu,kad za 2 dana izbije pozar na 5 planina u jednoj opstini i to iznad 1400mnv onda to nije slucajno...

http://www.vijesti.me/vijesti/mjestani-gornjih-brestica-vatru-pale-nase-komsije-clanak-89002

U cijeloj centralnoj cg i u Ul je uzasno,ne moze se disati

Offline prenka

• Sr. Member
  • cetiri ljeta cetiri zime
« Reply #73 on: August 25, 2012, 13:48:24 »
U podgorici koliko toliko stanje bolje nego jutros ,ovaj vjetric uspio da razbije dim ali i dalje je tesko disati  :19:  jutros me je probudio dim iz sobe ,imao sam osjecaj da mi se nesto zapalilo u kuci pa sam skocio kao oparen da provjerim uredjaje  :75:

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #74 on: August 25, 2012, 14:30:20 »
Korekcija jedne informacije od ranije,  u Podgorici je  juče  bila koncentracija štetnih materija dvostruko iznad dozvoljene,  a danas je još veća    :06:

Nije nikad bilo ovoliko požara,  ljudi zbog svojih sitnih planova izazivaju opštu opasnost,  ugrožavaju se i materjalna dobra i zdravlje i životi ljudi      :46:
Koliko je do sad pravosnažno osuđenih za podmetanje vatre ?  
Ukoliko nadležni nisu u stanju da izađu na kraj sa tim,  a evo posljednjih godina nema nekih značajnijih rezultata    :77:    možda bi trebalo zatražiti međunarodnu pomoć ...   i to ne u gašenju požara,  nego u bezbjednosnoj logistici   :28: