Pozdrav SF i dobrodošao na forum!

Nažalost na internetu ne postoje skenirani padavinski meteo godišnjaci (tzv. Meteorološki godišnjak II) u kojima su se nalazili podaci o visini sniježnog pokrivača na svim klimatološkim i padavinskim stanicama u ex YU. Egzaktni podaci bi se trenutno jedino mogli naći u meteo zavodima.
Ja imam nešto podataka iz 1976. pa moguće i odgovor na tvoje pitanje. Istina je da je krajem januara 1976. pao veliki snijeg, posebno u sjevernim i sjeverostočnim predjelima CG. Evo nekih zvaničnih brojki o visini snijega iz te zime:
Bijelo Polje
87cmPljevlja
87cmKovren
100cmMataruge
113cmKolašin
96cmŠtitarica
130cmBoan
150cmVusanje
110cmVelika
137cmBiogradsko jezero
155cmZa Berane nemam egzaktan podatak, ali imam podatak da je najveći januarski snijeg u Beranama za period 1960-1979 iznosio
108cm i postoji velika vjerovatnoća da je to bilo upravo u januaru 1976. Taj snijeg je i vrlo dugo trajao, u dolinama je okopnio tek polovinom marta, dok su planine bile bijele duboko u maju.
Ono što je meni bilo mnogo fascinantnije za tu 1976. godinu je vrlo svježe ljeto i vrlo niska srednja godišnja temperatura. Recimo, tog ljeta apsolutni maksimalac u Beranama je iznosio
29.0°C, tj. nije bilo tropskih dana uopšte (2012. ih je bilo preko
70). Na sjeveru je jedino Bijelo Polje imalo dva tropska dana, a bez tropskih dana su bili i Nikšić i Cetinje. Žabljak nije imao čak ni ljetnje dane, apsolutni maksimalac je iznosio tek
23.0°C (opet 2012. Žabljak je brojao čak
56 ljetnjih dana, tj. dana sa Tmax≥25.0°C). Srednja godišnja temperatura je te 1976. na Žabljaku bila tek
3.7°C, u Kolašinu
6.2°C, Pljevljima
7.0°C, u Beranama
7.5°C. Podsjećam da je prošle 2014. srednja godišnja temperatura na Žabljaku iznosila
6.9°C, otprilike kao u Pljevljima te 1976. Prošle godine Pljevlja su već otišla na
10.1°C. Promijenila se klima, praktično sve najtoplije godine u CG su iz ovog milenijuma. Da li smo samo u toplom ciklusu nakon koga kreće zahlađenje pokazaće budućnost, nadam se samo da ćemo poživjeti da posvjedočimo...