Author Topic: Naše planine  (Read 25878 times)

Mađo

 • Guest
Re: Naše planine
« Reply #100 on: September 21, 2017, 23:35:01 »
Kad razmišljamo o potencijalnim mrazištima, često zaboravljamo da na tim visinama ima konstantne cirkulacije zraka.Naravno, hladnoće velike može biti ali to nije nikakva prizemna inverzija, recimo ona koja može mjestima na 700 mnv. donijeti temperature do -20°.

Tako da bih ja najjača mrazišta tražio mnogo mnogo niže.  :62:

Offline Goran1984

 • Full Member
 • **
 • Posts: 76
Re: Naše planine
« Reply #101 on: September 22, 2017, 19:14:16 »
Moguce da na tim visinama ima cirkulacije i da je ovamo inverzija al tipa zeleni vir je zatvoren mislim da mikro klima radi svoje no ko zna, eto njegusi kad su imali -23  njegusi sasvim ok se lade kad je mirno i vedro zimi, na ivanova korita sigurno nije toliko bilo  tada, no ipak ovo ke durnitror i masivni je ima masa udolina, tu su nedje pretpsotavkeu neke rupe i udoline oko njega  BVM ljubisnje sinajevine i even tamo Hajle neka mrazista sigurno na nizim tackama al oko ovih masiva Durnitora posbeno

Offline Niksic 3

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 3327
Re: Naše planine
« Reply #102 on: September 22, 2017, 22:02:03 »
Sve do mjesta to zavisi evo npr Pluzine su klasicna rupa na 720 m,n,v pa nemaju nesto niske minimalce.Onda po tome ako su rupa treba da imaju vise maksimalce ali Pluzine imaju nize,vjerujem da tu ima uticaj i Pivsko jezero.Neka rupa na 1500 m.n.v kod  vise planine u sjevernom djelu CG moze sigurno imat barem -35C.

Mađo

 • Guest
Re: Naše planine
« Reply #103 on: September 22, 2017, 22:52:13 »
Plužine nijesu "rupa" u meteorološkom smislu.Grad se nalazi na blagoj padini i sve su prilike da se inverzija spušta dolje pri vodi, pri Pivskome jezeru... Zato ne može imati ekstremne minimalce.

Mađo

 • Guest
Re: Naše planine
« Reply #104 on: September 22, 2017, 23:43:28 »
Pogledajte reljef Njeguša.Koliko samo studenoga vazduha siđe sa okolnih brda.Stanica je označena sa crvenom tačkom,otprilike.

Offline Niksic 3

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 3327
Re: Naše planine
« Reply #105 on: September 23, 2017, 01:53:04 »
Ali opet ne moze biti Madjo toliko razlika izmedju Pluzina i Pivskog jezera.Proveo sam dosta vremena u tom gradu,isao sam na kupanje  ranom zorom vjeruj mi nema nikakve razlike izmedju Pluzina i Pivskog jezera.Pluzine su smjestene na terasi iznad jezera.Eno i Krstac u Goliji je pod planinama i brdima sa svih strana pa nema neke ekstreme.Da su minimalci vise u Pluzinama vjerovatno je krivo Pivsko jezero.Vjerujem da su se i Niksicki minimalci povecali zbog jezera ipak to nijesu male akumulacije Krupac i Slano,plus I u dosta godina bude i tu Vrtacko jezero koje zauzme velike povrsine takodje,za vrijeme hladnijeg doba,tako kad se saberu Krupac,Slano i Vrtac sigurno tu ima nekog uticaja blazeg.

Mađo

 • Guest
Re: Naše planine
« Reply #106 on: September 23, 2017, 11:54:54 »
Definitivno veći je faktor tih "viših" minimalaca to što je grad na uzvišici i padini nego to što je jezero tu.
Hladan vazduh,kada je mirno anticiklonalno vrijeme i bezvjetrica, je teži od toploga i taloži se u najnižu tačku na određenom području.
Opet, moguće je da dio te hladnoće "otiče" nizvodno Pivskijem jezerom,ko zna...

