Forum HMZ

METEOROLOGIJA => Prognoza vremena => Topic started by: Banjo on August 24, 2010, 15:22:28

Title: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Banjo on August 24, 2010, 15:22:28
Pozdrav svima!
Ja sam Branko Vuković iz Kotora.

Moj hobi je windsurfing(jedrenje na dasci) i za taj sport jedan od ključnih faktora je vjetar, odnosno njegova snaga.
Najbolje mjesto za windsurfing u Crnoj Gori, tokom ljetnje sezone, je Ulcinjska velika plaža.
Kada je stabilno vrijeme svako poslije podne duva vjetar iz pravaca Zapad - Sjevero Zapad.

Moj problem je što ne mogu da znam koje će jačine biti prije nego što krenem iz Kotora za Ulcinj.
Od moje kuće do Ulcinjske plaže ima tačno 100km. To nije puno ali u jeku sezone put je prebukiran tako da provedem i po 3 sata u putu samo u jednom pravcu.
Prilično je frustrirajuće kad dođem u Ulcinj i vidim da je vjetar slab, a svi modeli i prognoze su ukazivili na odlične uslove za Maestral, Sjevero Zapadni vjetar.

Poslije nekoliko loših iskustava sa prognozama pokušao sam da samostalno procjenim oće li vjetar biti dovoljno jak, na sledeći način:
   Od 7 sati ujutro pa do 11, prije nego bi krenuo za Ulcinj,  bilježio sam brzinu vjetra sa aerodroma Ćilipi, Tivat i Golubovci(Podgorica) i meteo stanica u Baru i Ulcinju. Još sam zapisivao komentar iz prognoze za pomorce hrvatskog meteorološkog zavoda, od 7 sati ujutro, koji npr izgleda ovako: SITUACIJA Nad Jadranom se zadržava anticiklonalno polje.
   Poslije 7-8 puta blilježenja i uvida u stvarno stanje zaključio sam da pomoću brzine vjetra nemogu predvidjet oće li vjetar biti dovoljno jak. Jedina stvar koju sam uočio da se ponavlja kad je vjetar dovoljno jak je kad hrvati u 7 ujutro napišu “Situacija: Nad Jadranom se pruža anticiklonalni greben.“ Naglasak je na riječ GREBEN. Kad god su spomenuli anticiklonalni greben, bilo da se pruža ili zadržava, vjetar je bio jak, pogotovo kad se PRUŽA. Komentar poput “Nad Jadranom se zadržava anticiklonalno polje” donosi vjetar ali nedovoljno jak.
   Malo sam se informisao i naučio da su ova anticiklonalna polja i grebeni neka slika vazdušnog pritiska i da odnosi vazdušnog pritiska utiču na snagu vjetra.
   Moje pitanje za stručnjake: Kada bih umjesto brzine vjetra, sa ovih aerodroma I meteo stanica, bilježio vazdušni pritisak(tu su još i podaci o vlažnosti vazduha/Humidity i DewPoint) od 7 ujutro do 11 na svakih sat vremena, da li bih mogao da predvidim koje će snage biti vjetar u Ulcinju od 14:00 do 17:00 istog dana. Ako je to muguće molim vas objasnite mi kako da uptorebim ove podatke na najjednostavniji način, ako upošte postoji jednostavan način.

Hvala unaprijed!
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Cirius on August 24, 2010, 18:05:56
Dobrodosao na forum, Banjo.  Nailazak anticiklona nad Jadranom svakako donosi jace NW vjetrove,  ali to nije jedina situacija;   HMZ izdaje redovno prognozu za pomorce,  to je korisno vidjeti ...  mislim da ovaj poslednji metod koji si pomenuo ne mora dati pouzdane rezultate.   
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: ehtelion on August 24, 2010, 19:41:54
mislim da bi NTO trebala da sponzorise postavljanje jedne stanice za mjerenje, s obzirom da je ulcinj jedna od top destinacija za Wind surfing i Kite boarding. to ne bi bila neka investicija a?

a u medjuvremenu savjetujem ti Banjo da nadjes nekog ko je stalno tamo, koga bi ujutru nazvao da ti kaze kakvo je stanje.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Madjo on August 24, 2010, 22:50:04
Dobrodoša nam, Banjo.
Odličan hobi. :)
Čini mi se da preksjutra postoje dobre šanse za sjeverozapadnjak.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: vanja on August 25, 2010, 04:01:25
Banjo dobrodosao na forum  :)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Banjo on August 27, 2010, 17:15:25
Hvala na dobrodošlici!

Išao sam za Ulcinju 25 i 26 avgusta pa ću napisat neka moja zapažanja-praćenja aktuelnog satanja za ta 2 dana.

Za 25. avgust hrvati su u 7:00 sati ujutro opisali situaciju nad Jadranom ovako: "Nad Jadranom se pruža anticiklonalni greben, a sjeverno od Jadrana se oslabljena hladna fronta premješta na istok." I oni i crnogorci su prognozirali sjeverozapadni vjetar od 10-20 čvorova na krajnjem jugu Jadrana. Ja sam od 7:00 sati ujutro bilježio vazdušni pritisak sa 7 stanica na Jadranu. Navešću samo stanje sa dvije stanice u 11:00 sati.
Pula: vazdušni ritisak 1014hPa
Kerkyra(prvo grčko ostrvo južno od Otranta): vazdušni pritisak 1012hPa
Ove podatke uzimam sa www.wunderground.com
Tog dana vjetar je duvao brzinom od 10-12 čvorova, tako da sam uzalud išao za Ulcinj. Totalni promašaj i propao dan.

Za 26. avgust hrvati su u 7:00 sati ujutro rekli: "Sa zapada se prema Jadranu pruža anticiklonalni greben." Prognoza brzine vjetra bila je 10-16 čvorova.
U 11:00 sati:
Pula: vazdušni ritisak 1016hPa
Kerkyra: vazdušni pritisak 1012hPa
Tog dana vjetar je duvao brzinom 15-16 čvorova.

Moj laički zaključak:
Razlika u vazdušnim pritiscima na ove dvije tačke koje sam naveo donjela je 26. avgusta 4-5 čvorova jači vjetar, što je značajno, pravi razliku između propalog i dobrog dana.
Pravilo koje sam naveo gore u originalnom postu, „anticiklonalni greben“, je palo u vodu, ali nije totalno potonulo.

Ja ću do karaja septembra otić do Ulcinja 10-tak puta, nadam se, i nastavit da pratim odnos prognoze i aktuelnog stanja u nadi da ću izvuć neko pravilo ili barem smanjit broj promšaja za naredno ljeto.

Postovat ću ova moja praćenja ovdje, pa se uzdam i vašu stručnu pomoć, u vezi donošenja nekog zaključka/pravila.

Pozdrav!
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Admin on August 27, 2010, 19:32:58
Banjo, termin "anticiklonalni greben iznad Jadrana" ili "pruža se iznad Jadrana" je jako neodređen pojam ukoliko pred sobom nemaš mapu koja će ti dočarati kako izgleda taj greben. Razlika u pritiscima između određenih tačaka može biti od koristi, ali nije dovoljna. Ti si uzeo kao kontrolne tačke Pulu i Kerkiru. OK, ali da bi imao bolju sliku isprati pritisak i na tom putu od Pule do Kerkire. Primjera radi vodi evidenciju i o pritisku u Dubrovniku i Baru.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Banjo on August 27, 2010, 20:54:54
Vodim evidenciju vazdušnog pritiska i brzine vjetra od 7 ujutro do 11 se sledećih meto stanica:

Pula, Ćilipi, Tivat, Bar, Ulcinj, Golubovci, Brindizi(Italija), Kerkyra(Grčka).

Eedinciju vazdušnog pritiska imam samo za 25. i 26. avgust. Tako da je uzorak mali trenutno.

Imam to u Excel fajlu pa ću ga postovat krajem Septembra, kad uzorak bude veći.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Banjo on August 27, 2010, 22:44:44
Ovaj sajt crta mapu vazdušnog pritiska na osnovu observacije, na svakih pola sata.
http://www.xcweather.co.uk/?Loc=IT

Evo kako izgleda prognoza pritiska za utorak 31. avgust u 17:00, kad prognoziraju silan vjetar.
(http://a.imageshack.us/img833/6001/xcwcet31.jpg) (http://img833.imageshack.us/i/xcwcet31.jpg/)
Ja sa ove slike ne mogu jasno uočit "vrh grebena", ali se lako vidi smjer opadanja pritiska.Ova slika je prognoze za isti dan sa sajta: http://www.iwindsurf.com i ovaj sajt ne crta mapu na osnovu aktuelnog stanja, samo prognozu.
(http://a.imageshack.us/img411/235/iwindcet31.jpg) (http://img411.imageshack.us/i/iwindcet31.jpg/)
Ovdje se jasno vidi da je "vrh grebena" negdje iznad Švjarcaske i kako se "pruža preko jadrana". Iako nemam iskustva sa ovim mapama dejluje mi previše idealno, odnosno nerealno.

Moje pitanje je gdje bi "vrh grebena" trebao da bude u 11:00 da bi mogao očekivat dobar vjetar u Ulcinju od 14:00 do 18:00. Sjeverozapadni vjetar obično u to vrijeme najače duva. Da budem precizniji, dali je bolje da on bude dalje od Ulcinja, kao na drugoj slici, ili bliže, npr. centralni dio Italije ili iznad sjevernog Jadrana, ako to uopšte ima ikakve veze.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Admin on August 27, 2010, 23:44:56
Ne vjerujem da je svaki pojačan sjeverni vjetar dobar za sutfovanje. Budi oprezan.
Prati prognozu vjetra na ovim kartama
http://www.meteo.co.me/misc.php?text=51&sektor=1
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Madjo on August 28, 2010, 01:46:33
Dosta je teško prognozirat brzinu vjetra samo na osnovu vazdušnog pritiska meteo stanica na Jadranu a ne pogledat što nude karte vjetra na 10m ali svakako kao orjentir može bit korisno kao što ti pratiš svakodnevno, nego je teško izvest zaključak/pravilo kada se očekuje pojačan vjetar.Ima tu više faktora koji treba da se poklope.Rezonovanje ti je ok, odnos povišenog pritiska sa npr sjevera Italije ili Jadrana i sniženog npr u Otrantu, linija Jadranske obale pravac sjeverozapad-jugoistok, što je veća razlika u pritiscima to bolje, i da je na što kraćem prostoru veća razlika u milibarima( doduše, to se dešava uz ciklonske aktivnosti i tada ti nije od koristi apsolutno).Okačiću karte za isti dan i termin što prognozira ECMWF, tj za utorak 31.08 u 17h :
(http://a.imageshack.us/img828/6868/prmsl111.png)

(http://a.imageshack.us/img821/2290/w10111.png)
Čisti sjeverozapadni vjetar, razlika u gradijentima koliko zahvaća ova karta između sjevera Italije i našeg juga samo 6 milibara, čini se premalo, iako karte crtaju na Ulcinjskom području vjetar od 7-17 m/s !
Posjeti ovaj link  http://maps.meteoadriatic.net/  pregršt karata i svega ostalog a pogledaj ponekad i ovo  http://gnoo.bo.ingv.it/afs/Forecast/bulletin.htm?link=F&type=M  i nastavi Banjo da pratiš parametre. :)
I javi ako dođeš do približnog zaključka.

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on February 14, 2011, 12:18:19
Ne bih otvarao posebnu temu, ali nam je potrebna pomoć u vezi prognoze vremena!

Za vikend, tj. jednu noć idemo na noćni uspon na neki od vrhova kučkih planina, Treskavac ili Hum Orahovski.

Pošto je noćni uspon, simbolično idemo kad je pun mjesec, a biće pun narednih dana, tj. oko 18-og.

Nama treba do sjutra da odlučimo kad da idemo i na koji vrh... Sve to zavisi od prognoze, da li je petak veče ili subota veče. Na vrh bi kretali oko ponoći kako bi na vrhu bili tokom izlaska sunca.

Znam da je daleko za prognozu, ali oćemo li moć tako kako smo planirali, jer nam kiša nikako ne bi odgovarala a valjalo bi da bude što manje oblaka?
Isto nas zanima vrijeme da bi znali kakav će nam snijeg bit i na koji vrh da krenemo, jer će ić više ljudi pa da ih ne vodimo tamo đe je potrebna puna zimska oprema ako bude zaleđeno...
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: ehtelion on February 14, 2011, 23:28:07
uh ja bih da sve zaledi, uzelio sam se leda:) ali bi ipak za bezbjednost i ugodjaj bilo bolje da ne zaledi. Mislim da sigurno nece zalediti jer ce pasti novi snijeg. Jedino ako bude mokar pa kasnije sledi, ali na toj visini tesko. koliko je ljudi najavljeno?

http://www.yr.no/place/Montenegro/Other/Kuči/long.html
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Transmat on February 15, 2011, 12:06:18
Rade, za sad stvari ne stoje bas najbolje.. Nije situacija cista.
Petak vece okrece na sjeverni vjetar i u pojačanju, temperatura ide na dolje..
U tom slucaju bi vam bolje bilo da u subotu vece penjete.. Jer su vece sanse da ga izvedri vjetar.
Petak vece, gotovo izvjesno da ce biti padavina.. a obzirom da ce biti i vjetra, onda bi to bilo nezgodno..


Pridruzio bih vam se ali nisam tu za vikend. Mada, jos nije sigurno...
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on February 15, 2011, 17:13:44
Noćas nam je u 19h sastanak u klubu, pa moramo definitivno znat da bi rekli ljudima...

Onda da probamo sa usponom u subotu veče?

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Cirius on February 15, 2011, 19:43:00
Evo po poslednjim izlazima takodje bi bilo bolje taj uspon prebaciti za subotu,  mada nemamo jace rezolucije jos da je vidimo preciznije ..   kao sto Transmat rece,  u petak vece moze biti i konkretnih padavina po planinama,  vjetar mijenja pravac na sjevernei moze biti umjeren  (sto zanci gore i jak),  jer tokom noci petak/subota ovaj ciklon prelazi iz Jonskog u Egejsko,  vec u subotu bi trebali da imate stabilnije vremenske prilike.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Transmat on February 15, 2011, 20:02:53
Cirruse, drago mi je da se slažemo.
Nego, pitanje je koliko ce im i subota biti pogodna s obzirom da moze biti oblacno i vjetrovito.. Znaci bilo bi zeznuto zbog vjetra, a s druge strane, slabo bi se vidjelo.
Sjutra je cetvrtak, znam kako to ide sa sastancima, ali bi dobro bilo kad bi imali mogucnost da sms-om ili mailom obavijestite ljude sjutra vece..  znaci da malo sacekate jos..
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on February 15, 2011, 20:22:04
Evo za sad je desetak ljudi prijavljeno, kretanje u nedjelju u 2h, tj. subota veče 2h iza ponoći, što još nije definitivno.

Svakako bismo odložili u slučaju da bude loše vrijeme, nećemo vodit ljude po bilo koju cijenu.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Transmat on February 15, 2011, 21:16:45
Bravo, ispravno..  :45:
Praticemo situaciju..
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on February 17, 2011, 11:44:23
Ima li promjena?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on February 17, 2011, 11:52:57
Koliko pratim, nećemo imat kiše ali ćemo imat sjevernog vjetra...
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Cirius on February 17, 2011, 13:17:45
Tacno,  zera snijega bi prije bila moguca oko planinskih vrhova na sjeveru CG,  a i tamo vjerovatno nista znacajno.   Vjetar ce u toku noci biti umjeren do jak,  tj u najvisim zonama vjerovatno jak,  a u nedjelju tokom dana slabiji.  
Uzivajte i uradite neke nocne fotke,  samo da nisu previse kompromitujuce    :122:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on February 17, 2011, 16:17:44
Ja nosim cijelu aparaturu pa će ih bit! :)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: ehtelion on February 17, 2011, 16:28:11
rade, s obzirom da ce se cekati izlazak sunca na vrhu a da ce istovremeno vjetar duvati, savjetuj one koji idu da ponesu podmetac i tanku vrecu ako imaju, to ce puno pomoci u cuvanju temperature. Ja cu ponijet jednu rucnu plasticnu lopatu da iskopam bar rupu da me zastiti od vjetra  a probacu i vucju jazbinu. Termose obavezno. Vjerovatno sve ovo znate ali eto da napomenem.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on February 17, 2011, 16:37:17
Koristan savjet!

A kako misliš da napraviš vučju jazbinu, pretpostavljam da nema dovoljno snijega gore?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: ehtelion on February 17, 2011, 16:43:21
vidjecu, zavisi od visine i vrste snijega. Na Prekornici se u onom kuloaru lagano moglo kopati iako nije bilo preko 1m snijega. Razlog tome je kompaktnost snijega. evo sad procitah svoj poslednji post-ponekad sam znam biti konfuzan i nedorecen. vjerovatno si me razumio, mislio sam na vrece za spavanje, a ko nema, moze i obicna najlonska vreca ili jos bolje ona folija za spasavanje. To bi trebao svako da ima u rancu bez obzira na godisnje doba i visinu.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on February 18, 2011, 18:51:25
Ima nas 33 za uspon! Bilo je danas posla oko organizacije ali se eto i to skoro završilo.

Idemo autima i svi će imat mjesta.

Zna li se pada li noćas gore snijeg, je li očišćen put do korita?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Transmat on February 18, 2011, 20:36:54

Ima nas 33 za uspon! Bilo je danas posla oko organizacije ali se eto i to skoro završilo.

Idemo autima i svi će imat mjesta.

Zna li se pada li noćas gore snijeg, je li očišćen put do korita?

Trenutno ne pada nigdje..
A mislim i da nece.
Ne znam da li je put ciscen ali i ako jeste, mozda vjetar nabaci snijega na put??
Dobro se obucite, bice mnogo hladno!!! Vjetar ce probijati do koske. Srecan put, ja od sjutra opet nisam tu :)

A sad bas nesto gledam napolje puni mjesec...  bas je dobro, uzivanje.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: ehtelion on February 18, 2011, 20:44:53
33 je fin broj. Ko ide sporije neka se toplije obuce, u protivnom ce trpjeti hladnocu. Penjemo se sa juzne strane?!
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on February 18, 2011, 20:52:14
Još ne znam sa koje, sjutra ćemo dogovorit.

Dobio sam nedavno vunjeni prsluk, ne znam da li njega da nosim mjesto aktivne majce kratkih rukava
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: ehtelion on February 18, 2011, 20:56:57
zavisi kakva ti  je jakna. Ja sam nosio Koflach na Prekornici a kako je bilo bas toplo (do 5-6 stepeni) a ja obukao dvoje debelih zimskih carapa, skvasila mi se noga, i to od cistog znoja jer je spoljasnji dio unutrasnje cipele bio suv kao barut. Ponesi ga, pa vidji kakva je temperatura gore. Na kraju, i ako bude toplo pri penjanju, sigurno nece biti tako dok budemo cekali gore.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on February 18, 2011, 21:01:24
Jaknu imam neku tresspass skijašku što sam davno kupio... Onda vunjeni džemper, neki duks i jakna... Samo da mi vruće ne bude
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on February 19, 2011, 11:34:12
Još jedno pitanje, oćemo li imat oblačnosti večeras, tj. sjutra ujutro?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on February 20, 2011, 14:08:00
Prije detaljne reportaže samo par stvari o vremenu.

Sinoć je bilo poprilično hladno na Kučkim koritima, snijeg čvrst na dosta mjesta zaleđen. Vjetar je duvao sjeverni, a od nekih 22:30 do oko 01:00 padao je slab snijeg.

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Transmat on February 20, 2011, 16:17:43
Dobro, znaci sve je proteklo kako treba?
A za vrijeme, bas tako smo i predvidjali..  :11:
Skretah vam paznju na vjetar i na index rashladjivanja, ali sigurno ste imali dobre jakne.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on June 02, 2011, 17:59:04
Kako sam nekad fotografisao munje pa bih sad malo da se vratim tome, zanima me kako najbolje mogu znat kad nadolazi grmljavina ?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Miloš on June 02, 2011, 20:31:44
To se najlakše može prognozirati na osnovu radarskih snimaka, a nažalost nijedan meteorološki radar ne pokriva Crnu Goru.
S obzirom da nema radara, od pomoći mogu biti satelitski snimci kod kojih se na osnovu oblika oblaka može procijeniti da li je u pitanju grmljavinski:
http://www.sat24.com/ba
Postoje i karte sa tzv. munjobrojačima, koje takođe mogu biti od pomoći:
http://www.blitzortung.org/Webpages/index.php?lang=en&subpage_0=5
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on June 02, 2011, 22:37:54
Hvala Miloše ;)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Madjo on June 03, 2011, 00:16:31
Bogami Rade imaćeš kolegu u svom naumu  :11:  Jedva čekam da počne lampat, no zaebano bez stativa. Imaš li ti kakve na prodaju ?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on June 03, 2011, 01:05:06
Ja imam neki HAMA-in koji sam uzeo prije neke dvije godine i super me služi, ali planiram u narednom periodu nešto ozbiljnije da uzimam ;)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Miloš on June 03, 2011, 11:03:44
Ja imam i fotoaparat i stativ, ali džaba kad su u Beogradu noćne munje prava rijetkost. Žao mi je što nisam imao dobar fotoaparat u Baru recimo avgusta 2005. ili juna 2006. Moglo se svako veče uslikati na stotine munja. Tako da mi za sad jedini uspješni "munjolov" u životu bio ovaj: http://www.meteo.co.me/forumi/index.php?topic=243.msg7438#msg7438
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Madjo on June 03, 2011, 12:43:15
Odličan munjolov   :109:  

Kod mene nijesu baš tolika rjetkost sijevanje i grmljavina noću, ali imam dosta sužen ugao slikavanja; dalje, pri oblačnom vremenu jedva se nazire rasvjeta iz sela,zna često da se dio oblačne baze spušti gotovo do polja, onda čujem grmljavinu čak i udar groma neđe blizu a blicanje se ne vidi.  :23:  Nikakve koristi ni kad bih odio na vr Krsca da slikavam put mora, redovno magla zatvori pogled, da ne spominjem kišu i vjetar  :55: a i dosta bi bilo rizično, jer čoek nosi gvožđuriju sa sobom, bilo bi  :36: :36:   .......

isprobava sam fotografisanje noću, ukapira sam koje parametre treba podesit, ali nemam apsolutno nikakvog iskustva što se tiče munjolova.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on June 03, 2011, 13:05:01
Staviš najniži ISO, obično 100, blendu na oko f/11, brzina okidača na nekih 15,20 sekundi i daljinski okidaš aparat ;)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Madjo on June 03, 2011, 13:12:50
Na ovaj Fudži ide ISO do 64  :83: a brzina okidača maksimum 8 sekundi da se podesi,čini mi se da je tako  :78:
što je veća blenda propust svjetlosti je manji, zar nebi trebalo bit tako  :78:  Npr f/11 manje fata svjetlos no f/3.4  :78:

Daljinski nemam, ali mogu koristit tajmer jel
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: ehtelion on June 03, 2011, 13:18:03
daljinski ti je samo radi udobnosti, zavalis se u neku stolicu i cekas. a ovako moras stojat po uru i cekat:) Sa tajmerom nista ne bi postigao. Nije mi jasno zasto toliko duga brzina okidaca. Mada je sve ovo vise u Fotografiju nego u prognozu.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Madjo on June 03, 2011, 13:22:28
Jes, odluta se od teme.Možda da je nazovemo "Fotografisanje munje"   :32:  
neznam podržava li ovi Fudži daljinske

Mora bit najduža brzina okidača(govorim za ove prosumere) da bi ufatila što više munja zar ne ?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Rade on June 03, 2011, 13:57:23
Blenda je F/8 tipa, što znači da je F/2 veća blenda od F/11 ;)

Što je veća blenda više svijetla ulazi pa je potrebna manja brzina okidača, ali stavljaš manju blendu ( tipa F/11 ) zbog dubljeg polja oštrine ;)

A ekspozicija tipa 8 sekundi da bi uhvatio što više munja i ljepše ispadne, a ne treba ti daljinski, možeš podesit tajmer na 2 sekunde kako ne bi otresao aparat ali onda je lutrija uhvatit munju.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Madjo on June 04, 2011, 00:41:53
Bravo Rade  :45:  
Noćas je dobro lampalo okolo Boke, žá mi je što prije ne završih posá da ufatim koju munju.   :19:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Al3k5aNd4R on July 01, 2011, 22:35:44
od prije par dana

(http://fc01.deviantart.net/fs70/f/2011/182/3/9/39514d3b73b731f59d70b6f8589134e2-d3kocir.jpg)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on February 08, 2013, 00:10:51
Poštovane kolege i novi članovi foruma,
u ovom topiku nas možete pitati za vremensku prognozu za željeni grad,selo ili lokalitet.
Važeći odgovor mogu dati samo moderatori kao i iskusni članovi foruma.
Izvolite!  :03:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: JovanK on February 08, 2013, 00:12:38
madjo ewo i owdje koliko snijega u pg racunas od petka do nedelje?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bole-PG on February 08, 2013, 00:14:17
Niko ti to ne moze reci sa nekim velikim procentom tacnosti

Poslato sa Samsung S3

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: scepo on February 08, 2013, 00:25:15
Oce li oslabit ovaj sjever sto do jutra  :78:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on February 08, 2013, 00:30:50
@Jovane,to jako je teško za prognozirati.Postoji mogućnost za formiranje manjeg pokrivača,na osnovu posljednjeg prognostičkog materijala.

@Šćepó, vjetar će oslabiti sjutra polovinom dana,tokom jutra će ga još biti.

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikšićanin on February 08, 2013, 00:37:03
Koliko može moj divni grad dočekat bijele površi za vikend..oće li trebat lopate?  :120:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on February 08, 2013, 00:46:03
@Nikšićanine, trebaće ti lopâta.Velika, za suvi snijeg.  :27:
A to koliko ćeš snijega s njom zahvatit nebih ti znao odgovoriti.  :62:

Idemo dalje.  :114: :45:
Eo me ká da sam na macú.  :13:  :67: :67:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Стенли on February 08, 2013, 01:46:15
Oce li oslabit ovaj sjever sto do jutra  :78:

Sto se tice Podgorice, do jutra ne. Ali oko 10-11h ujutru bi trebalo da stane, uglavnom racunaj do podneva.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: InspectorMorse on February 08, 2013, 10:22:50
Pozdrav svima!

Za pocetak da kazem da bas malo znam o meteorologiji i vas forum uglavnom koristim iz razloga informisanja. Stoga se necu mijesati u strucne rasprave i javljacu se samo sa konkretnim pitanjima o prognozi (kad mi zatreba) tako da ce vecina mojih postova biti na ovom topicu. Meteorologija mi, ovako povrsno gledano, izgleda kao fascinantna nauka, ali i fin hobi-medjutim raspored obaveza je trenutno takav, da vremena za dublje izucavanje jednostavno nema, a situaciju komplikuje shto vecinu vremena provodim u inostranstvu. Ako/kad steknem veca znanja, eto mene i na drugim temama :)

Imam jedno konkretno pitanje: kako sada stvari stoje sa vremenom u srijedu u Podgorici? Posebno bi me interesovalo da li postoji mogucnost (naravno, ne trazim odgovore sa 100 posto vjerovatnoce, znam da ih je nemoguce dobiti-vec generalnu situaciju) za snijezne padavine tog dana. Fora je u tome shto organizujem dogadjaj koji ukljucuje i aerodrom (to jest slijetanje na njega) i izuzetno mi je bitno da vidim da li bi vremenska situacija mogla da pokvari stvar.

Unaprijed zahvalan !
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bole-PG on February 08, 2013, 10:54:49
pominje se neki ciklon sredinom sledece nedelje koji bi mogao dati veliku porciju snijega za juznije djelove,mada jos je to izvan prognoze,sacekaj ako mozes nedelju pondeljak
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: sanjin on February 08, 2013, 10:58:28
Prema trenutnim izlazima, u srijedu popodne bi trebalo biti suvo.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on February 08, 2013, 11:00:56
Dobrodošao na forum, InspectorMorse.  :47:

Čini se da bi od utorka ponovo imali promjenu vremena, kišu u niže i snijeg u više krajeve.
Rano je da bi ti išta preciznije rekli, a kako sada stvari stoje, Podgorica bi vjerovatno imala kišu tokom utorka, a u srijedu prestanak padavina.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: superwoman on February 08, 2013, 11:02:17
Ima li sanse za neko nevrijeme ipak u PG u srijedu?
Dolaze mi gosti, pa dako ne budu mogli sletjeti  :11:?

Hvala....
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: sanjin on February 08, 2013, 11:12:59
Kad da ocekujemo da se naoblaci?
To postavljaš u ovoj novoj temi u Prognozama. Naoblačiće se popodne, 18h UTC po NMM-u. Visoka oblačnost dolazi i ranije.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on February 08, 2013, 13:02:28
Ljudi oce li bit onog jaceg snijega u subotu vece za Podgoricu sto je najavljen posto ce do tada padati slab snijeg

Oće, Petre, biće ga.
Koliko jak to neznamo i nemožemo znati,ali će ga biti i u najgorem slučaju viđećeš kako pada.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on February 08, 2013, 13:15:38
da li su dosta dobre sanse za nocasnji snijeg

Da, dobre su šanse.
-------
Pitanja postavljajte u ovoj temi da ne spamujemo temu Februar 2013.  :28:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: petar on February 08, 2013, 13:45:40
Ljudi oce li bit onog jaceg snijega u subotu vece za Podgoricu sto je najavljen posto ce do tada padati slab snijeg

Oće, Petre, biće ga.
Koliko jak to neznamo i nemožemo znati,ali će ga biti i u najgorem slučaju viđećeš kako pada.
Madjo znaci bice ga, a ovo me zabrinjava sto govoris u najgorem sluaju da cu ga samo videt mozes mi pojasnit malo
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Стенли on February 08, 2013, 13:55:50
Petre. Vidis li da je maksimalno granicna situacija, niko zivi ti ne moze rec sto ce bit. ETO.  Vidis da svi pratimo temperaturu, vjetar i sve sitnice jer mnogo znace i za padanje snijega a kamoli za pokrivac. Ne znam sta bi vise da ti recemo. Nocas ce bit pahulja samo sto ce se primat ne lose nego prelose, pretopla podloga i T2m u plusu.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: InspectorMorse on February 08, 2013, 14:20:31
Hvala puno na odgovorima!
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Стенли on February 08, 2013, 14:20:56
Madjo, stonam govorikartakoju si postavio? Za Njeguse i ct toznaci sto?

Bez brige, za Cetinje i Njeguse samo snijeg i snijeg.   :79:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: petar on February 08, 2013, 15:04:07
Ljudi kad ce stajat ovaj vjetar? mislim da je to trenutno najvaznije pitanje.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: lav on February 08, 2013, 20:33:51
znaci,ocekuje nas mokar snijeg u Podgorici za vikend?Jeli tako?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on February 08, 2013, 21:23:00
@Lave,tako je.Mada ja ne pamtim kad je pao suh snijeg u Pg.  :23:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bole-PG on February 08, 2013, 21:24:41
@Lave,tako je.Mada ja ne pamtim kad je pao suh snijeg u Pg.  :23:
Najsuvlji je padao kad je bio ciklon Jelena
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Gaga on February 08, 2013, 21:27:12
mada i kad je bio ciklon Dragica dosta je bio suv  :122:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on February 09, 2013, 09:53:54
koliko je za ocekivat padavina za nocas za pg?
Od 18h do 06h 10-15mm,a do 18h 4-6mm.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Vasilije on February 09, 2013, 10:02:20
Ja mislim da ce biti moguce da bude vise padavina nego sto modeli daju, tako je bilo u ovim situacijama za snijeg u zadnje tri godine koliko me pamcenje sluzi..
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: lav on February 09, 2013, 10:45:20
Znaci ,u toku noci vlazan snijeg u Podgorici?Jel tako Nikola?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on February 09, 2013, 11:26:51
Sve ce zavisiti od T,ne bi trebalo.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on February 09, 2013, 11:28:26
koliko moze biti snijega veceras?
Na Ct jos min 20cm.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on February 09, 2013, 14:09:10
hoce sada padavine biti neprekidne do jutra?

Padaće povremeno,slabijeg inteziteta, sve do kasno večeras kada bi trebalo da se inteziviraju padavine.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: cetinje1 on February 09, 2013, 14:41:01
zar ce padavine prestati vec poslije ponoci?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Cirius on February 09, 2013, 14:46:42
zar ce padavine prestati vec poslije ponoci?

Značajnije padavine, da ...  u drugom dijelu noći i śutra tokom dana se crtaju neke tankoze od padavina,  što ne zavrjeđuje naš hiper-intenzivni monitoring         :67:     :25:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Miloš on February 09, 2013, 15:11:09
Kad će snijeg???  :32:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: petar on February 09, 2013, 15:11:47
oko koko sati bi trebale da pocnu padavine, i da li mozemo imat do sjutra popodne 15-20 cm snijega
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on February 09, 2013, 15:14:17
Kad će snijeg???  :32:
:102:
A ono vele da će náćas.

@Petre, od kad mrkne.
Modeli ne daju nikakvu mogućnost za tolike sniježne padavine u PG kolike bi ti htio.  :120:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Miloš on February 09, 2013, 15:22:40
Petre, moja procjena ti je 5-10cm do sjutra ujutru u PG. Sve preko toga bi mi bilo veće iznenađenje, nego da bude ispod 5cm.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Stefan600 on February 09, 2013, 15:23:46
Istog misljenja sam i ja Milose. Mozda nekih 5cm ovdje u Zagoric bude. U drugim djelovima grada 7-8cm, i to je to..
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: petar on February 09, 2013, 15:32:40
Petre, moja procjena ti je 5-10cm do sjutra ujutru u PG. Sve preko toga bi mi bilo veće iznenađenje, nego da bude ispod 5cm.
Pa ljudi i sjutra u prvom dijelu dana bice snijega u Podgorici isto
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: prenka on February 09, 2013, 15:47:22
Petre, moja procjena ti je 5-10cm do sjutra ujutru u PG. Sve preko toga bi mi bilo veće iznenađenje, nego da bude ispod 5cm.
Pa ljudi i sjutra u prvom dijelu dana bice snijega u Podgorici isto
pero opusti se malo ,kad krene snijeg izadji mako vani nekih sat ,dva dosta ce ti biti snijega do iduce godine vjeruj mi.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: winter on February 09, 2013, 15:48:19
Bice sjutra snijega u pg ali sve ce to bit male padavine tako da preko 10 cm tesko  :78:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dzoni on February 09, 2013, 16:03:06
Ma mozda ga bude samo kao jutros - 1cm a moze odemo i na 20cm. Modeli su fulali dosta sinoc,pa i danas prijepodne,trebalo je tu po njima biti vise padavina,e sad il ce nastavit u tom ritmu ili ce nam istovarit duplu porciju nocas  :109:  :120:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bole-PG on February 09, 2013, 16:05:05
Ma mozda ga bude samo kao jutros - 1cm a moze odemo i na 20cm. Modeli su fulali dosta sinoc,pa i danas prijepodne,trebalo je tu po njima biti vise padavina,e sad il ce nastavit u tom ritmu ili ce nam istovarit duplu porciju nocas  :109:  :120:
Uopste me ne iznenadjuje da su fulali,masu puta se desilo a pogotovo sad gdje su mijenjali izlazi svaki put.Sjetimo se takodje i Jelene kad je najavljivana za drugu noc solidna porcija a palo je malo samo zato sto je prvu noc tako ispadalo da niko nije mislio da moze tolko a ni pola vjerovatno
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikšićanin on February 09, 2013, 16:56:33
ima li ko da mi kaže,oće li u moj grad iduće neđelje biti kiše,ili ipak izdržavamo sa snijegom? s obzirom da smo 620m nadmorske..  :78:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bole-PG on February 09, 2013, 17:00:24
ima li ko da mi kaže,oće li u moj grad iduće neđelje biti kiše,ili ipak izdržavamo sa snijegom? s obzirom da smo 620m nadmorske..  :78:
kisa
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Стенли on February 09, 2013, 17:02:03
Citaj malo , pise se i o tome dosta.  Bice snijega u Nk od narednog ciklona u pocetku padavina, ali bice i kise kasnije jer probija jugovina.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Stefan600 on February 10, 2013, 18:52:43
Posle ovog naleta, u Pg ne treba ocekivati vise padavina?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Стенли on February 10, 2013, 18:59:44
Kad bi vjerovali modelima moze bit jos padavina nekih, a gledajuci setelitski snimak sumnjam da moze ista posle 21h.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: cetinje1 on February 10, 2013, 20:07:21
Do kad ct moze izdrzati u utorak i da li poslije kise moze biti snijega u utorak i sr?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Fraka on February 10, 2013, 20:09:10
Nece mnogo izdrzat Cetinje.. mozda par sati, a onda ce usut kisurina zestoka.. ne dajem previse sansi da opet presnijezi u srijedu, ali nije nemoguce.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: cetinje1 on February 11, 2013, 12:22:20
Madjo, do kad ocekujes snijeg u ct?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on February 11, 2013, 12:25:08
Nadam se dosta duže nego kod mene.  :83:
Pretpostavljam do śutra popodne.... Čak postoji mogućnost da izdrži mnogo više nego što se nadamo...da miksa kišu i snijeg cio dan...
Zavisiće od vjetra.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: petar on February 11, 2013, 13:21:34
Nadam se dosta duže nego kod mene.  :83:
Pretpostavljam do śutra popodne.... Čak postoji mogućnost da izdrži mnogo više nego što se nadamo...da miksa kišu i snijeg cio dan...
Zavisiće od vjetra.
Madjo moze li nocas bit snijega u Podgorici i oko koliko sati bi trebao da pocne
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: sanjin on February 11, 2013, 13:45:10
Madjo,sta mislis za Cetinje u srijedu popodne?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: cetinje1 on February 11, 2013, 14:06:12
a sto ako se  dogodi da cijelo vrijeme pada snijeg u ct i nk? sto mislite o tome? ni juce niko nije rekao da ima sanse za toliko padavina, pa ih je bilo
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mirko on February 11, 2013, 14:10:37
Jedno pitanje iako ne znam je li na pravo mjesto, pa posto vidim da svi pitaju Mađa (sveznajućeg :05:) neka i moje bude adresirano na njega. Naime, slušao sam priče kad sam bio manji da ukoliko bi se probio tunel između Cetinja i Dobrskog sela da bi se klima promijenila, da više ne bi bilo onakvih snjegova na Cetinje,  međutim tunel je stvarno probijen istina za odvod vode iz donjeg polja da ne bi došlo do poplava.  Klima se ipak, da je meni poznato, nije promijenila mozda minimalno. Takođe sam slusao od druga iz Crmnice koji je iz sela u podnožju Sozine a imam i još jednog druga koji zivi u istom kraju samo visočije, da se klima probijanjem-izgradnjom tunela Sozine znatno izmijenila da su zime blaže, snijeg je ređi, ljeta toplija osjetno. Mislio sam da su to gluposti, ali opet ljudi žive tamo i znaju tu klimu bolje od mene tako da im moram vjerovat. Znate i za slučaj tunela Budoša, kažu da se klima u Nk izmijenila otkad je izgrađen tunel Budoš. Moje pitanje je da li je to moguće da se klima tako mijenja?  :78:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on February 11, 2013, 21:38:05
Mirko, logično je da jedan probijeni tunel ne može ni 0,000001% uticati na klimu neposredne okoline a kamoli obližnjeg sela ili grada.
To su besmislice.
Možda bi imalo zeru uticaja kada bi tunel bio širok 500 metara.  :07:
-------
Inače, tunel sa Donjeg Polja nije u potpunosti probijen, potrefilo se na jednu kavernu koja guta vodu s ponora ali ipak je izbača dobrim dijelom u Dobrsko selo.   :122:
-------
a sto ako se  dogodi da cijelo vrijeme pada snijeg u ct i nk? sto mislite o tome? ni juce niko nije rekao da ima sanse za toliko padavina, pa ih je bilo
One jučerašnje padavine su bile konvektivnog porijekla.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: lav on February 11, 2013, 21:58:15
kad ce vise pljuskovi u Podgorici? :72:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: cetinje1 on February 11, 2013, 23:05:31
Madjo, sto sada mislis za sjutra? Do kad cemo izdrzati?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nemanjaaa96 on February 11, 2013, 23:44:11
Najavise nekakve padavine za podgoricu za sjutra pa da pitam sta mislite ima li sanse da bude finoga snijega u PG ? :121:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Fraka on February 11, 2013, 23:44:59
Najavise nekakve padavine za podgoricu za sjutra pa da pitam sta mislite ima li sanse da bude finoga snijega u PG ? :121:

nikakve sanse za snijeg sutra
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Transmat on February 12, 2013, 00:12:12
I hn kapitulirao.. Raste Temp..  Vjerujem da Pljevlja neće idržat puno.. ona su najslabija u ovim situacijama, cim krene jugo po visini..
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Cirius on February 12, 2013, 14:14:29
Mozete slobodno zimi reci kraj kad su snijeg i Podgorica u pitanju,nakon polovine februara dani su sve duzi i duzi,sunceva svjetlost jaca,zagrijavanje tla...Moze baba marta da oprli uz sjeveras par mp3 pahulja ali to je sve. :62:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: cetinje1 on February 21, 2013, 15:27:51
da li ocekivati snijeg sve do jutra u ct? jer pada citav dan i to solidnim tempom
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on February 21, 2013, 16:19:57
da li ocekivati snijeg sve do jutra u ct? jer pada citav dan i to solidnim tempom
Ne.Vec za par sati precice u kisu ako vec nije.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Fraka on February 21, 2013, 16:51:12
Nema jos juga ovamo.. kad krene duvat gotovo je.. a i ako bi oslabile padavine gotovo je... tako da.. kisa ce kad tad...
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mirko on February 25, 2013, 12:55:20
Zna li se vriejme posle ovog ciklona od cetvrtka oce li bit trajnija stabilizacija vremena i pocetak proleca? :53:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on February 25, 2013, 12:58:02
Da, stabilizacija vremenskih prilika od četvrtka, ove naredne dva dana poneđe je moguća koja kâp kiše.
Znači, preko dana toplo a po noći ladno.
Mirko, upiši lokaciju u svom profilu.  :03:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: InspectorMorse on March 22, 2013, 09:13:06
Jedno pitanje:

Da li je GFS predvidjanje na stranici Weather Umbrella isto ono koje vi pominjete kao "GFS Model" ovdje?

Hvala unaprijed.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Fraka on March 22, 2013, 09:20:45
Jedno pitanje:

Da li je GFS predvidjanje na stranici Weather Umbrella isto ono koje vi pominjete kao "GFS Model" ovdje?

Hvala unaprijed.

Jeste, ali to su gotove prognoze koje sajtovi rade, a mi pominjemo taj GFS u smilslu cistih prognostickih mapa. I onda na osnovu tih mapa izvlacimo mnogo bolje prognoze od odredjenih sajtova koji to samo tako "ofrlje" izbace. To su lose prognoze jer nisu strucne, nije ukljucena mikro klima itd...

Vjerovatno si pocetnik, pa ti je najbolje da malo prelistas ovaj forum, potrazis vise o time kartama i naucis kako se to radi.. nije tesko.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: InspectorMorse on March 22, 2013, 11:02:49
Ne, nego mi je posao takav da mi povremeno treba vremenska prognoza, a neko strucniji mnogo od mene je ovdje preporucio weatherumbrella kao pouzdan sajt.

