Author Topic: Snijeg-sezona 2009/2010  (Read 106716 times)

Madjo

• Guest
Re: Snijeg-sezona 2009/2010
« Reply #50 on: February 08, 2010, 20:42:36 »
Danas sam skoknuo do Cetinja,naravno preko cuvene Bukovice,visoke 1301 m.Da nebi bilo zabune,dio puta je stotinak metara ispod najviseg dijela,a najveci dio od 1000-1100m.
Pa da pocnem.
Put je dobro ociscen,zastao san na Tarijun da vidim moje pitomo,poplavljeno polje.I zaista voda se povukla prilicno.

Na svega 2,5 km od Njegusa,na osuncanoj strani brda doceka me skoro metar snijega.

Vec na drugoj strani Bukovice,jos vise snijega.

Visina snijega se kretala od 110 do 130 cm.

I na svega 50 metara od Cekanja,snijeg i dalje znatno preko 1 metra.U pozadini ceklicko brdo Ljubikur.

Da ne biste balili na Ameriku sto ih je strefilo snijezno nevrijeme,dovoljno je da posjetite snijeznu Bukovicu,omanje brdo na pjenu od mora,15-tak km od Cetinja.To vam je 10 litara goriva ako ste iz Podgorice,uracunat i povratak :D :P
Mogu samo zamisliti kako je sad na Jezerski vrh,a kamoli na vrhu Stirovnika...

Offline bole

• Sr. Member
« Reply #51 on: February 08, 2010, 21:02:37 »
  Bjelasica 6.2.2010

Offline SnowHunter

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #52 on: February 08, 2010, 21:36:02 »
Bravo Mađo, super izvještaj! Baš je lijepo natrpalo primorske planine, impresivno to izgleda! Ivanova Korita možda imaju i metar i po snijega, više zone Lovćena i Orjena sigurno i više od dva metra. Kako bi lijepo bilo da imamo fotografije i sa tih viših lokacija. Žabljak je od Davida dobio svega 20-tak cm novog snijega, ali ono što mi je posebno zanimljivo to je da Bjelasica, makar po izvještaju o sniježnom pokrivaču koji daju na zvaničnom sajtu ski centra, nije dobila skoro ništa!? Naime, u petak ujutru, tj. prije Davida visina snijega na polazu staza je bila 90cm, u gornjim dijelovima iznad 1800m - 152cm. Jutros pak podaci kažu da na polazu ima 92cm, u gornjem dijelu 155cm snijega. Znači sniježni pokrivač je porastao za 2-3cm!? Ovo ne bi bilo ništa čudno da David nije Kolašinu donio oko 70mm padavina, a i temperatura je makar iznad 1800m konstantno bila ispod nule. Šta je moglo da se desi? Da li je 7-8km istočno od Kolašina gdje se nalazi ski centar bilo znatno manje padavina, ili su možda jak vjetar i relativno visoka temperatura uslovili jako slijeganje snijega, ili možda na ski centru snijeg mjere na neki nestandardizovan, da ne kažem 'odokativan' način? Kako bilo, važno je da snijega u planinama ima i to dosta  :D

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #53 on: February 08, 2010, 21:48:34 »
Vjerujem da, kad je Ski centar na Bjelasici u pitanju, ima svega po malo.
Znam da su prošle sezone mjerili baš odokativno i to ne na ravnom terenu, već na žestokoj nizbrdici. David je bio praćen i umjerenim do pojačanim vjetrom (jugo), a nakon prolaska umjerenim sjeverom. Što se slijeganja snijega tiče vjerujem da ti SH bolje možeš procijeniti koliki je mogući doprinos tog faktora.

Madjo

• Guest
« Reply #54 on: February 08, 2010, 22:08:23 »
SH,kaze mi drug iz ct da ga je na Korita otprilike kao na vrh Bukovice.Bilo bi jako interesantno postaviti tamo padavinsku stanicu,znam iz iskustva da reon Dubovik-Cekanje-Bukovica prima ogromnu kolicinu padavina.Posto taj pojas brda dominira nad Katunskom nahijom,koja je znatno niza ali u zimskim mjesecima sa nahije je priliv ladnijeg vazduha sa sjevera postojaniji,tako da u situacije kad se lomi kisa-snijeg Bukovica dobije snijeg.Vjerovatno veliki dio vlage i oblaka koji preleti Njeguse se istrese na to podrucje.Nevjerovatno koliko Crna Gora ima extremno kisnih lokaliteta koji nijesu otkriveni.
A sto se tice Bjelasice vidi se da je nelogicnost.Ili su od prije prikazivali veci snijeg,uostalom kao i svi ski centri,da bi privukli goste ili su bili lijeni da izmjere :).Gore je sigurno palo makar pola metra novog snijega,kad je Kolasin dobio 70 litara kise vrlo je lako moguce da je u visim zonama(i nize nego sto si ti naveo) palo 100 mm u obliku snijega.Ali kao sto kazes,bitno je da planine imaju snijega,nema brige nadalje za zimsku sezonu na Bjelasicu,a jos kad Djurdja kaze svoje...Ubuduce ce se gore mjerit u metrove ;)

Offline SnowHunter

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #55 on: February 08, 2010, 22:57:05 »
Vjerujem da, kad je Ski centar na Bjelasici u pitanju, ima svega po malo. Znam da su prošle sezone mjerili baš odokativno i to ne na ravnom terenu, već na žestokoj nizbrdici.

Slažem se, Admine! Osim početka staze gdje pretpostavljam da snijeg mjere kako treba, na skijalištu postoji jedan dosta ravni dio na visini 1650-1700m iznad međustanice stare dvosjede žičare. Na tom dijelu je relativno ujednačen sniježni pokrivač, pa bi upravo tu bilo idealno za mjerenje snijega, mislim da bi im to bilo najpametnije rješenje. Inače, u tom dijelu uvijek ima mnogo više snijega nego na polazištu, ponekad su razlike drastične.

Evo fotke sa početka ski staze, na 1430m (datum je 15.03.2008.):

Na visini od 1600m oko korita malog potoka već je preko 1m snijega:

Na 1900m ga ima i 2m:

David je bio praćen i umjerenim do pojačanim vjetrom (jugo), a nakon prolaska umjerenim sjeverom. Što se slijeganja snijega tiče vjerujem da ti SH bolje možeš procijeniti koliki je mogući doprinos tog faktora.

U ovakvim okolnostima kakve su bile tokom trajanja Davida, kada su padavine dosta razvučene, a vjetar u prvom dijelu jak južni, slijeganje jeste veoma izraženo, čak i pri negativnoj temperaturi. Zato mislim da je moguće da ovih 70mm doprinese sa svega 20-30cm ukupnoj visini snijega, pri čemu će se naravno njegova gustina značajno povećati. Inače je ovaj proces slijeganja u visokim planinama gdje padaju duboki snjegovi stalan. Ali da 70mm poveća snijeg samo 2-3cm mislim da je malo vjerovatno, da ne kažem skoro nemoguće, naravno ako se ne radi o nekom prevoju ili vrhu gdje bi vjetar odnosio snijeg, ali takva mjesta se ni ne mogu uzimati kao reprezentativna za mjerenje visine sniježnog pokrivača.

SH,kaze mi drug iz ct da ga je na Korita otprilike kao na vrh Bukovice.Bilo bi jako interesantno postaviti tamo padavinsku stanicu,znam iz iskustva da reon Dubovik-Cekanje-Bukovica prima ogromnu kolicinu padavina.Posto taj pojas brda dominira nad Katunskom nahijom,koja je znatno niza ali u zimskim mjesecima sa nahije je priliv ladnijeg vazduha sa sjevera postojaniji,tako da u situacije kad se lomi kisa-snijeg Bukovica dobije snijeg.Vjerovatno veliki dio vlage i oblaka koji preleti Njeguse se istrese na to podrucje.Nevjerovatno koliko Crna Gora ima extremno kisnih lokaliteta koji nijesu otkriveni.
A sto se tice Bjelasice vidi se da je nelogicnost.Ili su od prije prikazivali veci snijeg,uostalom kao i svi ski centri,da bi privukli goste ili su bili lijeni da izmjere :).Gore je sigurno palo makar pola metra novog snijega,kad je Kolasin dobio 70 litara kise vrlo je lako moguce da je u visim zonama(i nize nego sto si ti naveo) palo 100 mm u obliku snijega.Ali kao sto kazes,bitno je da planine imaju snijega,nema brige nadalje za zimsku sezonu na Bjelasicu,a jos kad Djurdja kaze svoje...Ubuduce ce se gore mjerit u metrove ;)

Slažem se Mađo, stvarno ima fantastičnih lokaliteta u CG, možda neke od njih jednog dana, kroz jednu vrstu dobrovoljnog angažmana, nekako i pokrijemo, pa ćemo imati potpuniju sliku. Ja, takođe, mislim da je dio Bjelasice gdje je ski centar mogao da dobije samo nešto više padavina od Kolašina, nikako manje, ali više nema svrhe o tome pričati na ovakav način (tj. nemamo ništa konkretno, sve su ovo nažalost samo špekulacije). Očekujem od Đurđe još bolju akciju i makar 2m ukupnog snijega u višim zonama Bjelasice. :D

Madjo

• Guest
« Reply #56 on: February 08, 2010, 23:10:09 »
Prelijepo SH !

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #57 on: February 08, 2010, 23:47:35 »
Ja ovog vikenda nisam bio na Studenom (1200m) ali moji drugovi jesu. Kazu da ga ima oko 1m. U subotu vece je padala i kisa i snijeg. Iduce nedelje imamo memorijal na kom bi trebalo ucestvovati oko 40 ljudi. Sto mislite koliko ce padavina biti do subote? Ovo je vrlo rijedak slucaj kada ne zelim da pada snijeg:))  Bice mnogo tesko da se penjemo do Prekornice, s obzirom da ima dosta snijega bas ce se propadati. Sve ce to pratiti oni iz MTC pa ce biti emicija na Pinku. SJutra nosimo pice pa cu vam reci koliko ga ima.

Madjo

• Guest
« Reply #58 on: February 09, 2010, 00:17:00 »
A ocekuj mix kise i snijega do subote,kisa bi vam dobro ucinjela u pocetku-sabio bi se snijeg pa nakon toga bi zamrzlo pa bi lakse gazili.E sad koliko padavina to je malo teze pitanje.

Offline SnowHunter

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #59 on: February 09, 2010, 00:42:03 »
Ja ovog vikenda nisam bio na Studenom (1200m) ali moji drugovi jesu. Kazu da ga ima oko 1m. U subotu vece je padala i kisa i snijeg. Iduce nedelje imamo memorijal na kom bi trebalo ucestvovati oko 40 ljudi. Sto mislite koliko ce padavina biti do subote? Ovo je vrlo rijedak slucaj kada ne zelim da pada snijeg:))  Bice mnogo tesko da se penjemo do Prekornice, s obzirom da ima dosta snijega bas ce se propadati. Sve ce to pratiti oni iz MTC pa ce biti emicija na Pinku. SJutra nosimo pice pa cu vam reci koliko ga ima.

Kao što Mađo kaže biće to miks kiše i snijega na Studenom, ali na Kuli (1927m) biće to, skoro sigurno ,sve čisti snijeg. Koliko će biti padavina 'bogsamizna'  :D, nego kod ovakvih ciklona taj kraj ih obično ima dosta, a koliko je to dosta opet 'bogsamizna', dosta je i 50mm, ali može biti i nekoliko puta toliko. Ali, dosta šale, evo šta kažu posljednji  izlazi dva najpoznatija modela ECMWF i GFS za taj kraj.

Prvo GFS za visinu od 1652m, daje max. temperaturu do 1C, uglavnom snijeg uz nešto malo susnježice, do subote oko 75mm padavina:

ECMWF za lokaciju Prekornica na 675mnm daje vrlo obilnu kišu, do subote preko 100mm:

ECMWF za lokaciju Ćetni do, sa pretpostavljenom visinom od 1500m daje čitavo vrijeme čisti snijeg uz preko 80mm padavina:

Šta će stvarno biti, makar opisno, saznaćemo od tebe, greške sa ovim gotovim prognozama mogu biti velike.
« Last Edit: February 09, 2010, 00:44:22 by SnowHunter »

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #60 on: February 09, 2010, 01:05:51 »
pa evo ECMF daje nizu temp za Cetni do od Prekornice i to puno vecu. U svakom slucaju kisa bi nam vise godila, do petka, od subote kako oce. Vazno je da stignemo tamo-kako cemo se popet i vratiti je manji problem:)) hvala vam na informacijama.

