Author Topic: O seizmologiji  (Read 5162 times)

Offline Ljiljana

 • Moderators
 • Newbie
 • *
 • Posts: 5
O seizmologiji
« on: December 27, 2012, 15:16:19 »
Hidrometeorološki i Seizmološki zavodi su 1. jula 2012. godine administrativno spojeni u jedinstvenu instituciju, koja sada nosi ime Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju. Iz ovog razloga, na forumu je dodata kategorija Seizmologija u okviru koje će, s vremenom, biti postavljeni stručni tekstovi iz ove oblasti, kao i informacije o seizmičnosti Crne Gore. Takodje, službenici Sektora za seizmologiju će pokušati da odgovore na buduća stručna pitanja učesnika foruma.

Ovim putem želim da pozovem sve one koji su zainteresovani za oblast seizmologije da se pridruže forumu, jer vjerujem da ćemo kroz ovaj vid komunikacije zajednički uspjeti da doprinesemo boljem razumijevanju ove kompleksne nauke.
« Last Edit: December 27, 2012, 18:14:40 by Ljiljana »

Offline Nikola

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 6501
Re: O seizmologiji
« Reply #1 on: January 21, 2013, 02:08:39 »
Hvala Ljiljana na otvaranju ovako korisnih tema.Mada sto nije vece interesovanje za seizmologiju je to sto se zemljotresi ne mogu prognozirati i sto se ne desavaju cesto,bar ne na nasem podrucju,dok npr. u Japanu ili Aljasci to je svakodnevna pojava.Oni se desavaju i na ovom podrucju svakodnevno,ali mi osjetimo samo jace.
Da bi shvatili zemljotres moramo poznavati sta je hipocentar,epicentar,magnituda i intezitet zemljotresa.

Hipocentar je mjesto u zemljinoj kori ili zariste gdje je nastao zemljotres i nalazi se paralelno ispod epicentra.

Epicentar se nalazi iznad hipocentra,to je mjesto na zemljinoj povrsini.Od epicentra odredjuje se zatvorenim paralelnim kruznim linijama koje se sire i povecavaju(izoseiste),sto su krugovi veci to je magnituda slabija,znaci odredjuje se jacina zemljotresa.

Magnituda je relativna mjera oslobodjene energije u zemljotresu.Ima vrijednosti od 1-9,nju je prvi izracunao seizmolog Carls Rihter pa se naziva Rihterova magnituda.

Intezitet zemljotresa izrazava stepen povrsinskih efekata zemljotresa-na gradjevinskim objektima,tlu,ljudima...Izrazava se u cjelobrojnim skalama od I do XII takozvane Merkalijeve skale.
To je osnovno,postoje i druge vrste zemljotresa koje nisu znacajne na nasem prostoru.

Jacinu zemljotresa mjeri seizmograf.
Slika seizmografa i slika jednog od skorijih zemljotresa u Cg(kod Orje Luke) :81:


« Last Edit: January 21, 2013, 02:12:16 by nikolA »
⭍ ❆

Offline Ljiljana

 • Moderators
 • Newbie
 • *
 • Posts: 5
Re: O seizmologiji
« Reply #2 on: February 07, 2013, 17:03:51 »
Odgovori na najčešće postavljana pitanja iz oblasti seizmologije:
 
   
Predmet proučavanja seizmologije.
http://www.seismo.co.me/questions/1.htm   

Šta je zemljotres?
http://www.seismo.co.me/questions/2.htm

Šta je to magnituda a šta intenzitet zemljotresa?   
http://www.seismo.co.me/questions/3.htm

Koji su osnovni uzroci zemljotresa?
http://www.seismo.co.me/questions/4.htm

Kako izgledaju tektonski procesi u žarištu zemljotresa?
http://www.seismo.co.me/questions/5.htm

Kako se pokreću kontinenti i šta je to tektonika ploča?
http://www.seismo.co.me/questions/6.htm
   
Kako izgleda Zemljina unutrašnjost?
http://www.seismo.co.me/questions/9.htm
    
Kako se registruju zemljotresi?
http://www.seismo.co.me/questions/10.htm
    
Koji su osnovni tipovi seizmičkih talasa?
http://www.seismo.co.me/questions/11.htm

