@SnowHunter
Zanimljivo mi i mesta u nizim delovima tog kraja CG nesto slabo prethodnh godina sa snegom prolazila, pogotovu Novembar, Decembar,
30.11.2021., pak, bilo ok za:
Gusinje - 23 cm
Plav - 15 cm
Imas li podatke neke za snegove tamo, posebno ovaj prvi deo zime/kraj jeseni?
Nema dugotrajnih, sistematskih mjerenja u tim krajevima - čak ni u dolini, u planinama već nikako. I to nešto malo što ima nije dostupno običnim smrtnicima.

Razlika između Plava i Gusinja na tek malo iznad 900 m u odnosu na okolne planine i po količini padavina, o snijegu da ne govorim je ogromna. Prosječne godišnje padavine za Plav za period 1960-1979 iznose oko
1250 mm, nedaleko Vusanje gdje je bila padavinska stanica na 1180 m već ima prosjek od oko
1770 mm, planinske zone su debelo iznad
2000 mm. Neke procjene na osnovu rječnih proticaja govore da dijelovi Prokletija kupe i preko
3000 mm padavina. Nažalost, ni u Albaniji nije bilo sistematskih mjerenja, ne znam da li sada imaju bar neke AMS? Modelska reanaliza koju sam postavljao prošle godine govori da je za period 1979-2020 Maja Jezerce za čak
50% snježniji od Kredarice!!!
Da se vratim na pitanje. U periodu 1960-1979 (jedino za taj period imam podatke) najveći novembarski snijeg u Plavu je iznosio
60 cm, najveći decembarski
73 cm. Od 2009. upravo je ovogodišnjih
15 cm rekord novembra, dok je u decembru 2014. mjereno
40 cm,
38 cm je mjereno u decembru 2012, a prošle godine je bilo
35 cm. Očito je da sve više kasni početak ozbiljne sniježne sezone, zapravo se ozbiljni snjegovi povlače na veće nadmorske visine i srećom tamo još uvijek postoje. Da nije sve tako crno u ovom novom dobu pobrinuo se februar 2012. kada je Plav mjerio čak
175 cm snijega što bi trebalo da je all-time rekord. Osim što je rekord očito je i super ekstrem, jer drugi najveći snijeg od 2009. je za tačno metar manji, u martu 2015. Plav je mjerio
75 cm. Vidjećemo šta nas čeka u ovoj sezoni...