METEOROLOGIJA > Temperatura, padavine, vjetar...

Vjetrenjače

<< < (3/3)

permag:
Prava stvar, trebalo je svariti ove pojmove.

Biznismeni nemaju vremena da se udubljuju u analizu. Na pitanje gde da investiraju zahtevaju izričit odgovor sadržan u lepo ukoričenoj studiji izvodljivosti, isplativosti, održivosti ili slično.

Prema isplativosti u prednosti su megavatne grdosije prečnika 60-80m koje se već proizvode konfekcijski. Jedna vetrenjača od 1MW manje košta nego četiri od 250kW. Manje materijala, truda, instalacija i opreme, a veća energija dobijena u toku godine pre svega zbog veće visine i tehnoloških usavršavanja tokom poslednje decenije. Čak se isplati da se klasične vetrenjače, na polovini svog životnog veka koji iznosi dvadeset godina zamene novim! Tendencije su lamelarni ili betonski stubovi građeni na licu mesta i generatori sa permanentnim magnetima promenljive brzine obrtanja krila.

Za nekoga ko je zainteresovan za pasivno korišćenje ovakvog obnovljivog izvora energije kupovinom, bilo da je pojedinac, firma ili država, dobro je da uravnoteži uticaj bar tri oblasti ili ministarstva: ekonomiju , ekologiju i energetiku. Dominiranje ili zanemarivanje pokazatelj je kratkovidosti. Neko ko gleda unapred ulagaće i u nauku i znanje uz kupovinu merne tehnologije. Kompletan merni stub referentne kompanije NRG košta oko 15.000EUR, obuka, instaliranje i obrada podataka u sopstvenoj režiji mnogo je jeftinije nego kupovina obrađenih podataka od raznih agencija za svaku mikrolokaciju posebno.

Upoređivanjem gornjih slika nije mi jasna relacija između brzine vetra i snage. Snaga po jedinici površine je približno jednaka 0.6* v^3, a iskoristiva snaga je znatno manja. Prednost prikazane lokacije je i konfiguracija zaleđa Velike plaže zahvaljujući kojoj je mala turbulencija vetra. Uzroci turbulencije su reljef i termalni stubovi a ovde su upravo idealni uslovi bez postojanja oba uzroka. Ova lokacija je cenjena u vodičima za zmajare (kitesurfing: WindGURU, Windfinder, 3tier pa i WAsP), a zgodna je za ispitivanja portabl vetrogeneratora  :)

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version