Ja vjerujem da nema planine u Crnu Goru koju nijesi obisao.
Većinu ovih poznatijih planina i vrhova sam obišao, ali iako je CG toliko mala, to što sam obišao je tek minijaturni djelić onoga što CG planine nude. Ne može tokom jednodnevnog izleta na recimo najviši ili najpoznatiji vrh da se doživi planina. Često neki niži vrhovi ili sasvim nepoznati lokaliteti budu i ljepši i impresivniji. Zato planine uvijek imaju da pokažu nešto novo i da ponude zanimljive stvari za istraživanje i uživanje. :D
Inače snjegovite 2005. svi ovi katuni na Bjelasici su bili sasvim preravnjeni, mogao si da prođeš pored njih i da ne znaš da postoje, :o ali se tada nemade fotoaparata, još to sebi ne mogu da oprostim, a ko zna kad će se ponoviti nešto slično. :'(
Ja i drug planiramo da predjemo sinjajevinu zimi od zabljaka do kolasina ali to ce biti daleko u buducnosti, prije svega zbog opreme koja zaista mora biti vrhunska.
Nemam namjeru da popujem i otkrivam toplu vodu, dobra oprema je super i svakako poželjna, ali joj nikako ne treba robovati. Za zimsko planinarenje je daleko važnija fizička kondicija, na prvom mjestu, i određeno iskustvo koje omogućava pravilno planiranje i procjenu situacije. Takođe i pažljivo praćenje vremenske prognoze, jer ono što je pri lijepom vremenu super uživanje, na nekom kijametu može da se pretvori u borbu za goli život. Moderna kvalitetna oprema i tehnički gadgeti (kao GPS recimo) dolaze tek poslije toga. Neša Petronijević iz Beograda, koga sam i lično upoznao, je veliki broj puta prešao Sinjajevinu od Žabljaka do Kolašina u zimskim uslovima. Radio je to na skijama, kada je bio u dobroj formi i sa povoljnim sniježnim uslovima trebalo mu je samo 24h!!! Nikakvu posebnu opremu, pogotovo brendiranu, on nije imao, vjeruj mi! Nije nosio čak ni šator, spavao je u običnoj bivak vreći, tako što iskopa rupu u snijegu, tzv. vučju jamu. I koliko znam, nikada nije imao nekakvih ozbiljnijih problema. Više puta u Domu omladine u Beogradu bila je izložba njegovih fotografija sa ovih pohoda, kasnije je snimio i dosta video materijala, snimci su fenomenalni. Naravno da ovo ne znači da treba da idete grlom u jagode, naprotiv sa planinom kao što je Sinjajevina se nije šaliti u zimskim uslovima!
Prošle godine u aprilu proveo sam tri dana sam na Sinjajevini, iako je bilo dosta snijega, zima je bila gotova, uslovi su bili više proljećni. Evo nekoliko snimaka. Katun Muleč (1650m):

Katun Okrugljak (1700-1750m) i crkva Ružica:

Greben Jablanovog vrha (2203m):

Ogromni smetovi na vrhu:

Mali usovi:

Snijega je ponegdje bilo metrima, dok su južne strane već progledale, evo kako je bilo u koritu jednog potoka na 1600m, u istom periodu meteo stanice na Žabljaku i Kopaoniku nijesu imale snijeg :o: