METEOROLOGIJA > Temperatura, padavine, vjetar...

Vjetrenjače

(1/3) > >>

Admin:
O korišćenju vjetroenergije u Crnoj Gori je pričano, manje pisano. Koliko mi je poznato u blizini Nikšiča je jedan vjetrogenerator bio i eksperimentalno postavljen. Rađene su neke, po mom saznanju površne studije, sporadična mjerenja (pored onih u redovnom programu meteoroloških stanica), a ovih dana je objavljen tender za zakup dviju lokacija u Crnoj Gori za izgradnju odnosno postavljanje vjetrogeneratora. Jedna lokacija se nalazi na zapadu Crne Gore (Krnovo, Nikšić), a druga na jugoistoku (Moš/ž/ura, Ulcinj).
Šta znate o ovom izvoru energije, potrebnim vjetrovima, ograničenjima...?

Madjo:
Slabo sto znam,znam da vjetar puva u onu propelu i proizvodi se struja. :D
Znam da Danska proizvodi na taj nacin veliki dio struje.
Ima jedan lokalitet na Lovcenu,sa juzne strane,zapravo to je brijeg koji se od davnina zove Vjetreni mlin i postojao je mlin.Mislim da se nalazi izmedju sela Dolovi i Majstori,nijesam siguran,a to je padina prema moru iznad 1400 metara.Znam iz iskustva da su na Dolove stalni vjetrovi ljeti-zimi,jeli ko vrsio kakva ispitivanja tamo?
Sigurno Crna Gora ima veliki neiskorisceni potencijal po pitanju alternativne energije.

IvanZD:
Mi u HR imamo dosta vjetroparkova ali ne onoliko koliko bi trebalo. I mislim da su postavljeni na pogrešnim lokacijama tako da uglavnom vizualno nagrđuju vrhove brda, što po meni, nije u redu. Ako se mene pita, dovoljno vjetra ima i na ravnicama gdje se vjetrenjače izvrsno uklapaju u krajolik, dok one na vrhovima brda preružno strše u zrak. Koliko sam primjetio, dovoljan je vrlo lagan vjetar da bi vjetrenjača dosta brzo vrtila, dok se pri udarima od preko 30m/s automatski isključuju zbog zaštite same vjetrenjače (lopatice se postave "na nož" prema vjetru). Inače koliko mi se čini vjetrenjača zapravo prvo akumulira energiju komprimiranjem zraka u podzemne spremnike kako bi mogla davati energiju i onda kad nema vjetra ili kad je zaustavljena.

Imam prijatelja koji radi na tome, i baš radi u GrADS-u jednadžbe kojima računa prognoziranu količinu energije koju će vjetrenjača dati na nekoj lokaciji u zavisnosti od prognozirane brzine vjetra kao output WRF modela.

Admin:
Količina energije osim od brzine vjetra zavisi i od gustine vazduha. Stoga je bolje imati vjetrenjače u nižim oblastima nego na planinama.

Madjo:
Hm...Nijesam znava to.
Pa onda zasto se jedna vjetrenjaca postavlja na Krnovo?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version