Nije meteorologija, ali zaslužuje mjesto na forumu > Putovanja i izleti - Crna Gora

Kosanica / Ljubišnja

(1/2) > >>

Rade:
Pošto imam selo nadomak Pljevalja, blizu Odžaka, ljetos sam poslije dosta godina otišao ponovo tamo.

Usput sam uživao u posmatranju visoravni Kosanice i vožnji sve do sela, pa sam rekao da ću se naredne godine malo više posvetit Obilasku toga dijela i Ljubišnje koja nije daleko.

Ima li neko nekih podataka, članaka . sl. vezanih za taj region?

Kosanica me po malo podsjeća na Aljasku, pretpostavljam da je zimi prelijepo...

bole:
Pljevlja RULZZ, nije sto sam rodom iz tih krajeva, ali Ljubisnja je za mene i po mnogima najljepsa planina u cijeloj CG.
 NajviSi vrh Derneciste ja na 2238 metara...


michael:
prelijepa planina. ali, i dosta nepristupacna. dva puta do nje vode iz pravca pljevalja, jedan je uzasan (preko "ljutih strana" do sela bobova"),drugi put je preko glibaća(kosanice).izletnici podju do sula (dje je rudnik olova...) i 3-4sata pjeske do vrha. omiljena za planinare i izletnike ljeti, a zimi, s obzirom na (ne)pristupacnost i pusta...los put je i razlog zasto je ona jos uvijek "usamljena".
snijega ima dosta, jer je ljubisnja izložena i "juznim" i "sjevernim" ciklonima. zbog hladnog vazduha - izlozenosti sjevernom strujanju (snijeg se sporije topi) zimi napada i vise metara.ali, zadnjih godina kaoi u svuda, snijega ima manje...
na ljubisnji ima planinarski dom i to je to. ostalo je divlja priroda - sume, livade... ako ste lovac-idealno.
ljubisnju svi vide iz daleka, ali joj rijetko ko pridje. to je njena karakteristika.

kosanica je prelijepo mjesto za vikendicu, posebno dio iznad bitinskog polja. razlog!? snijeg, blizina tare i zabljaka, kao i pljevalja. kada idem iz pg prema pv zimi, na kosanici ima najvise snijega. vjerovatno je razlog, pored nadmorske visine (idealna za kondezaciju), strujanje vazduha između durmitora i ljubisnje, odnosno blizina planina...ljeto, znatno svjezije i prijatno. kosanica je vjetrovita, vjetar duva cesto, i nekad izuzetno jako.

u planu je bilo da se izgradi eko selo, ali od toga nista. imaju dvije kafane, dobra hrana  :116:, ali, definisao bih ovo mjesto kao "svi prolaze, niko ne svraća".

eto, iz moje glave vidjenje ova dva mjesta, imao bih jos stosta napisati, ali... :78:

SnowHunter:
Čitav kraj je prelijep, svakako jedan od najljepših u Crnoj Gori. Imao sam priliku prije desetak godina da obiđem prostor s desne obale Tare od Mojkovca, preko Slatine, Crvene Lokve, Vaškova, Premćana, Kosanice, Glibaća, Bobova, pa sve do Foče. I to za 7-8 dana biciklima s drugarom Jovanom Erakovićem. Svakako jedna od najljepših biciklističkih tura u životu. A kako da ne bude, non stop u planini iznad 1000m pa sve do preko 2000m na vrhu Ljubišnje, non stop u fantastičnim četinarskim šumama koje mirišu i gdje se diše punim plućima, plus daleko od buke, gužve, asfalta - to što je kraj zabačen je samo plus, jer će jedino tako ostati sačuvan. Da ne pominjem nevjerovatne poglede na kanjon Tare i prolazak kanjonom Drage. Nakon ture bio sam pun energije kao nikad u životu.  :43:  :121: Nažalost, bilo je to vrijeme prije ovih jeftinih, svima pristupačnih digitalaca, ja sam svoje negative davno pogubio, ali je Jovan nešto sačuvao i prebacio u digitalnu formu, pa evo samo nekoliko njegovih fotografija da se stekne utisak o ljepotama (posebno za vožnju bicikla  :120:) ovog kraja:Na kraju, nekoliko slika s Konjskog polja (1600m) - malog raja na zemlji - koje se nalazi ispod samog najvišeg vrha Ljubišnje - Dernjačišta (2238m):Madjo:
 :105:  E zaista je raj na zemlji. Prelijepo. :43:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version