METEOROLOGIJA > Meteorološki instrumenti i oprema

Meteorološki radari

<< < (10/10)

Arian:
Dobro vece;

Molim vas za informaciju, da li postoji meteoroloski radar koji pokriva podrucje CG primorja? (u realnom vremenu, precizno)

Vidim da su postavljeni radari kod Dubrovnika i Draca, medjutim, cini se da su oba izvan funkcije. (?) Postoji li alternativa?

Mađo:
Dobra ti sreća Arijane.

Ne postoji radar koji pokriva Crnu Goru a izgledi su da se u skorije vrijeme neće ni postavljat.
Ovu Vrsutu je bio kaparisa hidrometeorološki,no im se u biznis ubačiše aerodromi i socijaldemokrate, te će tamo oni da metnu neke jade.  :11:

Nema, Dubrovnik ni Drač ne rade odavno,nažalost.

Arian:
Madjo, hvala. 

Sta mislite o sajtu meteox.com? (to je navodno 'relatime' ali kako nas vidi, kad nemamo radara?)

sanjin:
Zavod je zatrazio od Vlade Cg i medjunarodnih donatora da finansiraju nabavku meteo radara koji sa infrastrukurom i obukom kosta 1.2-1.5 miliona eura. Uskoro ce jedan radar biti instaliran na Peljescu u Hrvatskoj, a zahvatace veci dio Cg.

Bura:
Mađari su na Hvaru postavili radar koji hvata cijelo primorje. Evo linka:

https://www.idokep.hu/adria


Inače, u posljednjih par mjeseci hrvatski DHMZ je postavio dugoočekivane radare na Jadranu. Jedan kod Zadra i jedan kod Rijeke. Do kraja godine postaviće i treći, na Pelješcu, koji će odlično pokrivati vjerovatno cijelu teritoriju Crne Gore, a svakako će podaci za primorje biti veoma pouzdani. Tako, uz ovaj već postojeći srpski koji nas kači i ovaj novi hrvatski koji će nas kačiti, bićemo potpuno pokriveni pouzdanom radarskom slikom. Eto, dok ne instaliramo mi naš, grebaćemo se od komšija.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version