Offline Dusko

• Jr. Member
« Reply #61 on: February 09, 2010, 01:26:47 »
Vjerujem da, kad je Ski centar na Bjelasici u pitanju, ima svega po malo.

U Žirke (1070mnv, 4-5km vazdušne linije od Kolašina ka Crkvinama) je u noći petak na subotu i u subotu prije podne palo 30-35cm novog snijega. Šta se za to vrijeme dešavalo na Bjelasici ne znam, ali po podacima cki centra palo je samo 5cm. ??? ???

Offline Dusko

• Jr. Member
« Reply #62 on: February 09, 2010, 02:44:30 »
Evo ga plan. Otprilike ces po nadmorskoj visini znati koje su tezine.

do vidjenja onda:)

Ehtelion, vidim da u planu imate uspon na Bablji Zub. Taj vrh, ako ne griješim, se nalazi, kad se gleda uz Lipovsku dolinu, sa lijeve strane (2253m). Gledano sa istočne strane (lokalno stanovništvo taj deo zove Vučje) sam vrh djeluje dosta strm, pa me interesuje moze li se "osvojiti" klasičnim planinarenjem bez nekih alpinističkih vještina.

Offline SnowHunter

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #63 on: February 09, 2010, 03:22:21 »
Ehtelion, vidim da u planu imate uspon na Bablji Zub. Taj vrh, ako ne griješim, se nalazi, kad se gleda uz Lipovsku dolinu, sa lijeve strane (2253m). Gledano sa istočne strane (lokalno stanovništvo taj deo zove Vučje) sam vrh djeluje dosta strm, pa me interesuje moze li se "osvojiti" klasičnim planinarenjem bez nekih alpinističkih vještina.

Iako nijesam pozvan da ipak odgovorim. Ljeti može da se ispenje bez problema i bez ikakve opreme, uspon je atraktivan, vrh je prelijep! Iako izgleda strašno kada se gleda iz Lipova, završni dio ni ne penješ direktno sjevernom stijenom, nego poslije prevoja ''Đedov do'' vrhu priđeš sa zapadne strane, koja je mnogo pitomija i travnatija. Naravno i tuda je uspon solidno eksponiran, na nekoliko mjesta nije zgoreg da se pomogneš rukama, znači da ipak nije za one koji se boje visine, ali generalno ništa strašno. Zimi, međutim, stvari se komplikuju. Priznajem da nijesam bio zimi, ali bez osnovne opreme za zimsko planinarenje, tj. dereza i cepina ni ne pomišljaj na uspon. Mnogo zavisi i od stanja snijega, ako je nov i dubok opasno je i od lavina i sasvim nepreporučljivo, sigurno je neophodna i alpinistička oprema. Ako je sležen i tvrd, po nekom lijepom vremenu, i uz pomoć dereza uspon može biti čak i lakši nego ljeti, atraktivniji u svakom slučaju.

U aprilu prošle godine sam bio na Jablanovom vrhu (2203m), bio je očajan dan za fotografisanje, vazduh zasićen i mutan, vidici nikakvi, ali evo ipak jedne fotke Babljeg Zuba, za koji se u novijoj literaturi navodi da je visok 2277m:

« Last Edit: February 09, 2010, 03:24:14 by SnowHunter »

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #64 on: February 09, 2010, 08:27:54 »
Odgovorio si bolje nego sto bih ja:)  Ja i drug planiramo da predjemo sinjajevinu zimi od zabljaka do kolasina ali to ce biti daleko u buducnosti, prije svega zbog opreme koja zaista mora biti vrhunska.