Kolika je seizmička opasnost na teritoriji Crne Gore?
http://www.seismo.co.me/questions/12.htm
    
Katastrofalni zemljotres od 15. aprila 1979.
http://www.seismo.co.me/questions/13.htm

Gdje se u Svijetu najčešće javljaju zemljotresi?
http://www.seismo.co.me/questions/7.htm
   
Kakve su mogućnosti prognoziranja zemljotresa?
http://www.seismo.co.me/questions/14.htm
   
Najčešće korišćeni termini u Seizmologiji.
http://www.seismo.co.me/questions/16.htm

Offline Ljiljana

 • Moderators
 • Newbie
 • *
 • Posts: 5
Re: O seizmologiji
« Reply #3 on: April 07, 2013, 13:56:40 »
NAJAVA SERIJE PREDAVANJA
„KAKO ŽIVJETI SA ZEMLJOTRESIMA“


Seizmološki zavod (odnosno Sektor za seizmologiju, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju) organizuje predavanja na temu „Kako živjeti sa zemljotresima“ počevši od sredine maja ove godine. Predavanja se organizuju na osnovu inicijative velikog broja građana, koji su izrazili naglašen interes za oblast seizmologije i fenomenologije zemljotresa, a namijenjena su širokoj populaciji svih starosnih doba i obrazovnih profila.

Predavanjima će biti obuhvaćena fundamentalna seizmologija, osnovni mehanizmi i uzroci pripreme i događanja zemljotresa, kao i način njihovog registrovanja, analize i lociranja, zatim teme seizmičnosti i seizmičke opasnosti na teritoriji Crne Gore, kao i uputstva za ponašanje tokom i nakon dogođenog zemljotresa.

Svrha predavanja je upoznavanje građana sa navedenim temama, u cilju povećanja stepena saznanja o zemljotresima, a radi smanjenja urođenog, iskonskog straha od događanja zemljotresa, koji je vrlo prisutan kod građana u priobalnom području, gdje su još uvijek živa sjećanja na katastrofalne događaje od 15. aprila 1979. godine. Takođe, kako se seizmologija ne izučava kao posebna nauka u školama, predavanja su namijenjena i djeci - osnovcima i srednjoškolcima, u cilju proširenja obrazovanja iz ove oblasti i podsticanja njihovog interesovanja za prirodne nauke.

Predavanja su koncipirana u formi prezentacija, u okviru kojih će biti data objašnjenja za najčešće postavljana pitanja, koja su upućena od strane građana zaposlenima u Zavodu, tokom brojnih telefonskih poziva. U okviru predavanja, prisutni građani će moći da dobiju odgovore na svoja pitanja iz oblasti seizmologije, a nakon predavanja će moći da posjete instrumentalnu salu Zavoda, gdje će se upoznati sa savremenom procedurom registrovanja i obrade zemljotresa, koja se primjenjuje u Seizmološkom zavodu.

Predavanja će biti organizovana u prostorijama Zavoda, za grupe od po 20 posjetilaca, saglasno starosnoj dobi i stepenu obrazovanja. Planirana dužina trajanja predavanja je jedan sat, a predavači će biti zaposleni u Seizmološkom zavodu, kao i direktor ove institucije, prof. dr. Branislav Glavatović.

Ukoliko ste zainteresovani da prisustvujete predavanjima, u nekom terminu tokom sljedećih mjeseci, pošaljite mejl sa naznakom Predavanja na vucic@seismo.co.me ili ljiljana.v@t-com.me. U mejlu treba navesti sljedeće podatke: prezime i ime, godinu rođenja, stepen obrazovanja, mejl adresu, broj telefona i po mogućnosti pitanja na koja želite da dobijete odgovor na ovim predavanjima. Nakon kraćeg vremena, potrebnog za organizaciju predavanja, poslaćemo Vam mejl potvrde učešća i termin održavanja predavanja.

Živimo na seizmički aktivnom području, tako da je bolje poznavanje ovih procesa svakako izazov, ali i potreba svakog građanina naše države, u cilju bolje pripremljenosti na zemljotres, a time i život sa manje brige od ove prirodne stihije. Namjera Seizmološkog zavoda je da ova predavanja postanu tradicija za dobrobit građana Crne Gore.

Ljiljana Vućić
Seizmološki zavod Crne Gore