Author Topic: Upozorenje za ciklon Jelena  (Read 4614 times)

Offline Cirius

  • Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 3703
Upozorenje za ciklon Jelena
« on: February 09, 2012, 12:24:32 »
                        
                       Preporuka ljubitelja meteorologije za period  10. 2.  do  12. 2.   2012.


Od petka, 10. februara,  prema trenutnom prognostičkom materjalu,  na području Crne Gore veliki uticaj na vremenske prilike će imati ciklon  Jelena, koji će našoj zemlji donijeti mjestimično i veoma obilne sniježne padavine.   Usljed još uvjek prisutne velike količine snijega,  smatramo da treba skrenuti pažnju na probleme koji se mogu očekivati sa dolaskom novog ciklona.

Padavine se očekuju  počev od petka 10.2.,  zaključno sa nedjeljom 12.2 ;  za ponedjeljak se,  po sada raspoloživom prognostičkom materjalu,  ne očekuju značajnije padavine.  
Savjetujemo da putovanja od petka popodne,  kada se očekuju obilnije padavine,  odložite ukoliko je moguće jer zbog najavljenog snijega i mogućih mećava,  kao i u slučaju prethodnog ciklona,  postoji mogućnost da pojedine saobraćajnice ne budu u funkciji i da bezbjednost vozača i putnika na njima bude ugrožena.

Ukoliko se nalazite u nekom od udaljenih i slabo pristupačnih mjesta savjetujemo da se obezbijedite sa osnovnim namirnicama za minimum tri dana, koliko bi padavine trajale, kao i stvarima koje bi vam bile neophodne i olakšale svakodnevnicu u slučaju nestanka električne energije.  Stanovnici urbanih sredina bi se takođe trebali pripremiti za eventualne poteškoće u napajanju električnom energijom,  probleme u saobraćaju,  infrastrukturi i slično.

Ljubitelji meteorologije iz Crne Gore ovim ne preuzimaju ulogu HMZ-a već nastoje da preporuka stigne i do onih građana koji se primarno informišu putem društvenih mreža,  foruma,  portala i slično.

Opširnije analize i praćenje pomenutog ciklona možete pogledati na sljedećoj adresi  

  http://www.meteo.co.me/forumi/  


                       Forum ljubitelja meteorologije Crne Gore« Last Edit: February 09, 2012, 12:39:54 by cirus »
~ ... must be lost to explore the unknown ~