Offline Goran1984

 • Full Member
 • **
 • Posts: 76
Re: Naše planine
« Reply #107 on: September 23, 2017, 17:32:23 »
Slazem se sa Madjom,bogami u rupe, sto se Niksica tice nema tog nekog uticaja polje je ogromno zanemarljiv uticaj nesto malo , Branko Radojicic je o tome pisao , Njegusi  kad je vedrina odlicna rupa za hldjenje nije malo imati -23 na kilometar od mora

Offline vanja

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3966
 • 🔵⚪💙⚪🔵
Re: Naše planine
« Reply #108 on: October 18, 2017, 01:50:43 »
naleceh na prelijep tekst i slike o nasoj drzavi pa evo ovdje da podjelim sa vama: https://duffssuitcase.com/two-weeks-montenegro/

Offline EagleS

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 1085
Re: Naše planine
« Reply #109 on: October 20, 2017, 13:50:16 »
The absence of evidence is not the evidence of absence

Offline Tihi

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 659
Re: Naše planine
« Reply #110 on: November 18, 2017, 00:22:30 »
Evo nesto sto sam pokupio sa you tube.

Pogled sa Budosa

Prvo zum na Slano jezero,zatim na Krupac.Planina pod snijegom je Golija. 1:10 min zum na Vojnik,a planina lijevo , Durmitor(1:15 min),i opet vrhunski pogled na Bobotov kuk,uslagiran samo tako i lijevo od njega Prutas.
1:50 min zum na Lovcen,prvo na Stirovnik pa na Jezerski vrh.
3:00 min zum na najvisi vrh Maganika(Medjed) i Babine zubove.
3:10-3:15 min zum na Prekornicu i njen najvisi vrh.Jesen na planini VojnikOvaj razbija  :111:Lijep snimak spustanja mini "lednikom" koji se nalazi na jugoistocnim padinama najviseg vrha Vojnika.Tu se snijeg najduze zadrzava sto se tice juzne strane a da je vidljiv iz Niksica.U nekim zaklonjenim mjestima sa juzne strane  ostaje jos duze.
Planina LolaBjelasica,planina sa najvecim potencijalom u Crnoj Gori.Uzivanje  :105:DurmitorOvaj snimak odlicno prikazuje kako su vremenski uslovi u zimskom periodu na najvisim planinama na sjeveru surovi.Zanimljivi dio pocinje od 2:30 min.Obratiti paznju na dio od 3:30 min a posebno na zestoki udar vjetra i snijega na  4:05 min.
Ovo je normalna pojava za te krajeve i visinu samo sto cesto zna da bude mnogo,mnogo surovije od ovoga .


Offline Tihi

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 659
Re: Naše planine
« Reply #111 on: December 09, 2017, 00:23:52 »
Posto  se spominjalo selo Sipacno,valjalo bi nesto malo napisati o njemu.

Opste karakteristike

Sipacno je smjesteno 15 km sjeverno od grada Niksica na 750 mnv,izmedju Gornjeg Polja na jugu,Jasenovog Polja na sjeveru ,planine(brda)Gnjijodac(1106 mnv) na zapadu,odnosno njegove istocne padine Sopije(873 mnv) i Studene na sjeveroistoku-istoku.Od Gornjeg Polja  razdvaja ga Sipacka ljut i brdo Velja Gomila(727 mnv).
Na sjeveru je ulaz u klisuru Surdup preko koje je Sipacno povezano sa Pragom i J.Poljem.Sjeveroistocno od sela uzdize se vrh Povrsje(1078 mnv),pocetni vrh planine Studene sa zapada,a malo istocnije od njega i Policki vrh(1280 mnv).
Duzina sela jugozapad –sjeveroistok iznosi 1.75 km a istok –zapad 1 km prave linije,dok je povrsina  oko 100 ha.

