Author Topic: Oktobar 2011.  (Read 3310 times)

Offline SnowHunter

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3644
Oktobar 2011.
« on: November 08, 2011, 11:18:23 »
Konačno jedan mjesec koji je u većem dijelu Crne Gore temperaturno bio u granicama prosjeka ili čak nešto hladniji. Kod padavina ništa novo, ispod prosjeka opet i stalno!  :75: Evo osnovnih brojki za glavne stanice:Postavljam mapu sa temperaturnim odstupanjem od prosjeka za period 1951-1990. Trebalo bi je uzeti sasvim uslovno jer ima malo referentnih tačaka. Ipak je lijepo vidjeti da je veći dio Crne Gore bar u jednom mjesecu bio hladniji od prosjeka!  :109:Statistika vazdušnog pritiska, šta reći još jedan mjesec s dominacijom anticiklona:Pregled dekadnih i ekstremnih temperatura. Početak mjeseca je obilježilo vrlo toplo vrijeme - na jugu su zabilježeni i tropski dani (Budva i Danilovgrad po 5). Ciklon ''Himzo'' je od 7.10. donio veliki pad temperature i označio kraj dugog, toplog ljeta, plus je predstavljao uvod u vrlo hladnu drugu dekadu mjeseca. Takođe, predjelima iznad 1000mnm je donio prvi ovosezonski snijeg!  :43: Kraj mjeseca su opet obilježile prosječne temperature:

Za Podgoricu i Pljevlja opet postavljam grafik kretanja ovomjesečnih srednjih temperatura u poređenju sa višegodišnjim mjesečnim srednjakom:

Osnovna statistika za klimatološke stanice:Padavine su opet u izraženom deficitu, i opet posebno na jugu - dva ciklona (Himzo i Cica) su bili sasvim nedovoljni da prekinu višemjesečni padavinski post. Najviše padavina je zabilježio Nikšić - 162.5mm, broj padavinskih dana se kretao od 5 do 12:

Dnevni pregled za glavne stanice:

Sezona kupanja je završena, sezona snijega je počela - nažalost, za sada vrlo stidljivo. Žabljak je zabilježio dva dana sa sniježnim pokrivačem, Rožaje jedan. Za kraj ide graf žabljačkog oktobarskog snijega:


Offline SnowHunter

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3644
Re: Oktobar 2011.
« Reply #1 on: November 09, 2011, 20:49:30 »
Da dodam još nekoliko šarenih grafika. Ovogodišnja suša ne prestaje, u većem dijelu Crne Gore padavinske prilike su u zoni vrlo i ekstremno sušno, pa evo kako to izgleda na primjeru nekoliko glavnih stanica:

Jedino su Pljevlja u zoni normalno:Slijedeće grafike bi trebalo uzeti sasvim uslovno, višegodišnji prosjek srednjih dnevnih temperatura je dobijen iz baze NOAA, koja je prepuna grešaka i nedostajućih podataka, pa je dosta radila slobodna interpretacija i aproksimacija...  :120:

Za Pljevlja dodajem još jedan grafik gdje su upoređene ovogodišnje maksimalne i minimalne temperature sa apsolutnim vrijednostima za period 1973-2010. Krajevi tankih vertikalnih linija su apsolutni maksimumi i minimumi, a debelih ovogodišni oktobarski maksimumi i minimumi koji su navedeni i u brojevima. Grafik postavljam samo zato što su za vrijeme vrlo hladnih jutara 17-19.10.2011. prevaziđeni apsolutni minimalci  :109: Apsolutni maksimalci nijednom nijesu dostignuti:
Offline Admin

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3709
Re: Oktobar 2011.
« Reply #2 on: November 09, 2011, 21:34:08 »
Po ko zna koji put... hvala SH.