Znam da mozda nije lijepo koristiti neciji hobi i interesovanje kao usluzni servis, ali zbog toga i ne postujem na drugim temama i pitam samo kad mi je bash neshto hitno ili treba.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Fraka on March 22, 2013, 12:13:53
Slobodno pitaj... to je taj jedini GFS. Sajtovi fukncionisu tako sto onako povrsno obrade te karte uzevsi neke nadmorske visine i neke uslove odredjene. Zato su dosta nepouzdani, ako nekome treba bas dobra prognoza. Ne znam za koju drzavu ti treba, posto vidim pise ti Scotland, ali uvjek ti je prognozu najbolje citati sa drzavnih sajtova.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dzoni on March 22, 2013, 12:22:01
Ne, nego mi je posao takav da mi povremeno treba vremenska prognoza, a neko strucniji mnogo od mene je ovdje preporucio weatherumbrella kao pouzdan sajt.

Znam da mozda nije lijepo koristiti neciji hobi i interesovanje kao usluzni servis, ali zbog toga i ne postujem na drugim temama i pitam samo kad mi je bash neshto hitno ili treba.

Ako bas zelis pratiti gotove prognoze onda je najmanje los www.yr.no
Mada je i to trta vrta  :03:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mirko on March 26, 2013, 09:05:01
Opet su vidjeni oblaci Narceus u Norveskoj i to neposredno prije ovog zahladjenja. Da li to ima neke veze ne znam, ali znam da uvijek dodje hladnoca posle njih. :78:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on March 26, 2013, 12:40:53
Zovu se arcus  oblaci ima vise vrsta,to su niski horizontalni oblaci koji se formiraju pretezno u hladnim frontovima i to u predjelima koja izlaze na okeane u prostranim nizijama.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: zec on March 26, 2013, 17:25:15
Opet su vidjeni oblaci Narceus u Norveskoj i to neposredno prije ovog zahladjenja. Da li to ima neke veze ne znam, ali znam da uvijek dodje hladnoca posle njih. :78:

Imaš li neke slike tih oblaka, da procenimo koji su? Narceus oblaci ne postoje. Postoje, kao što je Nikola rekao, arcus oblaci.Arcus (luk) nastaje tako što dolazi do kondenzacije duž prednje ivice olujnog fronta gde se topao vazduh podiže iznad napredujućeg nizlaznog vetra. Doduše arcus je dopunski oblik koji se javlja na čelu Cb-a. Shelf cloud i roll cloud su oblaci pratioci koji se zvanično vode kao arcus. Tu je negde i wall cloud.
Međutim, ne znam koliko je ovih dana bilo uslova za te oblike na severu, ali ovde u Srbiji su gotovo redovna pojava, ništa naročito.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mirko on March 27, 2013, 11:59:32
To je vise neka pojava, svatio sam da se tako zovu oblaci mozda je moja greska, jer zaista sam apsolutni laik za te stvari. Ti  oblaci (ili ta pojava) se  pojavljuju na sjevernoj hemisferi u blizini polarnog kruga-Norveška,Svedska, Finska  mozda i na sjevernom polu. Obicno imaju  određen spektar boja lijepo za oci. To je moje zapazanje da se pojavljuju ispred hladnih talasa u Evropi ili kod nas, mozda grijesim, ali gledajuci te pojave i upoređujuci ih sa hladnim talasima u Evropi dosao sam do zakljucka da imaju veze.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: zec on March 27, 2013, 15:54:58
Verovatno misliš na nacreous oblake, ili tzv. sedefaste oblake.(http://s10.postimg.org/vo8w8b38p/nacreous.jpg)
Quote
Ovi oblaci, poznati su još i pod nazivom stratosferski oblaci. Nastaju u stratosferi na visini od 15-25km daleko iznad nama poznatih oblaka. Pojavljuju se i do 2 sata nakon što padne mrak ili pred zoru. Nazivaju se sedefastim jer njihova površina svetli predivnim sedefastim sjajem. To je posljedica difrakcije sunčeve svetlosti na kristalima leda od kojih je oblak
sastavljen, a sunčeva svetlost na tim
visinama dopire s druge strane planete, ispod našeg horizonta.
Najčešće se pojavljuju u polarnim
područjima (i naziv polarni to govori), i to zimi, u Skandinaviji, Aljasci, severnoj Kanadi, ali primećeni su i u Engleskoj i
Škotskoj. Nastaju u polarnim područijima jer za njihov nastanak su potrebne temperature oko -78
stupnjeva Celzijusa, a u drugim
područijima stratosfera se retko ohladi na tu temperaturu, no moguće je prilikom jakih oluja ili vetrova u troposferi. Koliko god lepi bili ti oblaci, njihova pojava utiče na uništavanje ozona i na stvaranje ozonskih rupa (usled vrlo niske temperature koja vlada u gornjim slojevima atmosfere).
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mirko on April 02, 2013, 14:47:24
Verovatno misliš na nacreous oblake, ili tzv. sedefaste oblake.(http://s10.postimg.org/vo8w8b38p/nacreous.jpg)
Quote
Ovi oblaci, poznati su još i pod nazivom stratosferski oblaci. Nastaju u stratosferi na visini od 15-25km daleko iznad nama poznatih oblaka. Pojavljuju se i do 2 sata nakon što padne mrak ili pred zoru. Nazivaju se sedefastim jer njihova površina svetli predivnim sedefastim sjajem. To je posljedica difrakcije sunčeve svetlosti na kristalima leda od kojih je oblak
sastavljen, a sunčeva svetlost na tim
visinama dopire s druge strane planete, ispod našeg horizonta.
Najčešće se pojavljuju u polarnim
područjima (i naziv polarni to govori), i to zimi, u Skandinaviji, Aljasci, severnoj Kanadi, ali primećeni su i u Engleskoj i
Škotskoj. Nastaju u polarnim područijima jer za njihov nastanak su potrebne temperature oko -78
stupnjeva Celzijusa, a u drugim
područijima stratosfera se retko ohladi na tu temperaturu, no moguće je prilikom jakih oluja ili vetrova u troposferi. Koliko god lepi bili ti oblaci, njihova pojava utiče na uništavanje ozona i na stvaranje ozonskih rupa (usled vrlo niske temperature koja vlada u gornjim slojevima atmosfere).
Da na njih mislim. Bio sam na malo duze odsutan pa tek sad odgovaram.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Krivi on May 18, 2013, 02:25:23
Jes da je daleko, ali oće li biti lijepo vrijeme tokom narednog vikenda il su moguće nekakve nestabilnosti?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on May 18, 2013, 02:44:07
Znamo taman koliko i ti.
Ja možda i manje nó ti.
Kami pratim vrijeme ot kad je nula utekla iz ove rupe.  :23:
Uželio sam se šporeta i mirisa bukovija drva.A i raželio u isti mâg.  :23:  :07:
Ma nebitno.  :55:
A eto, neće bit mraza ni snijega ni navr Durmitora...a oće li upéć ili će kišit s vremena na vrijeme u tu tvoju pitominu, nezna se...  :122:

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Krivi on May 18, 2013, 03:19:14
Hahahahah

Mmnogo mi je važno, samo da ne bude kiše. Poranih s pitanjem.  :07:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Krivi on May 22, 2013, 18:32:00
Opet da pitam za subotu pošto mi treba. Vidim da može biti kiše, no oće li to biti mnogo, i oće li, nadam se, biti perioda suvog vremena?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: JovanK on May 23, 2013, 09:42:01
bice promjenljivo krivi, kise ali i dosta suvog vremena  . . .  :112:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Al3k5aNd4R on May 27, 2013, 16:56:29
pošto nE znam mnogo o ovim prognozama jel ima šanse da nas u ovom smjeru obiđu oblaci?

(http://img24.imageshack.us/img24/1783/lgt1712y.png)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on May 27, 2013, 22:18:30
Tu se oblaci nista ne pitaju,vec vazdusne mase.Gotovo uvijek kad imamo ciklonsku aktivnost kod Djenove imamo i padavine kod nas.Rijetko kad oblaci putuju dugo bez izmjena debljine tj.razvoja ili vrste.Ako se to i desi onda bude samo oblacno vrijeme sa rijetkom pojavom slabih padavina.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: InspectorMorse on June 01, 2013, 10:47:48
Ovako: Interesuje me kad se ocekuje prestanak nestabilnosti i pocetak ljetnjih temperatura? Mislim, znam da ne mogu dobiti precizan odgovor, ali mi treba okvirni. Fora je u tome shto organizujem jedan (za moju kompaniju) vazan medjunarodni dogadjaj od 6 do 11 juna, i treba odluciti da li Podgorica ili primorje, pri cemu je vrijeme vazan faktor u odlucivanju...Tako da mi treba samo okvirni odgovor, u smislu vishe sunca ili vise kise, temperature iznad ili ispod 26-7 stepeni i tako dalje.

Naravno, unaprijed zahvalan!
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: sanjin on June 01, 2013, 11:30:32
Kako sad stvari stoje, od 7. juna sunce i vrucine. Medjutim, ovo je samo pretpostavka na osnovu trenutnih karti.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: InspectorMorse on June 01, 2013, 18:20:47
Ako tako ostane to ce biti odlicne vijesti, hvala!
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: urke on June 01, 2013, 20:30:54
vjerovatno sam preskocio neka pravila predstavljanja i ostalo,ali ispravit cu se  :01:
zanima me ako mi ko moze reci priblizno za niksic kisu i temperaturu...
bavim se sa luna parkom,i od juce se montiramo za pocetak rada, planirao do 20og da ostanem pa onda na more,ali ova kisa me ugnjavi ovdje... :02:
molio bih za koju informaciju ovdje  :63:
hvala i pozdrav za kolege forumase iz niksica  :109:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on June 01, 2013, 21:47:33
Dobrodošao Urke, ništa nijesi pogriješio  :47:  :47:  :83:

Što se tiče Nikšića, i dalje moguće povremene padavine i svježije vrijeme, znači isto ono što je kolega Sanjin napisao.
Za dalje neznamo bez onoliko koliko prognostički modeli dosežu.
Koliko će biti kiše u naredne nekoliko dana-teško je reći.Ne očekuju se neke velike količine ali nikad se ne zna- može naić pođekoji obilniji pljusak iznebuha.  :23:
A temperature će biti u postepenom porastu.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: urke on June 03, 2013, 02:50:27
Dobrodošao Urke, ništa nijesi pogriješio  :47:  :47:  :83:

Što se tiče Nikšića, i dalje moguće povremene padavine i svježije vrijeme, znači isto ono što je kolega Sanjin napisao.
Za dalje neznamo bez onoliko koliko prognostički modeli dosežu.
Koliko će biti kiše u naredne nekoliko dana-teško je reći.Ne očekuju se neke velike količine ali nikad se ne zna- može naić pođekoji obilniji pljusak iznebuha.  :23:
A temperature će biti u postepenom porastu.
sjutra krecem sa poslom,pa kome opanci a kisi obojci  :05:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Transmat on June 29, 2013, 14:10:26
Barani treba mi vase misljenje za naredna 4 dana da li će se hladiti more, i kakvi se talasi ocekuju?
Treba mi za jednu drugaricu..
Od prilike, vidim i sam koji ce biti scenario, ali ipak ste iskusniji od mene , u pitanju je vaš grad a i na licu ste mjesta :)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Miloš on June 29, 2013, 15:22:33
More se već ohladilo i to dobro (21°C), a narednih dana nema izgleda da će se zagrijati, jer će biti sjevernog vjetra noću. A i preko dana će biti dosta jakog zapadnjaka, tako da vremenske prilike neće biti baš pogodne za kupanje. Tek od utorka ljepše vrijeme za kupanje i porast temperature mora-.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Krivi on June 29, 2013, 18:44:10
Sve je Miloš lijepo rekao. More je ledeno, uz to je ovih dana bilo i talasa, te nema kupanja makar 5 dana. Prije nekoliko dana je bilo 25, a onda je sjever dunuo, i spustio T vode na 21 stepen.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Transmat on June 29, 2013, 21:12:04
e pa tako sam i predpostavljao.. jedino nisam bio siguran kako koji vjetar utice na formiranje većih talasa..
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on June 29, 2013, 22:14:00
More je ledeno, uz to je ovih dana bilo i talasa, te nema kupanja makar 5 dana. Prije nekoliko dana je bilo 25, a onda je sjever dunuo, i spustio T vode na 21 stepen.

E mene to nie ledeno, nó taman.  :27:
A kad je dvades i pét stepeni voda da oprostite káda se kúpam u pišâću.  :23: :46:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Krivi on June 29, 2013, 22:15:35
Haha, a to ti je tako za većinu primoraca. Meni je sad hladna voda, a idealna mi je baš kad je oko 25.  :07:  :27:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Fraka on June 30, 2013, 00:35:04
Meni je sve do 25 ok... preko toga supica. U kotor je nesto toplija sad.. kad su se moji roditelji kupali danas.. znaci moze se lagano...
A sto se mene tice ja i na 15 idem unutra  :11:

btw ovo nije medicinski dokazano, ali nista ne digne tijelo kao ledena voda.. bukvalno eksplozija svih hormona.. obozavam taj osjecaj  :08:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bole-PG on June 30, 2013, 22:10:15
Ma sve zavisi od spoljasnje.Meni bi sad 24+ jedino odgovarala a kad su vrucine onda mogu i nize
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: prenka on June 30, 2013, 22:23:34
Danas sam bio da Bara ,imao jos jedan  ispit ,i pri povratku svratih u Sutomore na kupanje .Voda hladna negdje oko 21 stepen ali prija i za tijelo i za organizam .  :109:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Južina on July 01, 2013, 09:19:13
EC ne vidi ljeto, ili se mene čini?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on November 10, 2013, 20:06:53
Zanimljivo je da u prvoj polovini novembra 2011/12 i vjerovatno ove godine nemamo prvi snijeg na svjeveru(ne racunajuci Zabljak koji ga dobije i u oktobru).Zanimljivo je i to da u poslednje tri zime imamo jake snjegopade u nizim predjelima,da li ce se to nastaviti i u ovoj sezoni vidjecemo ali sigurno je da nece mnogo potrajati.Ne znam sad tacnu analizu ali mislim da od 1990 do 2000 u Podgorici nismo imali 3-4 puta visinu snijega preko 17cm,kao ove tri zadnje zime.Naisao je takav period,to se desavalo i u proslosti naravno,ali ne ponovila se nikad zima 2006/07.

...cisto da malo pripremim situaciju za period koji dolazi,snijezni decembar je na pragu...  :76:  :120: :20:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mirko on November 12, 2013, 08:19:28
Zanimljivo je da u prvoj polovini novembra 2011/12 i vjerovatno ove godine nemamo prvi snijeg na svjeveru(ne racunajuci Zabljak koji ga dobije i u oktobru).Zanimljivo je i to da u poslednje tri zime imamo jake snjegopade u nizim predjelima,da li ce se to nastaviti i u ovoj sezoni vidjecemo ali sigurno je da nece mnogo potrajati.Ne znam sad tacnu analizu ali mislim da od 1990 do 2000 u Podgorici nismo imali 3-4 puta visinu snijega preko 17cm,kao ove tri zadnje zime.Naisao je takav period,to se desavalo i u proslosti naravno,ali ne ponovila se nikad zima 2006/07.

...cisto da malo pripremim situaciju za period koji dolazi,snijezni decembar je na pragu...  :76:  :120: :20:
Ono i nije bila zima, bar u Pg.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on November 16, 2013, 20:29:03
Pogledajte ovaj prodor hladnoce u SAD po EC 12Z. Koliko se samo razlikuje od Evrope i kolika je uloga kopna,kod nas i pustinje Sahare pokazuje primjer prognoze vremena za Kanzas Siti.

http://www.yr.no/place/United_States/Kansas/Kansas_City/long.html

Grad koji se nalazi na geografskoj sirini kao grad Tunis u Africi.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on November 16, 2013, 21:30:57
Ma ja neznam čemu ta poređenja.  :28:
Tice na granu znaju da je u Ameriku lijep život a da je studenije nó u Evropu.
A oni njihovi tići u gnijezda znaju da je toplije u Tunis nó u Kanzas.
A po difoltu treba da klima na istim geografskim širinama bude ista ??  :07:
Jebo vas jarac.  :104:
Ká da je Zemlja boca plina.  :35:

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mirko on November 28, 2013, 08:35:10
Mislim da su ova poređenja na mjestu. Pa normalno je da se upoređuju iste geografske širine, i da je klima po pravilu vrlo slična na istim geografskim širinama.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: cetinje1 on November 29, 2013, 11:00:41
dje moze biti snijega u naredna dva dana? cetinje?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on November 29, 2013, 11:32:24
dje moze biti snijega u naredna dva dana? cetinje?

Pozdrav.

Za Cetinje nema bojazni za novi snijeg jer po visini dolazi topliji vazduh.
Eventualno tokom subote veče u početku moguća pođekoja pahulja.
Nakon toga bi trebalo da bude kiše ali ne puno.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mecava on December 02, 2013, 15:38:48
Moze li neko da mi odgovori koliko iznosi najaci udar vetra u Bijelom Polju a koliko u CG?  :03:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Fraka on December 02, 2013, 18:17:20
Cini mi se da je najjaci udar vjetra ikad zabiljezen u Herceg Novom, 65.6 m/s, iliti 236 km/h. To mozda nije tacno. Za BP ne znam.
Sjecam se odlicno toga ciklona..
Evo malo o tome.
http://www.crometeo.hr/arhiva/?module=announce&ANN_user_op=view&ANN_id=3492
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mecava on December 02, 2013, 20:01:14
Hvala  :03:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: petar on December 04, 2013, 18:00:34
po hmzcg u petak vece bi trebalo da imamo snijeg u svim kontinentalnim prdjelima  :32:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bole-PG on December 04, 2013, 23:51:42
To nije pg
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: pejamachine on December 05, 2013, 11:08:23
Evo jedno pitanje

Mislim se na Kopaonik ici, moze li mi reci ko kakvo ce stanje biti petak popodne, subota i nedelja posto u petak popodne planiram da krenem put tamo..
Znam da je van CG ali valjao bi mi sto kvalitetniji odgovor...
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Fraka on December 05, 2013, 12:19:24
U petak popodne moze biti slabog snijega, a ova 2 dana veoma hladno i suvo.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on December 24, 2013, 17:36:46
Sjecam se prije tri-cetiri godine 3.januar je bio snijezan u Dg,snijeg je padao od prvih vecernjih do ponocnih sati,oko 2-3cm je osvanuo.Jos mi nije poznato da je 5,6,7,8 januar bio snijezan na jugu,sad nesto kopam po arhivi i ne mogu da nadjem godinu sa situacijom koja je mogla donijeti snijeg Pg-ci.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Calibraaa on December 24, 2013, 19:56:16
A sjecas li se godine kad je bilo Bijelo dugme u Bar,kad sam dosao u Pg bio je padao snijeg  :78:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on December 24, 2013, 22:48:02
A sjecas li se godine kad je bilo Bijelo dugme u Bar,kad sam dosao u Pg bio je padao snijeg  :78:
:27: Da,tada sam bio u Budvi i po povratku oko 3h snijeg nas je docekao na Cetinje pratio sve do Pg.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Danilovgrad on December 25, 2013, 12:38:05
Najbolja Nova je bila prije jedno 7 godina... Bio sam na doček u podgoričkom klubu Culto, današnji Mednes, i kad smo izašli oko 04h padao je jak snijeg!  :21:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mirko on December 25, 2013, 14:30:44
Najbolja Nova je bila prije jedno 7 godina... Bio sam na doček u podgoričkom klubu Culto, današnji Mednes, i kad smo izašli oko 04h padao je jak snijeg!  :21:
Sjećam se toga, nije mnogo padao, ali je bio jak i to je da se ja sjećam jedina novogodišnja noć u Pg kad je padao snijeg. :82:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mirko on December 25, 2013, 14:31:52
Inače to je ona vrela zima 2006/2007 :57:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Fraka on December 25, 2013, 16:26:49
Tada je ovamo pocelo sa susnjezicom, al je ubrzo probilo po visini.. sjecam se da je bilo ledeno ali je padala kisa..
Inace odje je padao snijeg i prije 10-12 god 31... ali bez primanja.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: pg on December 25, 2013, 16:58:30
Ja znam da je padalo izmedju 31. i 1. 2007/8.Bio sam u BG tad,ali su mi pricali moji da je pada i da se uhvatio malo po travi
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on January 27, 2014, 21:20:52
Drage kolege,ođe možete postavljati vaša pitanja.Potrudite se da u Prognozama i u Aktuelnim budu vaši komentari. Fala.  :83:  :81:

Koliko snijega ocekivati u ct? 20cm?

Očekuje se da će na širem planinskom području juga panuti ~ 10 cm snijega.To daju modeli, ali iz iskustva pri ovakvim situacijama možemo gotovo uvjek očekivati veću količinu padavina na Cetinje i okolinu, samim tim i veću visinu sniježnog pokrivača.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: pg on January 27, 2014, 21:36:30
Do koliko bi mogla da poraste T sjutra u PG.Nesto nevjerujem da ce rast do ovih 9C sto najavljuje HMZ.Moje miljenje je tu do 5,6C
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Xenia on January 27, 2014, 22:11:35
Meni je rečeno da sjutra T u Podgorici vjerovatno neće preći 6 stepeni, ali da su šanse za snijeg jako male.  :82:

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: cetinje1 on January 28, 2014, 14:06:55
Sto ocekivati sjutra u Cetinju? Snijeg ili kisu?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Fraka on January 28, 2014, 14:24:30
Sjutra nista moj dobri.. nema padavina bez u ranu zoru nesto snijega vjerovatno
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on January 28, 2014, 20:31:48
Eta daje padavine do 1-2h iza ponoci i nesto prijepodne izmedju 6-9h uglavnom na jugu.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on January 28, 2014, 22:02:21
Do kad ce padati snijeg sjutra?

Imaš odgovor gore.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: cetinje1 on January 29, 2014, 11:48:04
Moze li u subotu na nedjelju biti snijega na Cetinju?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bole-PG on February 08, 2014, 17:20:53
Nema sanse da ispari ovaj plus i ovo prolecno vrijeme na jugu Srbije (Kopaonik) krajem sledece nedelje?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mihael on February 25, 2014, 17:04:16
Moze li mi ko dati malo nade da u subotu nece padati kisa u Boku? :)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bura on February 25, 2014, 18:08:47
Moze li mi ko dati malo nade da u subotu nece padati kisa u Boku? :)

Teško. Najavljuje se i obilna.  :02:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mihael on February 25, 2014, 20:51:50
Ima li ko da ponudi bolji odgovor ovaj Burin mi se ne svidja  :02:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Fraka on February 25, 2014, 21:35:29
Veoma obilna kisa, u visim  predjelima snijeg uslijed izotermije vjerovatno i oko 800-1000 m povremeno..
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: cetinje1 on February 25, 2014, 21:42:06
Ima li sanse za snijeg u ct?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Fraka on February 25, 2014, 21:46:28
Tesko.. nije da nema u potpunosti sanse za neki mokar teski snijeg, ali ono, sanse su jako male.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mihael on February 27, 2014, 23:47:26
a mozda ipak ne bude kise u subotu..bar do jedan sat :)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mijo on April 27, 2014, 10:22:12
ljudi ima li kraja ovakvom vremenu

modeli vide ovo sa svakodnevnom kisom do beskonacnosti :14:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mirko on April 30, 2014, 14:13:11
ljudi ima li kraja ovakvom vremenu

modeli vide ovo sa svakodnevnom kisom do beskonacnosti :14:
Ja sam shvatio da će posle nedelje ipak biti stabilnije. :78:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dado on April 30, 2014, 15:18:45
od poneđeljNIka stabilnije   :48:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: pg on April 30, 2014, 20:00:30
Kisa za praznike bas kao i za prosle strasno  :107:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: markonato on May 05, 2014, 08:51:38
Imam jedno pitanje.
Planiramo 8. Maja da idemo na put motorima. Idemo Bar-Rozaje-Kopaonik-Nis.
Obici cemo jos neka mjesta po Srbiji.
Mene interesuje moze li se priblizno znati vrijeme za period od 8. do 11. maja na tom podrucju Srbije I CG?

Bilo bi nam od velike koristi makar I priblizno da znamo.
Hvala!

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: markonato on May 06, 2014, 14:04:32
Neko?

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on May 06, 2014, 15:23:53
Neznamo ništa bolje no ti.Uzmeš lijepo http://www.yr.no pa odaberi za koji grad ti treba prognoza.
Sreća vi u pút.  :83:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: markonato on May 06, 2014, 16:10:59
Hvala madjo!

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: FGump on May 06, 2014, 21:07:56
Društvo pozdrav.
Možete li mi reći kako se vrijeme očekuje u četvrtak 8. u Pljevljima? Najbitnije mi je to hoće li biti kiše između 11 prijepodno do 14 popodne jer imamo nekih dešavanja na otvorenome. Potražio sam na ovom sajtu koji je Madjo stavio ali ne mogu naći Pljevlja...

Hvala   
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Gaston on May 06, 2014, 22:35:35
http://www.yr.no/place/Montenegro/Pljevlja/Pljevlja/
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: FGump on May 07, 2014, 09:02:55
Gastone, hvala na ovome.
Obzirom da je situacija dosta specifična baš u periodu koji me interesuje, dakle između 11 ujutru i 2 sata popodne, možete li mi reći kako da tumačim ovo 0.2 mm precip. koje se pojavljuje u 11 sati na dijagramu? Od 2 popodne je to već 0.5 mm...
Je li to "sigurna" kiša od 11 ili neka vjerovatnoća za nju (koju ponekad na nekim sajtovima vidim izraženu procentom)?

 
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on May 07, 2014, 11:22:11
Smatraj da je to vjerovatnoća a ne neka ozbiljna kiša.  :03:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: FGump on May 11, 2014, 20:39:09
Samo da potvrdim da smo prošli bez kiše...počela je u 2 sata...
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: miki777 on November 11, 2014, 12:03:42
Zdravo svim, novi sam na forumu i koristim priliku sve da pozdravim. Poslednje vrijeme sam razmišljao o vremenu i predstojećoj zimi od koje nema niti malo naznaka. Da li će ove godine biti mraza i da li će biti dobre zime, iskreno rečeno volio bih da zima bude dobra.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: vanja on November 11, 2014, 14:48:35
Pozdrav miki777  :109: .Usli smo duboko u jesen i ono sto se za sad vidi je samo kisa...Dugorocniju prognozu ti niko nece dati.I mi se nadamo jacoj zimi. Prati nas,ucestvuj i budi na forumu  :62:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: miki777 on November 11, 2014, 15:56:50
Sa zadovoljstvom ću biti ovdje. Nadam se dobroj zimi pa makar morao dokupiti drva za ogrijev  :03:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: tihomirk on December 01, 2014, 16:37:06
Occe li zahladjivati ove godine?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: ebless on December 01, 2014, 16:53:15
Narednih 10ak dana,tesko.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: NK sve ce biti dobro on December 02, 2014, 11:56:40
Meni mirise na dobru zimu. Ovo tek sad vidjoh da se ukljucio novi clan iz NK. Vazda je bilo aj kuku nema dopisnika iz Nk, a sad vas mozemo sve u opoziciju poslati.  :27:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on December 06, 2014, 17:49:20
Ovo do sad i sto modeli crtaju podjeca na dec 2011. Znamo kakva je bila zima 2011/12,tesko,gotovo nemoguce da ce se ponoviti,a ako idemo racunicom da u Podgorici jednom u deceniju budu dvije zime zaredom bez snijega ili uopste 3 zime bez snijega,onda ova zima moze da bude ta.

SnowHunter vjerovatno ima te podatke,u poslednjih 3 decenije; koliko puta je Pg bila bez snijega po deceniji?
Ako ova zima bude bez snijega onda ce narednih 4/5 biti 'sigurno' snijezne.

Ovo je narvno slobodna analiza bez bilo kakvih cinjenica,jer nikakvog pravila nema.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mirko on December 09, 2014, 11:27:04
Ovo do sad i sto modeli crtaju podjeca na dec 2011. Znamo kakva je bila zima 2011/12,tesko,gotovo nemoguce da ce se ponoviti,a ako idemo racunicom da u Podgorici jednom u deceniju budu dvije zime zaredom bez snijega ili uopste 3 zime bez snijega,onda ova zima moze da bude ta.

SnowHunter vjerovatno ima te podatke,u poslednjih 3 decenije; koliko puta je Pg bila bez snijega po deceniji?
Ako ova zima bude bez snijega onda ce narednih 4/5 biti 'sigurno' snijezne.

Ovo je narvno slobodna analiza bez bilo kakvih cinjenica,jer nikakvog pravila nema.

Isto sam i ja htio da prokomentarišem, iako sam laik za dublju meterološku nauku, ali na osnovu posmatranja i zaključaka reklo bi se da ovaj decembar podjeća na 2011. godinu, kako će dalje biti ne znam, volio bih da bude kao i tada što je bilo posle decembra... mada nemojmo zaboraviti da je i zima 2011/2012 bila i više nego bljutava, osim prvih 15-20 dana februara, koji su nam jedino i ostali u sjećanju... :78:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Južina on December 09, 2014, 12:54:39
Kod mene je bila savršena u periodu od 20 decembra pa do sredine marta ( osim nekih pola sata za božić ) je bilo snijega ( zvanično mjerenje ).
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: sanjin on December 10, 2014, 12:06:55
Eh, kad bismo mogli ponovo vidjet ovako nesto na kartama.

(http://oi58.tinypic.com/2mpwilf.jpg)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: JovanK on December 10, 2014, 14:57:34
biće, biće  :105:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: markonato on December 25, 2014, 23:19:33
Imam jedno pitanje.
Pratim ovih zadnjih dana teme i vidim da se sprema neko nevrijeme.
Ja treba na put da krenem u nedelju 28. ujutro i putujem primorjem za Trst iz Bara a onda 29. od Trsta do Pariza.

Interesuje me ako mi možete reći što da očekujem, jer ne mogu da odložim put?

Hvala puno!


Sent from my GT-I9195

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on December 25, 2014, 23:56:12
Imam jedno pitanje.
Pratim ovih zadnjih dana teme i vidim da se sprema neko nevrijeme.
Ja treba na put da krenem u nedelju 28. ujutro i putujem primorjem za Trst iz Bara a onda 29. od Trsta do Pariza.

Interesuje me ako mi možete reći što da očekujem, jer ne mogu da odložim put?

Hvala puno!


Sent from my GT-I9195
Racunam do Splita pratice te kisa,obilnije padavine,grmljavina i lokalno jak juzni vjetar,kad prodjes Split ili Sibenik ,sad ne znam vremenski za koliko ces dje stici,pratice te manje padavina ili suvo vrijeme uz veoma jak sjeverni vjetar,gore kod Istre moze biti i snijega,ne sad nesto ekstremno a i zna se kako Hrvati odrzavaju puteve i autoputeve.Od Trsta do Pariza ce te sluziti stabilno i hladno vrijeme.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: markonato on December 26, 2014, 08:00:48
Nikola hvala :-)

Sent from my GT-I9195

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: superwoman on December 27, 2014, 10:51:43
Imam u utorak ujutru intervju za posao, poslednji krug, zna li se kakvo ce vrijeme biti?

Hvala.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Južina on December 27, 2014, 10:53:30
Sunčano
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: superwoman on December 27, 2014, 11:19:48
Hvala!
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: vanja on December 27, 2014, 16:19:59
Imam u utorak ujutru intervju za posao, poslednji krug, zna li se kakvo ce vrijeme biti?

Hvala.

toplo se obuci  :62:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: superwoman on December 27, 2014, 16:26:52
Nemam nista toplo a moram neki poslovni komplet a posao mi treba ocajno. Samo da mogu vipele da obujem.  :63:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Delija on December 28, 2014, 04:53:43
Pozdrav svima,ja sam iz Niksicai novi sam na forumu pa me interesiuje moze li niksic u nedelju peroci bez kise?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Stefan600 on December 28, 2014, 04:58:54
Odgovor potrazi, isto u prognozama, samo u temi Decembar 2014. Dobro nam dosao!
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Delija on December 28, 2014, 05:06:05
Moze li iko reci bar okvirno da ili e?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dzoni on December 28, 2014, 05:27:55
Moze li iko reci bar okvirno da ili e?
Kako je ojuzilo rano mimo svakih ocekivanja, tesko da moze proc bar bez malo kise.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Delija on December 28, 2014, 05:31:56
Hvala na informaciji ako niko bar Niksic moze izdrzati juzibnu jel da?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dzoni on December 28, 2014, 06:17:33
Moze dugo,ali odje se vise nista nezna.
Svakako ce past lijep snijeg u Nk, oce li ga i koliko pokvarit kisa, ostaje da se vidi.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Delija on December 28, 2014, 08:36:10
Oce li veceras i sjutra biti padavina?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: sone on January 08, 2015, 12:05:14
Ako bi neko bio ljubazan da mi kaze koji sajt za vremensku prognozu je dobar da ga instaliram na androidu.Unaprijed hvala.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: niksicki on January 08, 2015, 12:47:47
Ja imam instaliran yr.no. Šta znam, okvirno daje dobre prognoze.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: skyfly on January 11, 2015, 14:34:49
Pozdrav svim meteo fanovima :48:
imam pitanje:kad se moze ocekivati neki ozbiljniji porast snijeznog pokrivaca na sjeveru??

Evo kako izgleda Savin kuk od prije dva dana,na 8 c :13:


(http://www.dodaj.rs/f/1C/tz/3c6Q6CNh/img20150109133817.jpg)


Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on January 11, 2015, 14:59:10
E viđi nesretna skijališta.Više ga je u Rijeku Crnojevića no na vr Durmitora.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on January 11, 2015, 16:29:03
kad se moze ocekivati neki ozbiljniji porast snijeznog pokrivaca na sjeveru??
Na ozbiljno povecanje snow depth racunam 30+cm,do 20tog tesko.Po nekim italijanskim prognozama druga polovina januara treba biti padavinski bogatija od prve,a zadnja nedelja mjeseca dosta hladna,tako da to je to,prati forum bice svakako analize.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Vasilije on January 25, 2015, 21:13:26
Oce li se imati kud na skijanje na Vucje poslije prvog, nemam dovoljno vremena da vas pratim, pa ako ko moze  opisat stanje na brzinu  :79:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Fraka on January 25, 2015, 21:29:27
Oce, ako se uspijes probit do gore od smetova.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: skener on January 25, 2015, 21:52:19
Oce, ako se uspijes probit do gore od smetova.

Mislim da nije mogao dobiti ljepsi odgovor :11: vazno je da bude snijega
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Vasilije on January 25, 2015, 22:11:18
Oce, ako se uspijes probit do gore od smetova.

Mislim da nije mogao dobiti ljepsi odgovor :11: vazno je da bude snijega

Hvala na odg. volju imam, za ostalo cemo se pobrinuti :D
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Pantelija on January 25, 2015, 22:24:33
yr.no u 21h veceras za Vucje (Pod-Daznik i Đurkovo Brdo) daje konstantan snijeg cetvrtak-srijeda. Kolika je mogucnost da ne bude kise koju mnogi pominju u petak tokom dana?

Poslato sa Tetrisa 13 in 1

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Krivi on January 27, 2015, 13:56:58
Kakvo će biti vrijeme u Baru sjutra i preksjutra? Oće li biti kiše tokom dana? Hvala unaprijed.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Admin on January 28, 2015, 01:00:53
yr.no u 21h veceras za Vucje (Pod-Daznik i Đurkovo Brdo) daje konstantan snijeg cetvrtak-srijeda. Kolika je mogucnost da ne bude kise koju mnogi pominju u petak tokom dana?

Poslato sa Tetrisa 13 in 1

Kolika je visina Vučja?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dusko on January 28, 2015, 01:35:08
Kolika je visina Vučja?

~1350-1500mnv podnožje-vrh
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bura on January 28, 2015, 21:00:02
Kakvo će biti vrijeme u Baru sjutra i preksjutra? Oće li biti kiše tokom dana? Hvala unaprijed.

Izvinjenje što ne odgovorih ranije, mada sam se nadao da će neko prije mene. Ako nije kasno... Sjutra većinom dana sunčano, poslijepodne postepeno naoblačenje, krajem dana naglo jačanje juga.  :45:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mijo on January 29, 2015, 08:01:37
 :109: modeli crtaju 10 dana februara sa minusom na 850 valjda ce uletjeti neki cikloncic
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: markonato on January 29, 2015, 15:23:06
Kada se očekuje pocetak padavina?
Krecem ujutro na zabljak pa gledam da izbjegnem baram taj prvi nalet padavina.
Hvala!

Sent from my GT-I9195

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: niksicki on January 29, 2015, 15:45:23
Koliko se vidi,mada ti ja nisam neki znalac,padavine ce poceti posle ponoci,tako da...Ako vec budes na Zabljak,mogao bi sjutra javljati kakva je situacija ako imas slobodnog vremena.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: markonato on January 29, 2015, 15:49:59
Po tome je bolje što ranije krenut da ne zatrpa neđe uz put.

Do ponedeljka cu biti na Zabljak, javljaću koliko budem mogao :-)

Sent from my GT-I9195

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: markonato on January 29, 2015, 20:24:49
Recite ljudi što činjet, dal da krećemo ujutro put Žabljaka ili ne?
Ima nas dosta što smo jedva čekali ovaj snijeg za skijanje :-)

Sent from my GT-I9195

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dado on January 29, 2015, 20:32:33
Ja ne bih   :15:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Aquaria on February 04, 2015, 11:51:40
Pozdrav! Jeste da je još uvijek relativno daleko, ali može li mi neko reći kakvo će vrijeme biti u nedelju 8.02. u PG tokom dana (najviše pitam zbog padavina)? Hvala unaprijed :)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: skener on February 04, 2015, 12:52:41
Pozdrav! Jeste da je još uvijek relativno daleko, ali može li mi neko reći kakvo će vrijeme biti u nedelju 8.02. u PG tokom dana (najviše pitam zbog padavina)? Hvala unaprijed :)

U nedelju nece biti padavina u PG kako sad stoje stvari...
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on February 04, 2015, 22:12:32
Pozdrav, nebi trebalo da bude padavina ali će vjetar okrenut na śeverni smjer uz zahlađenje.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Aquaria on February 04, 2015, 23:16:13
Hvala vam puno :) Imamo neko krštenje u nedelju prijepodne, pa da nam bar kiša ne pravi problem :)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on February 05, 2015, 09:56:06
Pratićemo ako se što promijeni u novijim izlazima pa ćemo ti javit,mada nebi trebalo da se išta mijenja.
Možeš i sam ispratiti,pogledaj meteograme Zavoda http://195.66.163.7/nwp/modeli/wrfv35/oper11/meteogrami1/new/grads/index.php
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Aquaria on February 05, 2015, 15:44:14
Upravo ono što mi je trebalo - hvala puno! Ne volim da zapitkujem (zato i nisam aktivna, iako sam duže vrijeme član), već više da se sama pomučim, ali mi je baš bila važna prognoza za nedelju :)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mijo on February 07, 2015, 08:44:33
 :112: gledajuci modele ova zima je gotova  :80:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Južina on February 07, 2015, 09:18:01
Jedan izlaz i odmah depresija, tek je 7 februar.


Koga ja zavaravam
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Stefan600 on February 07, 2015, 12:42:55
Licno, ne trebaju mi suva zahladjenja nista.. Ni biciklo ni motor ne mogu voziti evo vec 2-3 mjeseca
Popravim motor prije 20 dana i ne mogu da uhvatim ni jedan normalan dan da vozim.. Ili kisa pada pa ne mogu, ili stane ali su lokve do clanaka, ili vjetar koji oce da me baci s' njega bukvalno.. Ne valja rabota
Ako nece snijeg, dosta je hladnoce bilo.. Imao je kad padati  :63:

Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: bole on February 08, 2015, 00:50:01
Od kad wrF Nmm na sajtu hzmcg trazi login pass ? :32:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: dacone on February 08, 2015, 12:08:03
Od kad wrF Nmm na sajtu hzmcg trazi login pass ? :32:
ja sam ga sad gledao,meni nije trazio
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dzoni on February 08, 2015, 13:29:39
Licno, ne trebaju mi suva zahladjenja nista.. Ni biciklo ni motor ne mogu voziti evo vec 2-3 mjeseca
Popravim motor prije 20 dana i ne mogu da uhvatim ni jedan normalan dan da vozim.. Ili kisa pada pa ne mogu, ili stane ali su lokve do clanaka, ili vjetar koji oce da me baci s' njega bukvalno.. Ne valja rabota
Ako nece snijeg, dosta je hladnoce bilo.. Imao je kad padati  :63:

Hebes motor bez blatobrana  :05:  :62:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: bole on February 08, 2015, 14:19:18
Od kad wrF Nmm na sajtu hzmcg trazi login pass ? :32:
ja sam ga sad gledao,meni nije trazio

Sad je Ok..Doduse sinoc sam ulazio sa telefona ... :45:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Gaga on February 26, 2015, 18:15:53
planiram za vikend  da idem u Pivu( selo donja brezna) pa me zanima da li neko ima informaciju o visini snijega ,unaprijed zahvalan  :63:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mijo on February 26, 2015, 20:35:02
hoce li neko od iskusnih starijih clanova da iskomentarise ove izlaze za 6.7.8 mart
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: sanjin on February 26, 2015, 20:46:18
hoce li neko od iskusnih starijih clanova da iskomentarise ove izlaze za 6.7.8 mart
Za PG tu nema nista vrijedno pomena. Hladna kisa samo.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on February 26, 2015, 20:53:09
hoce li neko od iskusnih starijih clanova da iskomentarise ove izlaze za 6.7.8 mart
Sjeverni predjeli,ostali preko 500/600mnv dobili bi snijeg.Da se takva baricka situacija crta u decembru ili januaru govorili bi i za nize predjele,ovako samo dobar minus(-5/-6 po visini) moze donijeti snijeg nama,sad najvise neka rastopljena uz jace padavine.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mijo on February 26, 2015, 21:17:23
hvala vam :45:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nemanjaaa96 on December 15, 2015, 22:49:48
Pozz, ima li kakve sanse za snijezni pokrivac u Pg do kraja ove godine?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: vanja on December 16, 2015, 03:29:05
do tad ima jos pola mjeseca...ne moze ti niko tacno odgovoriti na to pitanje,dug je period...ipak nada zadnja umire  :79: budi sa nama,prati prognoze i mozda se uskoro i napokon desi promjena vremena...do tad, suncano ;)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: skener on December 16, 2015, 08:59:13
Pozz, ima li kakve sanse za snijezni pokrivac u Pg do kraja ove godine?

Do 25og ne sigurno, a i posle tesko, ali daleko je jos
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nemanjaaa96 on December 16, 2015, 18:48:52
Vazii hvalaa, nadamo se boljem :)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: albatros_mne on December 17, 2015, 11:48:58
Ostasmo ove zime i kiše željni, a kamoli snijega  :83: Kako sada stoje stvari, do kraja decembra uglavnom slično vrijeme - toplo i sunčano...
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: NK sve ce biti dobro on December 18, 2015, 11:42:46
Ljudi ka postajem depresivan na ovakvom vremenu..evo zima nema razlike sa ljetom, bilo ljeto nije bilo razlike sa prethpdnom zimom....uzas  :107:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: bole on December 18, 2015, 22:55:07
Ne znam koliko je toplo......Jutros kad sam upalio auto u Rogmima je bilo -5
Preko dana proljece, a ujutro kijamet
Prijatelj me zvao na Kosanici je jutros mjerio -16
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mihael on December 27, 2015, 23:38:56
Hoce li biti koliko jaka bura u noci 31/01?
Treba davatromet fotografisem u Tivtu
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on December 27, 2015, 23:43:59
Hoce li biti koliko jaka bura u noci 31/01?
Treba davatromet fotografisem u Tivtu
Ne ocekuje se jaci vjetar,posebno ne u Tivtu.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Czv Nk on December 27, 2015, 23:50:30
Никола ако може питање,ако остану овакви услови према моделима да ли би у НК било снијега,имало?Хвала ти унапријед на одг.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mihael on December 28, 2015, 00:01:45
Hoce li biti koliko jaka bura u noci 31/01?
Treba davatromet fotografisem u Tivtu
Ne ocekuje se jaci vjetar,posebno ne u Tivtu.

Hvalaaa
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: dacone on January 29, 2016, 08:37:27
Moze li mi neko reci ocekuje li se kisa u nedelju u podgorici,posto sam vidio po nekim modelima da ce biti kise,ali nisam bas najstrucniji,pa ako moze neko da mi kaze?hvala unaprijed
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: mijo on January 29, 2016, 09:02:28
Bit ce kise u podgorici u nedelju. Pozdrav
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: aquamarin on January 01, 2017, 20:03:00
Odavno nema pitanja i odgovora, sve se svelo na aktuelno vrijeme i mjesec, pa da malo testiramo :)
za period utorak-petak, 03.-06.Januar 2017, za područje u zaleđu Rumije, nmv oko 760 m,
kakve su šanse za susnježicu i snijeg?

(https://s27.postimg.org/tm6vxu8ub/Rumija.jpg)
(https://s23.postimg.org/z25qt7i17/cc1.jpg)
(https://s29.postimg.org/qxght2cwn/image.jpg)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: sanjin on January 01, 2017, 20:06:34
Udjes na ovaj meteogram, zumiras to mjesto i kliknes na njega.

http://wn03.meteo.co.me/nwp/modeli/wrfv35/oper1/meteogrami/new/grads/index.php
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on January 03, 2017, 19:44:52
Odje smo odlicno prosli ,sad me zanima mozemo li dobit opet finu porciju mislim 10cm+
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Ickovic iz Vlade on January 06, 2017, 23:02:18
Snijeg u Podgorici u skorije vrijeme?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dzoni on January 07, 2017, 20:03:58
U narednim danima nema izgleda.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: bastadur on January 07, 2017, 20:16:10
Kad će popuštat' ova studa u PG? Prežitka je meni krv za ovo. :)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on January 07, 2017, 20:22:41
Kad će popuštat' ova studa u PG? Prežitka je meni krv za ovo. :)
Od ponedeljka bi dnena trebala da uđe u plus a ispod 4-5c biće i narednih 7 dana.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on January 07, 2017, 20:23:18
Kad će popuštat' ova studa u PG? Prežitka je meni krv za ovo. :)
Nece jos 3-4 dana :)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bodin86 on January 11, 2017, 15:17:24
može li neko od iskusnijih članova da mi kaže kakvo se vrijeme očekuje za područje Hajle ovaj vikend? unaprijed hvala.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Fraka on January 11, 2017, 15:25:34
U subotu bi trebalo da bude meko sa snijegom od 1000m pa navise... moze past 20 cm ili jace, zavisi od visine.
Nedjelja bi trebala bit suva, eventualno provijavanje.. bez znacaja
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bodin86 on January 11, 2017, 15:39:02
hvala puno na odgovoru ! :109: :109:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on January 11, 2017, 16:17:44
U nedelju navece snijeg i u ponedeljak do popodneva.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on January 12, 2017, 15:00:20
Pricajte vi sta god ocete,vidjet cete sjutra Nk pod dobrim pokrivacem,bit ce i kise.Znam ja reljef i klimu NK.
Sta se ovo sprema sledec sedmice ludnica?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Fraka on January 12, 2017, 15:02:42
Mislim da niko nije rekao da nece  biti snijega u Niksic? Pitanje je bilo oce li i kad probit juzina.. Je li se to sa sobom svadjas?  :11:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on January 12, 2017, 15:06:31
Mislim da niko nije rekao da nece  biti snijega u Niksic? Pitanje je bilo oce li i kad probit juzina.. Je li se to sa sobom svadjas?  :11:
Evo malo prepucavam sa sobom. :120:
A ima forumasa koji kazu da ce bit malo snijeg pa potop.
Ja davam sad 12cm+ :61:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dzoni on January 12, 2017, 16:25:02
Mislim da niko nije rekao da nece  biti snijega u Niksic? Pitanje je bilo oce li i kad probit juzina.. Je li se to sa sobom svadjas?  :11:
Evo malo prepucavam sa sobom. :120:
A ima forumasa koji kazu da ce bit malo snijeg pa potop.
Ja davam sad 12cm+ :61:

"Davaj, davaj", ludo burazeru, ludo  :109:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: pejotata on January 12, 2017, 18:08:24
Gadjaj ga iz velike serije u malu. Tj. ne, u orfanelu ga cekaj, iz 32 daje 20.  Treba otvorit online kladionicu ovdje.
 :07: :07: :07:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Transmat on January 12, 2017, 19:08:14
Znam ja reljef i klimu NK.

Knjigu u ruke i nauci i ostatak reljefa Cg, da ti ne daje Nikola opet jedinicu  :120: :120:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on January 12, 2017, 19:23:14
Znam ja reljef i klimu NK.

Knjigu u ruke i nauci i ostatak reljefa Cg, da ti ne daje Nikola opet jedinicu  :120: :120:
:120: :120: :120:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Transmat on January 12, 2017, 20:16:44
Brvo, trpis salu na svoj racun!  :45:  Dobar si! takvi nam trebaju na forum!  dobrodosao jos jednom !!  :109:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Krivi on May 03, 2017, 15:39:01
Oće li biti značajne kiše od nedjelje do utorka u južnim i centralnim krajevima CG? Hvala.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on May 04, 2017, 07:39:06
Oće li biti značajne kiše od nedjelje do utorka u južnim i centralnim krajevima CG? Hvala.
Nista posebno,u nedelju kisa,dok bi pon i ut mogli bit suvi il sa malo padavina.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Krivi on December 09, 2017, 02:31:07
Oće li biti snijega po planinama oko Bara u nedjelju ujutru? Posebno na Sutormanu?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on December 09, 2017, 16:14:18
Sve zavisi oce li jako probiti hladnoca i da li ce biti padavina.Sutorman nije nesto visok,vise su sanse da nece pasti,nzm to je neka moja prepostavka,ti bi to trebo bolje znati od mene :03:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dzoni on December 09, 2017, 17:41:23
Koliko me sjecanje sluzi vrh Sutormana je zeru ispod 1200mnv sto nije malo...za ocekivati je da presnijezi prolaskom fronta, hoce li obijeliti i koliko, zavisi naravno od preostale kolicine padavina.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bura on December 09, 2017, 23:00:30
Koliko me sjecanje sluzi vrh Sutormana je zeru ispod 1200mnv sto nije malo...za ocekivati je da presnijezi prolaskom fronta, hoce li obijeliti i koliko, zavisi naravno od preostale kolicine padavina.

Jeste, Sutorman je visok 1185 mnv. Međutim, puta ima samo do 800 mnv, tako da se Barani neće mnogo usrećit.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Poledica on January 12, 2018, 21:18:26
Izgleda da je za nas cijela sl sedmica granicna?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dzoni on January 12, 2018, 23:44:33
Ako mislis na snijeg u Nk narednih 5-6dana, na osnovu modela, vece su sanse za kisu u totalu, nazalost.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Poledica on January 12, 2018, 23:54:28
Znaci toliko je lose stanje.Daj boze a dodje do pozitivnih promjena  :76:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Ickovic iz Vlade on January 13, 2018, 08:38:17
Ikakvih šansi za snijeg u Pg ?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: vanja on January 13, 2018, 08:57:43
situacija u trecoj dekadi januara obecava. pratimo razvoj modela. mada je to jos daleko pa ce biti sigurno odredjenih promjena.ako bude nesto interesantno ne brini neko ce odmah napisati.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Ickovic iz Vlade on January 13, 2018, 09:59:41
situacija u trecoj dekadi januara obecava. pratimo razvoj modela. mada je to jos daleko pa ce biti sigurno odredjenih promjena.ako bude nesto interesantno ne brini neko ce odmah napisati.
A đe to će narodno veselje bit
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Poledica on January 19, 2018, 21:42:28
Mozemo li ocekivati u Nk snijeg u subotu vece i nedelju i pokrivac?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dado on January 19, 2018, 22:30:03
Ne mozemo  :03:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Poledica on January 29, 2018, 10:31:00
Mozemo li ocekivati ista snijega sledecih dana?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on January 29, 2018, 11:58:49
Mozemo li ocekivati ista snijega sledecih dana?
Tesko ista da cemo vidjet.Izgleda da cemo imat oblinu kisu pocetkom sledece nedelje.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Milossss on February 01, 2018, 14:38:10
Gledam neke modele,za vjetar. EC. Daje zestok vjetar citavoj CG. Za BP treceg februara davaju i 90km/h. Hoce li bas toliki vjetar da bude ovamo??
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Poledica on February 01, 2018, 22:44:27
Nista zanimljivo ni za nas sledece nedelje za sada?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Poledica on February 03, 2018, 21:15:05
Po yr no bice neki ciklon zaniljiv sledeci vikend?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on February 03, 2018, 21:39:43
Sve ispala do ispale,jedva cekam ljeto.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Južina on February 03, 2018, 23:20:04
Da oće ljeto jednom omanuti :67:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on February 03, 2018, 23:27:30
Vruce ljeto se nekako podnese,a kisno nikako.Pregrdno je kad ljeti stalno padaju kise,bar ja tako mislim.Idealno ljeto je ono kad imamo normalne temp,u toplijim periodima da ne prelazi 33-34C,i da imamo jedno 5 pravih ljetnih pljuskova u mjesec,po 20-30mm.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dzoni on February 04, 2018, 16:25:13
Vjerujem te, Boga mi  :122:
To je moguce u Niksicu a kod nas je to misaona imenica !!!
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: EagleS on February 04, 2018, 16:55:42
Ali makar za to što trpimo ljeti imamo stvarno lijepe zime   :20:  :110:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on February 04, 2018, 17:00:06
Vjerujem te, Boga mi  :122:
To je moguce u Niksicu a kod nas je to misaona imenica !!!
Bas sad gledam ove ljetne padavine.Kako je bio lijep summer kiler avgusta 11 2002.Evo padavina za taj dan:
Niksic 81mm
Zabljak 61mm
Pljevlja 11mm
Kolasin 8mm
Bar 4mm
Golubovci 1mm
Podgorica 1mm
Jul 2002 je bio susan u Podgorici,a najkisnije je bilo u Niksic.
Niksic 102mm
Pljevlja 91mm
Kolasin 79mm
Zabljak 71mm
Bar 53mm(zacudujuce dobro :109:)
Ulcinj 44mm
Golubovci 37mm
Podgorica 26mm
Avgust 2002 je opet bio najksiniji u Niksicu :81:
Niksic 171mm
Ulcinj 122mm
Zabljak 94mm
Podgorica 60-70mm
Pljevlja 60mm
Golubovci 49mm
Kolasin 36mm
Bar/Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dzoni on February 04, 2018, 21:44:25
Ali makar za to što trpimo ljeti imamo stvarno lijepe zime   :20:  :110:
Taman tako, kazancina ljeti, kazan zimi  :52: :02:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: dacone on February 12, 2018, 16:24:20
kakvo se vrijeme moze ocekivati u podgorici u srijedu?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dzoni on February 12, 2018, 16:57:44
Promjenjivo oblacno, toplije u odnosu na utorak, sa suncanim intervalima, uz malu vjerovatnocu za po koju kap...
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: JovanK on February 12, 2018, 18:33:32
Kad se ocekuju padavine na Cetinje?
U toku noci ili i ranije?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dzoni on February 12, 2018, 19:26:05
Da, od pola noci se mogu ocekivati znacajnije padavine...
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bjelopoljac on February 22, 2018, 18:46:51
Pozdrav, za naredni prognosticki period tacnije nedelja, ponedeljak utorak, interesuje me kada ce poceti padavine koji oblik koje vrijeme ? I koja kolicina anijega u centimentrima. Zahvaljujem!
edit: interesuje me Bijelo Polje, grad.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Milossss on February 26, 2018, 14:01:41
Kakvo je stanje sa padavinama na sjeveru nocas? Tj, sjeveroistoku? Ako ko zna neka napise.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on February 26, 2018, 14:08:02
Kakvo je stanje sa padavinama na sjeveru nocas? Tj, sjeveroistoku? Ako ko zna neka napise.
Akumulacije ≈1mm do jutra.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Milossss on February 26, 2018, 14:21:43
Znaci samo 2 cm novog snijega ukupno, do jutra? Jel tako? Mislio sam malo da se provozam do Berana kasnije..
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Transmat on February 26, 2018, 14:25:32
kao sto rekoh juce nije bilo govora o tome da jutros imamo minus u svim mjestima... Budva je imala +5  , Hn 2.5 C Dg +1 ,  Pg 0.
Za ujutru najavljeno od -14 do -3  pa ce promasaj biti jos veci...   mada ne kazem tip vremena je pogodjen ali svakako opet pretjeruju a narod isprepadan....
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on February 26, 2018, 14:27:19
Znaci 2 cm novog snijega ukupno, do jutra? Jel tako? Mislio sam malo da se provozam do Berana kasnije..
Da,do 2mm maksimum.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Poledica on February 26, 2018, 14:35:25
Ako ko moze reci koliko se daje mm z Nk ,znam da sam dosadan al sam vekii ljubitelj snijega.  :107:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on February 26, 2018, 14:46:29
Ako ko moze reci koliko se daje mm z Nk ,znam da sam dosadan al sam vekii ljubitelj snijega.  :107:
Nikšić do jutra može imati 2-3mm.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Poledica on February 26, 2018, 14:48:33
Znaci moglo bi do 5 cm a onda do podneva jos toliko?Top
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: vanja on February 27, 2018, 14:32:06
https://www.windy.com/?iconEu,rain,42.094,22.560,7,i:pressure,m:ePFagHi,a:IFxFL

imas tu otprilike gotove prognoze ...naravno sve je to otprilike pa ih uzmi sa rezervom . modeli ec gsf nems i icon imas opcije sa strane pa se igraj
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Ickovic iz Vlade on February 27, 2018, 17:18:27
Može li mi ko odgovoriti oće li biti snijega u četvrtak u Pg i može li se znati koliko otprilike?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: aconi on February 27, 2018, 18:09:11
Može li mi ko odgovoriti oće li biti snijega u četvrtak u Pg i može li se znati koliko otprilike?