Na kraju sela pocinje ulaz u kanjon Surdupa.Putna infrastruktura je dobra,a samo zadnji dio puta koji povezuje sjeverni dio naselja sa magistralom je makadam duzine 1 km.

Ovo selo se nekada napajalo vodom iz bunara dubokog 24 m i jedne bistijerne.Za vrijeme velikih kisa u podnozju  planine Gnjijodac izvire Sipacki potok koji ponire na jugozapadnom  rubu.
Ispod  ove povrsi na dubinama  od 20-30 m nalaze se podvodni tuneli.To je ustanovljeno kada su ze vrsila istrazivanja vezana za prevodjenje Komarnice u Zetu.

Ne zna se kako je selo dobilo ime.Ovo ime datira jos od prije 300 godina.Postoji predanje da u okolni Nevesija postoji istoimeno selo koje su naseljavali stanovnici upravo iz ovog naselja.

Sipacno je pogodno za bavljenje poljoprivredom i stocarstvom.

Sipacno gledano od juznog kraja prema sjeveruVrh Povrsje

Gnjijodac iznadSipacno sa padina planine GnjijodacSipacno sa magistraleU selu se nalazi crkva Vaznesenja Gospodnjeg koja je izgradjena u 18 vijeku na mjesto stare crkve.Tadasnje turske vlasti su dozvolile gradnju crkve pod uslovom da bude ista kao  prethodna.Crkva je ipak bila veca,jer je ukopana duboko u zemlju.

Crkva je obnovljena  1938 godine.

Selo je dobilo struju 1964 godine.

Stara skola
Klima

Zbog svojih geografskih specificnosti ovo je prava meteroloska rupa.Velika kolicina hladnog vazduha spusta se sa okolinih brda i ne moze nidje da utekne.Kad bi postojala neka mjerenja vjerujem da bi bili iznenadjeni rezultatima posebno kada su temperaturne inverzije u pitanju.I ako nije mnogo vise od Niksica,sjeverni polozaj i orografija okolnog terena utice da snijeg cesce pada nego u Niksic.Ako u Niksic pane 2-3 cm ,gore ga obicno ima 10-tak cm.Taj snijeg se zadrzava dugo,ponekad  10 dana duze nego u Niksic,jer je zaklonjen od sunca veci dio dana.Ta razlika u zadrzavanju je vise izrazena u zimskom periodu godine jer je sunce nisko na horizontu.Sto se tice neke ukupne kolicine padavine,Niksic sigurno pokupi vise padavina,dok je ovo mjesto dosta zaklonjeno i okolna brda kradu padavine.

Kad je sjeverna mecava,u Sipacno ce uvijek snijeg jace provijavati nego u Niksicu,ili ce biti provijavanja dok ga u Niksicu nema.Takve situacije nece donijeti veliku razliku u snijeznom pokrivacu ali hoce u dozivljaju zimskog ambijenta.Interesantna je velika razlika izmedju Jasenovog Polja i Sipacna.Ta razlika moze biti i po 15 cm iako je J.Polje bukvalno,odmah iznad par km vazdusne linije prema sjeveru.
Cesto se desava  preko zime kad pada snijeg i preko ljeta kad pada kisa da se padavine sa planine spuste do Jasenovog Polja,i poklope citav taj kraj.Za to vrijeme dok na J.Polje pada jak snijeg,ili jaka kisa na Sipacno ili nema padavina ili pada slaba kisa.Slucaj kad nema padavina u Sipacno a ima na J.Polje je kada su takozvani snjegovi sa sjevernim zahladjenjem , tada J.Polje zahvate padavine zbog blizine planine.Kad su juzna/zapadna strujanja opet J.Polje zakace jace padavine zbog blizine planine dok Sipacno dobije manju porciju kise/snijega.To bi bilo neko relano objasnjenje zasto je tako velika razlika u visini snijega izmedju  J.Polja i Sipacna bez obzira  sto se nalaze na malom rastojanju.
« Last Edit: December 09, 2017, 00:34:00 by Tihi »

