METEO ARHIVA > 2017

Februar 2017.

(1/72) > >>

Cirius:
5,7'C, oblačno i tiho. Hladni i suvi jaguar nestaje u tmurnoj noći ....   :28:

vladobr:
Od danas krece otopljavanje :114:

staracfoco:
Vedro,sunčano,T-4 stepena.

Poledica:
Oblacno,tmurno.Temp 3 stepena.

SnowHunter:
Januar 2017. će ostati upamćen kao jedan od najhladnijih zimskih mjeseci u nekoliko zadnjih decenija na ovim prostorima. Donio je ledeni dah nekadašnjih zima, već pomalo zaboravljenih čak i u sjećanjima onih starijih. Vjerovatno najjači polarni udar u zadnjih pola vijeka sa ispod -20°C po visini krajem prve dekade ''počastio'' je Podgoricu i Primorje prvim ledenim danima nakon više decenija. Jugo se izborio tek za jedan jedini dan vladavine u mjesecu, a onda je hladni, stabilni anticiklon dominirao praktično do njegovog kraja. Evo kako je izgledao januar 2017. u brojkama...

Prvo par grafika vezanih za treću dekadu koju je obilježilo vrlo hladno vrijeme, pogotovo na sjeveru. Na jugu su dani bili topliji, ali su noćne i jutarnje temperature i dalje bile daleko ispod prosjeka. Padavine nijesu zabilježene. Ovo su srednje temperature na glavnim stanicama:I šesta uzastopna zimska dekada u Podgorici je hladnija od prosjeka, odstupanje je ovog puta iznosilo -2.2°C:Cijeli mjesec je završio duboko ispod prosjeka, na jugu je odstupanje uglavnom bilo oko -3°C, na sjeveru od -4°C do -5°C. Ovo su odstupanja u odnosu na period 1951-1990, u odnosu na zadnjih 30-ak godina može da im se doda bar još jedan negativni stepen:U Podgorici je ovaj januar bio ''tek'' četvrti najhladniji od 1949:U Pljevljima je drugi najhladniji:U Baru je na deobi najhladnijeg sa januarom 1968, ali pošto su moje cifre ipak nezvanične i u njima su moguće greške ovo treba uzeti s rezervom:Šteta što nemam istorijske mjesečne brojke za sve glavne stanice, ali se čini da je čitav niz njih imao najhladniji januar od 1949. Skoro sigurno su nove rekorde janurske hladnoće dostigli Ulcinj i Cetinje, vrlo vjerovatno Kolašin, Herceg Novi i Žabljak, a bez rekorda je svakako ostao Nikšić. Sljedeću tabelu sam već postavljao, uz malo improvizacije pokazuje da je ovaj januar najhladniji u Crnoj Gori kao cjelini od 1949. do danas. Pošto je januar 1948. bio vrlo topao, može se sa sigurnošću reći da je ovo najhladniji januar u Crnoj Gori u proteklih 70 godina!!!Ipak, ovaj mjesec je završio ''tek'' kao treći najhladniji u Crnoj Gori od 1949. Hladnija su bila dva februara - iz 1956. i 1965.

Slijedi proširena i improvizovana lista sa srednjim temperaturama na svim dostupnim stanicama. Brojke na klimatološkim stanicama su aproksimativne. Žabljak je najhladniji:Mjesec su obilježili vrlo niski minimalci, pa je Žabljak izjednačio rekord u broju dana sa jakim mrazom (Tmin<=-10°C) iz februara 1965 - zabilježio je njih 25. Evo malo statistike ekstremnih temperatura. Neke brojke treba uzeti s rezervom jer su moguće greške...

Srednji minimumi - Žabljak najhladniji:Ovako su izgledali žabljački minimalci:Kad su srednji maksimumi u pitanju, najhladnije su Viline vode koje su uključujući i kraj decembra vezale 26 uzastopnih ledenih (Tmax<0°C) dana:Apsolutni minimumi - šampion hladnoće ovog puta su Pljevlja:U narednoj tabeli je broj mraznih, ledenih i dana sa jakim mrazom. Praktično sve stanice na sjeveru su imale sve mrazne dane (Tmin<0°C) u mjesecu:Od početka zime Podgorica bilježi već 39 mraznih dana što je daleko najviše u prva dva zimska mjeseca u istoriji meteo osmatranja:Pljevlja drugi put u istoriji vezuju sve mrazne dane u decembru i januaru:Podgorički pregled nekoliko prethodnih mjeseci - već vrlo dugo smo u ''hladnom modu'', tako neuobičajeno zadnjih decenija:Kad su padavine u pitanju, i ovaj januar je obilježio njihov deficit. Od polovine novembra, tj. u prethodnih dva i po mjeseca, Podgorica je tek na 20% prosječnih padavina. Ovo su januarske padavinske brojke:

Cetinje  273 mm
Virpazar  182 mm
Herceg Novi  148 mm
Gornji Bandići  121 mm
Šavnik  106 mm
Njeguši  104 mm
Kotor  104 mm
Rvaši  101 mm
Danilovgrad  101 mm
Ulcinj  100 mm
Kolašin  99 mm
Podgorica  84 mm
Žabljak  82 mm
Rožaje  80 mm
Tivat  78 mm
Bar   71 mm
Golubovci  70 mm
Plav  70 mm
Jezerine  68 mm
Dragovića polje  65 mm
Budva  57 mm
Nikšić  45 mm
Andrijevica  45 mm
Bijelo Polje  44 mm
Berane  44 mm
Studeno  42 mm
Viline vode  37 mm
Pljevlja  36 mm

Izohijetna karta:Ostvarenost padavina se kretala od 20% u Nikšiću do 120% u Rožajama koje su jedine iznad prosjeka:Da bi za zimoljupce i snjegoljupce ovo bi mjesec iz snova nedostajalo je više snijega. Ipak, ovakvom zimskom poklonu se u zube ne gleda, pa evo i nešto sniježne statistike. Poslije pet godina niže stanice na sjeveru su vezale cijeli mjesec sa sniježnim pokrivačem, dok su se Podgorica i Primorje nakon dugog sniježnog posta konačno ''omrsili'':Za kraj - statistika sniježnog pokrivača na Žabljaku u poređenju sa ovomilenijumskim prosjekom. Bilo bi šteta da, makar u planinama, ovakvu zimu ne obilježi i neka obilnija sniježna epizoda:


Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version