čitajući "vremeplov" naiđoh na temu o nevremenu koje se 31.08.2003. desilo u Zrenjaninu...
Zanimljiv dan tada.Tekst je sa SM foruma.
Najjace nevreme od kad RC SAMOS
brani podrucje Banata,i od kad je
uopste i nastao dogodilo se 31.08.2003
To je bilo nevreme koje je nanelo
veliku stetu kako Banatu,tako Zrenjaninu.U arhivu rc samos imate
sledece(ima i informacija gradskih
sluzbi) oko 17h radarski centar ukljucen je u pracenje konvektivne oblacnosti koja je dolazila sa NW. 17:30 Donosila je pljusak pracen
grmljavinom,i vetar sa udarima do
15m/s.Cim se nevreme priblizilo
Banatu.Radar osmatra jacinu oblaka
od 60-65 dbz.
17:50h Oblak ulazi u zonu koju brani RC Samos uz dalje jacanje.Jacina centra Cb-a je iznosila 65-70 dbz,i strelci su bili poslati na pgs.Sa dejstvom su poceli:Padej,Idjos,Novo milosevo,Novi Becej.Na kisomernoj stanici Novi becej izmereno je 50mm kise za sat vremena.Grad je poceo da pada.Bio je do velicine jajeta saopstio je strelac pgs Novi Becej.
18:05h oblak se priblizava Zrenjaninu i jos uvek jaca.Bilo je to totalno pomracenje,maksimalan odraz 70-75 dbz bio je sirok 5,a dugacak oko 10km.Kosio je sve pred sobom.Na gms Zrenjanin poceli su jaki udari vetra do 20m/s
18:18h najjaci oblak(Cb) zahvata
Zrenjanin i donosi obilnu kisu.Grmljavina,gromovi dobili smo
obavestenje da je povredjeno 9
osoba. :-[ 18:23h Pocinje grad u
Zrenjaninu.Pucalo se sa svih
protivgradnih stanica ove opstine,a sa stanice Zrenjanin ispaljen je maksimum od cak 25 raketa.Od toga njih cak 4 je palo,ali ne zbog neispravnosti nego zbog neverovatne jacine vetra.
Pocinje olujni grad koji je dostizao
velicinu sake!!!Udari vetra do
neverovatnih 144 km/h tj. 38m/
s,temp. je sa oko 38C pala na 15C
Padala su stabla po gradu,"magistrala" je bila blokirana.Crep,pa i kompletni krovovi bili su noseni vetrom.Stara kuca u Takovskoj ulucu,pocela je da puca i pada zbog siline udara grada i jakog vetra.
28 povredjenih,od toga 7 sa teskim povredama ugl. glave!! :
Samo sam htjela tamo na toj temi da napišem, ali tema je neaktivna vec 120 dana pa nije moguće pisati na njoj, da sam sticajem okolnosti, tog dana, i tih dana bila u ZR...vrelina kakva tamo nije baš uobičajena je danima vladala, naš termometar u dvorištu je pokazivao 40 stepeni a u hladovini je,neposredno ispred oluje je bilo jako toplo i sjećam se da kad su oblaci počeli da se gomilaju (niko nije javljao i upozoravao na baš toliko jako nevrijeme) znam da smo se čudili kako brzo lete po nebu i kako su čudno sivi i staklasti, baš neobični... bašta u našoj kući je prelijepa prepuna cvijeća koje moja svekrva njeguje, zaliva, krevet od loze pun prelijepih grozdova....i kad je to čudo krenulo, nosilo crepove, obaralo drveće (moje auto koje je bilo parkirano u dvorištu je bilo ulubljeno na svaki udar grada koji je bio nenormalno veliki ja to nikad nijesam više vidjela, kao omanji kamen), gledala sam kroz prozor kako nasa cvjetna bašta postaje groblje groždja, crijepa, cvijeća, saksija i plastičnih stolova i stolica..uzas!
KAd je sve prošlo nakon dvadesetak minuta, termometar je pokazivao 15 stepeni a ostalo mi je u sjećanju da je sjutradan osvanulo najljepše jutro koje sam ikad vidjela pošto je nebo tako bilo plavo a vidokrug i horizont tako jasan da sam mislila da do Beograda mogu dobaciti od Zrenjanina!
Samo sam eto htjea da podijelim sa vama da sam bila svjedok jedne ovakve katastrofe!