Offline Niksic 3

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 3327
Re: Naše planine
« Reply #112 on: December 09, 2017, 01:27:48 »
Tihi,iskreno najvise uzivam u tvojim postovima,odlicno opisujes krajeve Niksica,zaista Niksic ima snjegopadnu okolinu :105:
Da se malo nadovezem,Jasenovo Polje je dosta snjegovito iako je odmah nadomak Niksica,kolika razlika moze biti,pokazace sledeca slika.
Ova slika je slikana 29 januara 2013 na Jasenovom Polju,tada u Nk nije bilo snijega,zadnji snijeg je izmjeren 25 januara i to 2cm.A koliko ima snijega sami procijenite.

Proslog godine krajem aprila jak snijeg je zahvatio oblast Vojnika,na Jasenovo Polje je palo 15-20cm,a na Sipacno 5cm.Naravno taj snijeg se veoma brzo topio,tako da je na Sipacno  sledeceg jutra jedva dalo izmjerit 1cm a na Jasenovo Polje nekih 12-13cm.
Evo Sipacno tog jutra

Zanimljivo da je u Niksic tog jutra tmin bila 1,7c,a pogledajte kakav je bio snijeg na Jasenovom Polju tog jutra i lednica po krovu.Mozda je Jasenovo Polje jako mraziste,posto je pod velikom planinom i okolnim brdima.

I jos jedna slika iz Jasenovog Polja a ona datira iz februara 2011,a tada je u Nk maksimalni snijeg izmjeren 10cm.

Jasenovo Polje zna i po mjesec dana vise da cuva snijeg od Niksica,tako je i bilo u 2005.Moj stric koji je zaljubljenik u meterologiji,govorio mi je da je zampatio dosta situacija kad je u Nk bilo 20-tak cm a gore i oko 80cm.Vjerujem da je i tih dana Sipacno imalo 40-45cm.Ujedno Jasenovo Polje je dosta snjegovitije i hladnije od Niksica.Velika je razlika i u dana sa pojavom snijega.Zna u Nk da bude sunce i sjeverni vjetar,a gore od jednom poklopi snijezni oblak Vojnik koji se spusti do Jasenovog Polja.Kolasin se ne moze ravnat s Jasenovim Polje kada pada snijeg s juga.Cist primjer je februar 2015 Kolasin je mjerio 35cm,dok ga je na Jasenovom Polju bilo 60-70cm,i taj snijeg se tek otopio pocetkom marta posle toplih dana i jugovih kisa,a pao je pocetkom februara.Po meni je to lokacija sa najljepsim vremeno.A ljeti je Jasenovo Polje pitomo.

Offline Nikola

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 6246
 • #dekodiranjevremena
Re: Naše planine
« Reply #113 on: December 09, 2017, 01:45:46 »
Orografski baš povoljno mjesto za brze snjegopade sa juga,čini mi se da u blizini i Praga slično prolazi.

Offline Niksic 3

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 3327
Re: Naše planine
« Reply #114 on: December 09, 2017, 02:10:31 »
Orografski baš povoljno mjesto za brze snjegopade sa juga,čini mi se da u blizini i Praga slično prolazi.
Da Praga je jos jaca sto se tice snijega.Postoji prica,kad su se Turci doselili u Pragu,da se nijesu mnogo zadrzali,jer je snijeg panuo u jun.

Offline Niksic 3

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 3327
Re: Naše planine
« Reply #115 on: December 09, 2017, 10:52:01 »
Da ne bi ispalo da pricam bajke evo jednog dokaza.Jasenovo Polje se nalazi sa juzne strane Vojnika na 920m,n,v,Savnik je sjeverni dio Vojnika koji se nalazi na 850 m,n,v.Decembra 10 2012 Savnik je izmjerio 17cm,a pogledajte kako je izgledalo Jasenovo Polje,sami reporter je rekao da ima preko pola metra,a moja procjena je oko 60-70cm,s obzirom kad vidim kako ga gazi onaj na pocetku video snimka.