Madjo

• Guest
« Reply #65 on: February 09, 2010, 11:31:37 »
Odgovorio si bolje nego sto bih ja:)  Ja i drug planiramo da predjemo sinjajevinu zimi od zabljaka do kolasina ali to ce biti daleko u buducnosti, prije svega zbog opreme koja zaista mora biti vrhunska.
Pazite se.Ako se povrijedis,nedaj boze,ko ce snimat svadbe onako profesionalno,sjedeci na vratima od suvozaca :D
Ehtelion je moj poznanik,nece se ljutiti na ovu salu :)

Offline Gaga

• Jr. Member
« Reply #66 on: February 09, 2010, 11:36:02 »
kako je lijepo vidjet ovo -1 u pg u 11h  ;D naravno velika greska ;D

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #67 on: February 09, 2010, 11:52:46 »
Greškom su podaci od Pljevalja unijeti za Podgoricu

Offline Dusko

• Jr. Member
« Reply #68 on: February 09, 2010, 19:19:28 »
Priznajem da nijesam bio zimi, ali bez osnovne opreme za zimsko planinarenje, tj. dereza i cepina ni ne pomišljaj na uspon.

To je plan za ljeto, kad dodjem dolje. Zimi, bez prave ekipe, teško da bih se usudio. Šta teško, nikako! :-\

Postavi, ako ti nije muka, koju fotografiju sa Turjaka zimi, imaš ih garantovano! ;)

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #69 on: February 09, 2010, 21:12:44 »
hahaha cus da se ljutim Madjo:) Dusko, ima puno ljepsih i dostupnijih planina za penjanje zimi. naravno, nisu toliko izazovne ali ipak pruzaju vrhunski merak.

elem bijasmo danas na Studenom, naravno, ima ga kako dje ali na poljima i putu ga ima metar sigurno. Kako je u petak i subotu padala kisa, susnjezica i snijeg te snijeg bio mokar pa ova dva zaladilo fino snijeg je skoro pa idealan za hodanje. Skoro da se uopste ne propada.

Offline SnowHunter

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #70 on: February 09, 2010, 22:57:14 »
Postavi, ako ti nije muka, koju fotografiju sa Turjaka zimi, imaš ih garantovano! ;)

Pošto sam prozvan  :D, a upravo sam sređivao fotke od prošle godine, evo malo da vidite kako izgledaju duboki planinski snjegovi. Fotke su snimljene 28.03.2009. na sjevernom dijelu Bjelasice, na teritoriji opštine Bijelo Polje.

Kako izgleda šuma pod 2m snijega:

Zatrpane padine Turjaka (1912m), vrha gdje je bila predviđena izgradnja skijališta:

Koliko je debeo smet na Turjaku?:

Turjak sa jugoistočne strane:

Preravnjene padine Smetina i Bjelogrivca (1970m):

Strmenica (2122m), najviši vrh u ovom dijelu Bjelasice:

Bardov do – eko katun i padine Ogorelice (1986m):

Moj omiljeni motiv, zatrpane kolibe:

Malo joj fali da bude zatrpana:

Ova ipak nije izbjegla takvu sudbinu, bar je dobra za poziranje:

Duboki snjegovi Smetina:

Katun Gudžaljine ima 10-15 koliba, nije baš da se sve vide:

Ovdje se nalaze tri kolibe jedna pored druge na skoro 1800m, snijega vjerovatno oko 3m:

Ovo je samo mali prilog tezi da mi nemamo reprezentativne planinske meteo stanice, makar kada su moguće visine snijega u pitanju. Najviša zvanično izmjerena visina snijega u CG prošle zime je 97cm na Žabljaku, i sami vidite kako je to izgledalo samo nekoliko stotina metara više. S druge strane, Bjelasica nije ni najviša, a sigurno ni najsnjegovitija planina Crne Gore, što znači da snijega može da bude još i više... ;D

Madjo

• Guest
« Reply #71 on: February 10, 2010, 01:05:40 »
Ekstra fotke !
Bas lijepo i svaka ti cast SnowHunter.Ima da nam pozavide i Alpi.
Ja vjerujem da nema planine u Crnu Goru koju nijesi obisao.Vidim da znas gotovo sve mikrolokalitete na lijepom sjeveru i stvarno sam odusevljen sa tvojim znanjem i velikom voljom da obidjes sve te predjele.
 Pravi si lovac na snijeg. :)

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #72 on: February 10, 2010, 01:43:01 »
od slika zastaje dah :)  odlicne slike snow

Offline Dusko

• Jr. Member
« Reply #73 on: February 10, 2010, 02:52:36 »
Obzirom da imaš fotke Sinjajevine, Jezeina... pretpostavio sam da imas zabilježeno nešto i iz "komšiluka". Medjutim ovo je iznad svih očekivanja, stvarno VRH!! :)
Prije par godina se "ozbiljno" razmišljalo o ski centru na toj (krajnjoj sjevernoj) strani Bjelasice. Šta bi na kraju sa tim, pominje li ko šta sad?

Offline SnowHunter

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #74 on: February 10, 2010, 02:53:10 »
Ja vjerujem da nema planine u Crnu Goru koju nijesi obisao.

Većinu ovih poznatijih planina i vrhova sam obišao, ali iako je CG toliko mala, to što sam obišao je tek minijaturni djelić onoga što CG planine nude. Ne može tokom jednodnevnog izleta na recimo najviši ili najpoznatiji vrh da se doživi planina. Često neki niži vrhovi ili sasvim nepoznati lokaliteti budu i ljepši i impresivniji. Zato planine uvijek imaju da pokažu nešto novo i da ponude zanimljive stvari za istraživanje i uživanje.  :D
Inače snjegovite 2005. svi ovi katuni na Bjelasici su bili sasvim preravnjeni, mogao si da prođeš pored njih i da ne znaš da postoje, :o ali se tada nemade fotoaparata, još to sebi ne mogu da oprostim, a ko zna kad će se ponoviti nešto slično.  :'(

Ja i drug planiramo da predjemo sinjajevinu zimi od zabljaka do kolasina ali to ce biti daleko u buducnosti, prije svega zbog opreme koja zaista mora biti vrhunska.

Nemam namjeru da popujem i otkrivam toplu vodu, dobra oprema je super i svakako poželjna, ali joj nikako ne treba robovati. Za zimsko planinarenje je daleko važnija fizička kondicija, na prvom mjestu, i određeno iskustvo koje omogućava pravilno planiranje i procjenu situacije. Takođe i pažljivo praćenje vremenske prognoze, jer ono što je pri lijepom vremenu super uživanje, na nekom kijametu može da se pretvori u borbu za goli život. Moderna kvalitetna oprema i tehnički gadgeti (kao GPS recimo) dolaze tek poslije toga. Neša Petronijević iz Beograda, koga sam i lično upoznao, je veliki broj puta prešao Sinjajevinu od Žabljaka do Kolašina u zimskim uslovima. Radio je to na skijama, kada je bio u dobroj formi i sa povoljnim sniježnim uslovima trebalo mu je samo 24h!!! Nikakvu posebnu opremu, pogotovo brendiranu, on nije imao, vjeruj mi! Nije nosio čak ni šator, spavao je u običnoj bivak vreći, tako što iskopa rupu u snijegu, tzv. vučju jamu. I koliko znam, nikada nije imao nekakvih ozbiljnijih problema. Više puta u Domu omladine u Beogradu bila je izložba njegovih fotografija sa ovih pohoda, kasnije je snimio i dosta video materijala, snimci su fenomenalni. Naravno da ovo ne znači da treba da idete grlom u jagode, naprotiv sa planinom kao što je Sinjajevina se nije šaliti u zimskim uslovima!

Prošle godine u aprilu proveo sam tri dana sam na Sinjajevini, iako je bilo dosta snijega, zima je bila gotova, uslovi su bili više proljećni. Evo nekoliko snimaka. Katun Muleč (1650m):

Katun Okrugljak (1700-1750m) i crkva Ružica:

Greben Jablanovog vrha (2203m):

Ogromni smetovi na vrhu:

Mali usovi:

Snijega je ponegdje bilo metrima, dok su južne strane već progledale, evo kako je bilo u koritu jednog potoka na 1600m, u istom periodu meteo stanice na Žabljaku i Kopaoniku nijesu imale snijeg  :o: