METEO ARHIVA > 2013

Decembar 2013.

<< < (54/55) > >>

Miloš:
Evo par slika današnjeg zalaska sunca...

SnowHunter:
Lijepo, Miloše!  :109:

Još jedan topli dan je za nama, Ulcinj opet ima dnevni rekord maksimalne temperature - današnjih 18.0°C je za 1°C toplije od prethodnog rekorda iz 1961. Podgorica je bila na korak do rekorda, današnjih 16.8°C je tek 0.2°C niže od rekorda iz 1983.

Padavinska godina se polako završava, i pored vrlo sušnog decembra završava kao nadprosječno kišovita - u nekim predjelima skoro na nivou rekorda. Uz ogradu da u padavinskim podacima uvijek ima dosta grešaka i da mogu značajno da odstupaju od zvaničnih evo liste sa ovogodišnjim padavinama na glavnim stanicama:Najzanimljiviji je slučaj Podgorice, gdje je ova godina vjerovatno druga najkišovitija od 1949, ali možda čak i najkišovitija?  :78: Naime 2010.godina koja je do sada bila najkišovitija je po synopima imala 2539mm padavina, prema godišnjem izvještaju na stranicama Zavoda - 2524mm, ali prema klimatološkom izvještaju koji se nalazi u Statističkom godišnjaku MONSTAT-a ''samo'' 2356.9mm. Vjerujem da je podatak iz godišnjaka ipak pogrešan i da je 2010. padavinski rekordna godina u Podgorici, a da je 2013. druga u meteorološkom nizu od 65 godina. Čini se ipak kako Ulcinju rekord nije izmakao, tako da je ova 2013. bila najkišovitija u istoriji mjerenja, prethodni rekord od 1772.4mm je iz 1979. Ostale stanice su bile daleko od rekorda...

Miloš:
Još jedan lijep dan u Baru. T 15.8°C.

Najzanimljviji mi je danas Žabljak koji od jutros javlja maglu i temperaturu između 0 i 1°C. Prvo mi je djelovalo da je greška u pitanju. Ne dešava se to tamo tako često.

SnowHunter:
Eto tako, Žabljak večeras zvanično bez snijega.  :82: Ovo će biti drugi put u zadnjih 15 godina da Žabljak Novu godinu dočekuje bez sniježnog pokrivača:U prošlom postu sam postavio godišnje količine padavina na glavnim stanicama, i te brojke su koliko toliko pouzdane. Za brojke u sljedećoj tabeli jedino što mogu sigurno da kažem je da nijesu tačne  :120: (posebno za Budvu, Andrijevicu, Bijelo Polje, pa i Tivat i Plav - svuda su vjerovatno nešto potcijenjene). Ipak mogu se uzeti kao neke okvirne vrijednosti - radi se o godišnjim padavinama na klimatološkim i aerodromskim stanicama:Kao malo poređenje padavinskih prilika evo brojki izvedenih iz synopa za sinoptičke stanice u Srbiji:Synop izvještaji iz Srbije su vrlo redovni i pedantni   :109: pa ne bi trebalo da bude velikih grešaka, iako su moguće.

Uglavnom, Srbija i Crna Gora  - dva svijeta  :122: kad su padavine u pitanju... Čak i ove niske stanice na sjeveru i sjeveroistoku, izuzev Pljevalja, su padavinski ''jače'' od najpadavinskijeg ove godine u Srbiji Kopaonika.

zec:
Hladna i maglovita noć u Mladenovcu. Vrlo dposadan period vremena već vrlo dugo traje.
Evo par slika iz Jagodine, od pre par dana...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version