Mađo

 • Guest
Re: Naše planine
« Reply #116 on: December 09, 2017, 11:08:37 »
Pa jasno je da u pitanju Jasenova Polja glavnu ulogu igra nadmorska visina i nema se što tu filozofirati.
Možemo na taj način upoređivat Cetinje bez snijega i Bjeloše,6 km puta od Cetinja, sa pola metra u istom tom određenom trenu.

Nadmorska visina,osojna ekspozicija terena,blizina planinskog masiva,šumovitost terena...

Offline Tihi

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 659
Re: Naše planine
« Reply #117 on: December 12, 2017, 00:25:32 »
Crnom Gorom: Čišćenje snijega - UKROTITELJI JAVORKA, reportaža HD
Ukratko o Javorku

Geografski polozaj

Od ukupne duzine planine Vojnik 5-6 km otpada na Javorak.Javorak je naziv za sumsku oblast koju ogranicavaju Brezna na sjeveru i sjeverozapadu,Golije na jugu i centralni dio Vojnika na istoku.Sirina ovog podrucja krece se od  5 do 7 km. Prosjecna nadmorska visina je 1500 m.
Na ovom podrucju izdvajaju se dva grebena,sjeverni i juzni.Na juznom grebenu dominiraju vrhovi(gledano od zapada prema istoku):Kita 1338 m,Gola strana(sa vrhovima visine 1383 m,1484 m, 1576 m),Kita 1270 m,Brestova kita 1579 m i Runjavac 1668 m.Sjeverne padine juznog grebena obrasle su gustom sumom,strmo se spustaju do Zivskog Razdolja.

Sjeverni greben cine vrhovi:Veliki Stojkovac  1369 m,Grabova kosa 1439 m,Mali Stuoc 1530 m,Veliki Stuoc 1653 m,nasparm Velikog Stuoca sa juzne strane Zeleni brijeg 1564 m i na kraju   Mali Vojnik 1773 m.

Veliki StojkovacVeliki Stuoc
Flora i fauna

Javorak se bitno razlikuje od ostalog dijela Vojnika,obrastao je uglavnom cetinarima iznad 1000 m.Granica sume varira od 1300 do 1500 m,zavisno od nagiba terena.Na ovu sumsku oblast nadovezuju se prostrane sume Golije .Javorak je odavno poznat po bogastvu faune.Zastupljen je medvjed,vuk,lisica,srna i ostala sitna divljac.Suma je vrlo gusta tako da nije bezbjedno kretati se ovim krajevima.

Katun Ziva smjesten je u zapadnom podnozju Javorka na 1150 mnv.Ime je dobio po zivoj vodi ,koja ne presusuje.Mjesto je pogodno za bavljenje stocarstvom.Sa putem  Niksic-Pluzine Ziva je povezana losim makadamskim putem duzine oko 1 km a sa centralnim dijelom planine Vojnik putem duzine 6 km.Zivu od Brezana razdvaja sumovita greda visine oko 1300 m.

ZivaKatun je prostran duzine istok-zapad 1000 m prave linije.

Duzina puta Niksic-Pluzine preko Javorka je 15 km.Put prolazi ispod juznih padina Gole strane(1576 mnv),zatim Kite(1338 m) ,dalje se penje do prevoja Javorak (1230 m) a posle toga se spusta 5 km,do skretanja za Brezna.

Klima

Kakve su zime na Javorku najbolje pokazuje gornji snimak,a ovdje cu  pisati o nekim klimatskim zanimljivostima ovog kraja.

1)Ljetnje nestabilnosti nisu tako ceste i nagle kao na drugim planinama.Razlog za to je sto ovo podrucje i ako prostrano i na relativno velikoj nadmorskoj visini nema velika prostranstva na velikim visinama kao Bjelasica,Sinjajevina i Durmitor.Tokom ljetnih dana cesto ce do popodneva vise oblaka biti iznad Golije nego iznad Javorka.Sve to Javorku ne oduzima epitet planine.Suma,poneki obak iznad,jak vjetar i u ljetnjim danima, brzo  napomenu da se  radi o planini.
Ipak postoje izuzeci.Nekada  se desi da se prvo iznad Javorka otvori  oblak,i to prvenstveno iznad Gole Strane.Tada se mogu vidjeti pramenovi koji se spustaju preko Jasenovog Polja i planine Gnjijodac .Kisa pracena jakim sjevernim vjetrom vrlo brzo dodje do Niksica.

2)Najvise padavina donesu juzna i jugozapadna strujanja.Treba napomenuti da  greben Golije koji se pruza zapadno i jugozapadno od Javorka krade padavine.

3)U slucaju sjeverne mecave ,tj kada pada snijeg sa sjevernim vjetrom postoje dvije situacije.

Prva:Ako je sjeveroistocno strujanje na Javorak obicno izostane mecava dok na centralni i istocni dio Vojnika u istom trenutku ima oblaka sa slabim do umjerenim snijeznim padavinama i jakom mecavom.To se moze objasniti time sto centralni dio Vojnika predstavlja prepreku  za ova strujanja.Ista situacija je i kada se stvara oblak.Oblak se stvara uz istocne padine,a na zapadnim  nema oblaka.
Ovo je najcesca situacija,ali i tu postoje izuzeci.Prosle godine u oktobru ,odjednom  snijezni oblak je prekrio Javorak ,a u isto vrijeme iznad Vojnika i Golije nije bilo snijeznog oblaka,mecave i td.

4)U slucaju stabilnog vremena kada se najavljuje sjeverni vjetar a na sjeveru niska oblacnost desava se sledeca situacija.Ako je strujanje sjeverozapadno tada se (u koliko postoje povoljni uslovi za to) navlaci oblak iznad Javorka,prekriva  najvise vrhove,dok je vrh oblaka na oko 1700 m.Ovo je tipicna niska oblacnost.I dok je oblak prekrio Javorak,iznad Vojnika koji je tu na par km sve je vedro,bez oblacnosti.U ovim situacijama na Brezna je oblacno,ako je rano proljece onda bude hladno sa temepraturama oko i ispod nule i  u sred dana.Ovo je mikroklima na koju utice Pivsko jezero  i rijeka Komarnica.
 

Offline Tihi

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 659
Re: Naše planine
« Reply #118 on: December 30, 2017, 00:26:46 »Offline Niksic 3

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 3327
Re: Naše planine
« Reply #119 on: January 29, 2018, 00:51:27 »
Posto sam spominja Brezova Dola,evo jedne fotografije iz Brezovih Dola,sumnjam da zna iko gdje se ovo nalazi.

Offline EagleS

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 1085
Re: Naše planine
« Reply #120 on: February 08, 2018, 20:41:46 »
Ne postoje niđe podaci o površinama iznad određene visine zasebnih cg planina ?  :78:
The absence of evidence is not the evidence of absence

Offline Niksic 3

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 3327
Re: Naše planine
« Reply #121 on: February 12, 2018, 22:27:19 »
Prelijepi Visitor :43:


Mađo

 • Guest
Re: Naše planine
« Reply #122 on: February 12, 2018, 23:02:41 »
E mene je lješi Pirlitor.  :08:

Offline Niksic 3

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 3327
Re: Naše planine
« Reply #123 on: March 02, 2018, 19:34:33 »
Sjeverna strana planine Studene.

Offline Tihi

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 659
Re: Naše planine
« Reply #124 on: April 20, 2018, 23:59:46 »