Author Topic: Februar 2011.  (Read 3679 times)

Madjo

  • Guest
Februar 2011.
« on: February 27, 2011, 22:36:31 »
Otvorih novu temu, sa nadom da će još neko dopuniti sa podacima za mjesec februar 2011. Karakteristika mjeseca je da je bilo malo dana sa padavinama i količinom ispod prosječne vrijednosti izuzev u nekim lokalitetima. Postaviću ođe tabelu sa količinama padavina u mm i ostupanje od višegodišnjeg prosjeka.  :81: 

Online SnowHunter

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 3644
Re: Februar 2011.
« Reply #1 on: March 03, 2011, 19:00:26 »
Đe Mađo stade, ja ću produžiti... :120:

Po ugledu na ono što sam uradio za januar, evo klimatske statistike za glavne stanice za februar mjesec. Neću nešto posebno komentarisati, već i same brojke govore dosta. Za početak ide osnovni prikaz temperaturnih i padavinskih prilika:Kao i prošli put sada postavljam detaljniji temperaturni pregled, sa prosječnim i ekstremnim temperaturama po dekadama, kao i brojem mraznih, ledenih i vrlo hladnih dana:

Upada u oči da je opet bilo vrlo malo padavinskih dana, već drugi mjesec za redom imamo deficit padavina. Takođe, na Primorju tokom februara nije bilo mraznih dana. Evo i tabele sa osnovnom statistikom vazdušnog pritiska:Grafički prikaz srednje temperature i padavina za svaku glavnu stanicu:

Na kraju evo i osnovnog prikaza za klimatološke stanice, tj. za one za koje je to imalo smisla, imajući u vidu redovnost i raspoloživost podataka:Postaviću kasnije i nešto više podataka, makar za Žabljak, možda i za još poneku stanicu... :72:

Madjo

  • Guest
Re: Februar 2011.
« Reply #2 on: March 03, 2011, 23:07:38 »
Nema što više od ovoga čoek tražit  :109:  odlično SH   :109: :109:

Online SnowHunter

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 3644
Re: Februar 2011.
« Reply #3 on: March 04, 2011, 01:19:08 »
Pošto sam večeras raspoložen da se igram s brojevima, evo još malo podataka o vremenu iz februara.  :122: Postaviću dnevne preglede temperatura, padavina i vazdušnog pritiska za svaku glavnu stanicu. Možda će se nekome učiniti da ima previše brojki, ali nije loše da kao baza podataka posluži za poređenje sa nekim budućim periodom...

Evo i grafičkog prikaza kretanja maksimalnih i minimalnih temperatura i vazdušnog pritiska. Možda nije najsrećnije napravljen izbor parametara za prikaz, čini se da ne postoji značajna direktna korelacija između temperature i pritiska.  :101: S druge strane dnevni hod temperatura ipak značajno korelira s pritiskom, niži pritisak najčešće znači manji dnevni hod i obrnuto. Ovo je naravno vezano sa tipom vremena, visok pritisak obično donosi stabilno, vedro vrijeme kada je dnevni hod temperature veliki, nizak pritisak najčešće znači oblačno, pa i padavinsko vrijeme kada je i dnevni hod temperature manji. Da ne filozofiram, evo grafika:

Za kraj idu grafici sa kretanjem visine snijega na Žabljaku i u Kolašinu: