Nije meteorologija, ali zaslužuje mjesto na forumu > Planine Crne Gore

''Planinarski'' Softver

(1/15) > >>

nedjo:
       Mislim da bi ovo mogao biti zanimljiv topic-kazite sto sve mislite o spoju hi tech-a i planinarenja .Da li koristite gps uredjaje cija je oblast rada samo pozicioniranje,ili pak koristite kakav pda uredjaj ,smartphone  sa integrisanim gps-om ili stogod nalik tome, kakav ''advantage'' je imati ih ,koji su problemi  u funkcionisanju istih ..
        sto god ko mislio o njima ,cinjenica je da su mnogi zivoti spaseni zahvaljujuci ovim uredjajima ,bilo putem obicnog poziva ili preko pozicioniranja samog uredjaja.Danas postoji citav niz korisnih aplikacija  koje se mogu koristiti i koje ,usudjujem se i reci, daju jos jednu ,zanimljivu dimenziju  samom planinarenju.
        Treba li rec da nisam ni zamisliti mogao koliko svega toga ima,tako da sam ,vremenom ,postao i malo veci poznavalac ove''problematike''.Ako koga sto zanima slobodno nek pita ,zelio bih da to podijelim sa clanovima Foruma. :04: :04:

Madjo:
Ja ovo tek danas pročitah  :07:  Moja loša navika je što ne listam teme pojedinačno  :16:  

Neka si pokrenuo topic na ovu tematiku, sigurno će biti od koristi nama forumašima a posebno našim planinarima.

Ja baš ne planinarim, više se to može nazvati šetnja, i obično je to područje Lovćena,zaleđe Boke i Katunska nahija, đe se relativno lako orjentisat;ako neđe krećem đe baš može bit zaebano da se čoek izgubi,to jest da odluta sa staze,konsultujem se dan-dva prije sa mještanima koji odlično poznaju te terene jer se nekad izdizalo sa stokom, i naravno obavezno proučim vojne karte...inače moja šetnja najčešće traje do pola dana i vraćam se nazad, i naravno da nije bilo potrebe za nikakvim uređajima.Dobro se orjentišem u prostor, obavezno nosim ranac(presvuka,lumbrela,hrana,voda pa i usna harmonika  :11: ) i kosijer, čuvam snagu;najgora stvar je što gotovo uvjek idem sam - neće niko od ove omladine današnje...a kad čovjek pazi sebe i vodi računa o osnovnim stvarima prilikom planinarenja potreba za tehnikom se svodi na minimum.
Naravno da se ovo ne odnosi na planinare koji kreću u neki neistražen,surovi prostor. Njima svakako trebaju gps uređaji.

Sjećam se prije desetak godina kad je počela na mobilne telefone aplikacija kompas- to sam obavezno imao na svaki telefon... :83:  ...iako mi na primjer nikad nije zatrebala...

Rade:
Ne koristim ništa skoro mimo telefona i fotoaparata.

ehtelion:
Rade, zaboravio si da napomenes Casio sa funkcijom visonometra, barometra i kompasa:)

Nekad sam se palio na te tehnicke gadgete ali kao sto rade rece, nepouzdani su. Cak i standalone GPS uredjaji prosto gutaju baterije. Kad bih ga imao, drzao bih ga u rancu i upalio samo u slucaju da priblizno lociram svoju poziciju u slucaju magle ili kakve nesrece Gorskoj sluzbi spasa, ukoliko postoji domet naravno:)  Drug ima smartphone uredjaj i u nekoliko slucajeva se pokazao nepouzdanim (baterija) i nepreciznim. Fino je imati to kao statistiku, da se vidi predjena duzina i takve neke stvari, mada se to moze vrlo precizno izracunati i sa Google Earthom (podrazumijeva se da znate kuda ste isli). Mapa, kompas i to je to. Mada i ja imam Suunto sat, koji ima identicne funkcije kao Radev.

Interesantno je sto su Francuzi uradili sa GSM signalom, kako mi je bar receno.  Naime, oni nemaju bazne stanice, vec jedan satelit koji kruzi iznad Francuske i pokriva svaku rupu maltene (ovo bi se Madju izuzetno svidjelo). Naravno, to se itekako isplati zemljama koje imaju toliko veliku povrsinu.

Rade:
Nema moj sat ništa od fukcija :) Imam G-shock, samo osnovne stvari ali planiram u narednom periodu da uzimam neki protrek ili g-shock sa senzorima, mada mi to nije prioritet ;)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version