Prema sadasnjem materijalu, T po visini i u prizemlju je povoljna u terminu pocetka padavina. Mozemo vidjeti par sati pravu trpaonu, sve do trenutka kada juzina probije po visini, u tom slucaju ce bez obzira na nisku T2M, poceti da pada kisa u vecem dijelu drzave. Pitanje je trenutka kada ce da ojuzi, s tim sto u ovakvim situacijama, najbolje prodje Niksic. Svakako od 2. nekoliko dana sa kisom i jugovinom, samo ce mjesta preko 1500mnv imati snijeg, uz pojavu susnjezice u odredjenim periodima i na toj visini.

Primjera radi, na Zabljaku ce T za manje od 24h skociti za 20C
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Poledica on February 28, 2018, 21:55:30
Do kad bi mogli sjutra imati snijeg sto se tice Nk?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: aconi on February 28, 2018, 22:22:52
Do kad bi mogli sjutra imati snijeg sto se tice Nk?

To je bas upitno, tesko da ti neko moze dati precizan odgovor na to pitanje... Gledano po modelima (koji daju najvece sanse za nesto duzi period snijeznih padavina), sve nakon 21h bi bilo iznenadjujuce da nastavi da pada... Ali i to uzmi sa rezervom, jer NK zna da prilicno odoli juzini, i sve nas iznenadi, a ne bi bio prvi put... U sustini to snijega sto bude sjutra, treba lijepo ispratit, skuvat mu kafu, otvorit pivo i izljubit se sa njim do sledece godine.  :112:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on February 28, 2018, 22:27:38
Do kad bi mogli sjutra imati snijeg sto se tice Nk?

To je bas upitno, tesko da ti neko moze dati precizan odgovor na to pitanje... Gledano po modelima (koji daju najvece sanse za nesto duzi period snijeznih padavina), sve nakon 21h bi bilo iznenadjujuce da nastavi da pada... Ali i to uzmi sa rezervom, jer NK zna da prilicno odoli juzini, i sve nas iznenadi, a ne bi bio prvi put... U sustini to snijega sto bude sjutra, treba lijepo ispratit, skuvat mu kafu, otvorit pivo i izljubit se sa njim do sledece godine.  :112:
Pa ne bih rekao da ce sjutra biti poslednji snijeg,ovdje i u april zna pasti,a kamoli u mart. :03:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on February 28, 2018, 23:17:43
Eh moj Petre,imas neku mrznju prema meni koju ne razumijem,no ajde.Ja govorim na bazi podataka,a ti napamet,od 1952 pa na vamo Niksic je imao cak 41 godinu u kojima  je zabiljezna visina snijega u mart.Od 1952 na vamo Niksic je imao 10 zima sa mjerljivim pokrivacem u aprilu.Kad nesto ne znas,bolje ne pricaj,jer ja samo govorim za nesto u sto sam siguran.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: boka on March 02, 2018, 20:23:20
Eto cisto me zanimalo zasto vise ne dajemo imena ciklonima  :03:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bura on March 02, 2018, 20:28:51
Dajemo i dalje. Međutim, ili nemamo vremena ili nemamo volje da ih opisujemo u posljednje vrijeme. U temi namijenjenoj za to postoji spisak imena koja bi trebalo da ponesu cikloni koje u budućnosti neko bude htio opisati.
Iz tog razloga, ko god ima želje, volje i znanja da opiše pokoji naredni ciklon neka to uradi, imena smo već pripremili.  :45:
Prvi naredni opisani nosiće ime Perun.  :03: Poslije njega dolaze Rumica, Serđo, Teodora itd.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on March 02, 2018, 21:08:24
Eto cisto me zanimalo zasto vise ne dajemo imena ciklonima  :03:

Naš forum funkcioniše na dobrovoljnoj osnovi, radi se koliko se može i koliko je koga volja.
Ništa nije obavezno, pa ni opisivanje ciklona.  :83:

Ako neko od vas smatra da bi ih mogao opisivati, slobodno neka to radi ubuduće.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Poledica on March 16, 2018, 10:37:54
Moglo bi biti zanimljivo u srijedu i cetvrtak cak i u Nk i Ct?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on March 16, 2018, 13:12:14
Moglo bi biti zanimljivo u srijedu i cetvrtak cak i u Nk i Ct?
Prema ovome sto sad imamo,to bi bio ozbiljan snjegopad.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: JovanK on March 21, 2018, 11:45:48
Jel ima neko podatak kad je najkasnije ( mjesec u godini)  bilo padanja snijega ili pokrivača u Podgorici? :78:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: dacone on June 04, 2018, 17:56:01
zna li neko kakvo ce vrijeme biti u sutomore 9og i 10og juna?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on June 04, 2018, 18:50:51
zna li neko kakvo ce vrijeme biti u sutomore 9og i 10og juna?
Očekuje se toplo vrijeme,bez sjevernog vjetra,uz moguću kraću nestabilnost u subotu.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: dacone on June 04, 2018, 19:57:23
zna li neko kakvo ce vrijeme biti u sutomore 9og i 10og juna?
Očekuje se toplo vrijeme,bez sjevernog vjetra,uz moguću kraću nestabilnost u subotu.
zahvaljujem :)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Skijaš on December 20, 2018, 12:15:42
Dragi članovi, planiram da idem na skijanje na Bjelasicu u ponedeljak ili u utorak moze li neko da mi kaze prognozu za ta dva dana tj koji je dan bolji za skijanje? Vidim da gotove prognoze daju neke padavine za utorak. Hvala unaprijed.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: sanjin on December 21, 2018, 16:24:47
Dragi članovi, planiram da idem na skijanje na Bjelasicu u ponedeljak ili u utorak moze li neko da mi kaze prognozu za ta dva dana tj koji je dan bolji za skijanje? Vidim da gotove prognoze daju neke padavine za utorak. Hvala unaprijed.
U ponedjeljak ce biti padavina, kise i snijega. U utorak bi trebalo biti suvo, ali uz jak vjetar.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: boka on January 30, 2019, 18:10:33
 Moze bit zanimljivo u drugoj dekadi februara...sad mi to rekoše dvojica iz Dahne  :11:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Dzoni on January 30, 2019, 18:45:12
Otpisi februar, bice proljece, ali se s oravom nadamo ba, dedi i jarcevima u martu  :120:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Cuca on February 23, 2019, 09:30:42
 Kada se očekuje slabljenje vjetra?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: sanjin on February 23, 2019, 11:10:41
U utorak.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Cuca on February 23, 2019, 12:18:50
Ovim intezitetom do utorka?? Auuu
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Poledica on February 23, 2019, 13:35:21
Bice slabiji sjutra vec,jak ali slabiji no danas.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on May 20, 2019, 18:43:16
Oprostite ako postavljam glupa pitanja, ali me zanima da li ima ikakve šanse za jedan dobar anticiklon, koji po mogućnosti može potrajati do naredne godine, pa ako treba i suša, nema veze, imamo dosta vode u zalihama. Kakvi su uslovi za to? Šta treba da se desi. Ako se ciklon ovako javlja na svakih sedam dana, onda što ne bi i anticiklon... Možda je glupa moja formulacija, ali eto.. Neko pamti jesenas neko solidno vrijeme, ali ja ni to. Ne znam kad je zadnji put spojilo 7 dana bez kiše... I da li je istina da ulazimo u novo ledeno doba. Ako je tako, da li će bar tropski predjeli biti donekle topli?
Više vezano za klimatske promjene i dugoročne prognoze.Do kraja godine AC nije moguće da se održi iako je bilo godina kad je decembar bio sušan,ali svakako jesen koliko toliko bude padavinski bogata.
Na osnovu podataka od 2001. opada Sunčeva aktivnost,a proračuni su da će naredni 25. ciklus biti još slabiji(sa manje Sunčevih pjega),tako da jedan dio naučnika je stvorio teoriju da će se možda ponoviti Maunderov minimum 40ih ili 50ih godina.Ulazak u glacijalni period je spor proces,traje stotinama godina,pa se slabije i osjeća a mi smo već na prvoj stepenici ka tome.Međutim kako je klima srednje stanje od 10,20,30 ili 50 i više godina nije dijagram uvijek ravan,postoje tu topliji periodi ka ukupnom padu ili obrnuto.Što se tropskih predjela tiče,do povratnika(oko 24 s.g.š.) ostaje toplo,glacijacija se osjeća do tih širina,pretpostavlja se da je Boka Kotorska ustvari fjord,nastao radom lednika.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: milanchek on May 21, 2019, 10:50:54
Oprostite ako postavljam glupa pitanja, ali me zanima da li ima ikakve šanse za jedan dobar anticiklon, koji po mogućnosti može potrajati do naredne godine, pa ako treba i suša, nema veze, imamo dosta vode u zalihama. Kakvi su uslovi za to? Šta treba da se desi. Ako se ciklon ovako javlja na svakih sedam dana, onda što ne bi i anticiklon... Možda je glupa moja formulacija, ali eto.. Neko pamti jesenas neko solidno vrijeme, ali ja ni to. Ne znam kad je zadnji put spojilo 7 dana bez kiše... I da li je istina da ulazimo u novo ledeno doba. Ako je tako, da li će bar tropski predjeli biti donekle topli?
Više vezano za klimatske promjene i dugoročne prognoze.Do kraja godine AC nije moguće da se održi iako je bilo godina kad je decembar bio sušan,ali svakako jesen koliko toliko bude padavinski bogata.
Na osnovu podataka od 2001. opada Sunčeva aktivnost,a proračuni su da će naredni 25. ciklus biti još slabiji(sa manje Sunčevih pjega),tako da jedan dio naučnika je stvorio teoriju da će se možda ponoviti Maunderov minimum 40ih ili 50ih godina.Ulazak u glacijalni period je spor proces,traje stotinama godina,pa se slabije i osjeća a mi smo već na prvoj stepenici ka tome.Međutim kako je klima srednje stanje od 10,20,30 ili 50 i više godina nije dijagram uvijek ravan,postoje tu topliji periodi ka ukupnom padu ili obrnuto.Što se tropskih predjela tiče,do povratnika(oko 24 s.g.š.) ostaje toplo,glacijacija se osjeća do tih širina,pretpostavlja se da je Boka Kotorska ustvari fjord,nastao radom lednika.

Hvala na detaljnom odgovoru. Nadam se da će taj anticiklon doći i potrajati bar jedan period. Znači da se aktivno pozabavim temom preseljenja na neko tropsko ostrvo :D
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on May 21, 2019, 13:06:19
Sta ispisa Accuwather za ljeto, to je strava.Pogodili su proljece potpuno, sad najvljuju da cemo imati zestoke oluje u toku ljeta.Bice i toplote ali ne ginu nam ceste oluje, barem tako najavljuje Accuweather. :03:
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Milossss on May 21, 2019, 13:55:08
Evo i slikovito. Mogu samo reći --- Pu pu daleko bilo... Hoću suncaaa (https://i.postimg.cc/L5JYSNFF/60639444-2522196831336736-7037154110331682816-n.png)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on May 21, 2019, 14:24:01
Sta ispisa Accuwather za ljeto, to je strava.Pogodili su proljece potpuno, sad najvljuju da cemo imati zestoke oluje u toku ljeta.Bice i toplote ali ne ginu nam ceste oluje, barem tako najavljuje Accuweather. :03:

Akuvedr pogodio?  :07: :67: Jes moje mudo.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Niksic 3 on May 21, 2019, 15:09:40
Jeste, pogodili su.
(https://i.postimg.cc/vZZFfLK7/europe-spring-2-12.jpg)
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Aquaria on May 22, 2019, 13:27:00
Za nas možda i jesu, ali za centralnu Evropu, bar ovaj sušni dio - ne znam kako bi se u to uklopio sav onaj snijeg i kiša u zadnjih mjesec dana.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Poledica on October 31, 2019, 11:20:25
Ako danasnji dan prodje bez mjerljivih padavina oktobar ce biti sa 0 mm u cijeloj zemlji jel tako? Kad se to desilo zadnji put, jer cini mi se da nije skoro bar koliko se ja sjecam?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on October 31, 2019, 11:43:37
Kako bez padavina? 3. i 4. je skoro svuđe bilo kiše, poneđe i obilne. Pa je bilo padavina 10. i 11. oktobra...to jest u tim danima su izmjerene.
Kod mene je bilo dosta jutara sa pojavom rose i bilo je mjerljivih količina!

Kada je u pitanje moje selo, oktobar 2011. godine je bio najsuvlji sa 70 mm,zatim 2017. sa 75mm i ovaj tekući oktobar sa 75mm.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Poledica on October 31, 2019, 11:48:51
Ja se sjecam da je pala kisa krajem septembra i to je to. Ja sam onda zaboravio.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bura on October 31, 2019, 12:45:44
Ja se sjecam da je pala kisa krajem septembra i to je to. Ja sam onda zaboravio.

Konkretno za Nikšić:

3 - 5. 10.   27.3 mm
10. 10.        0.9 mm
oktobar      28.2 mm

Svakako jadno za oktobar, ali je ipak bilo.

Na primorju je početkom mjeseca bilo obilnije kiše, u mome Baru preko 60 mm kiše za 12-13 sati.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: vanja on October 31, 2019, 14:36:25
ams masline
3-4 oktobar 44.2 mm
10 oktobar 0.5 mm
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: pg on November 20, 2019, 18:48:59
Na Zabljaku snijega ni u najavi.Zanima me je li se kada desilo da tokom cijele jeseni ne bude snijeznog pokrivaca na Zabljaku
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Mađo on November 20, 2019, 20:43:25
Što kasnije zima dođe, to će bit studenija i teža.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nemanjaaa96 on December 24, 2019, 11:02:27
Postoje li kakve sanse za snijeg oko 31og ili 1og u Kolasinu?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Poledica on December 01, 2020, 19:41:14
Do kada ce trajati ovaj predstojeći tunel po modelima?
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Bura on December 01, 2020, 22:15:14
Do kada ce trajati ovaj predstojeći tunel po modelima?

Do daljnjeg. Na kartama se ni u naznakama ne nazire značajnija stabilizacija vremenskih prilika. Po večerašnjim modelima je tako, naravno to se može mijenjati u narednim danima.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Yeti on December 01, 2020, 22:30:00
Ovaj drugi dio jeseni i praktično početak zime je u modelima takav da bukvalno nema nekih "iznenadjenja", jednostavno kako se postavi konfiguracija i za 240-ti sat to kako se približava taj termin sve se otprilike i približno ostvaruje, a kao što vidimo ni u najavi ozbiljnijeg prodora hladnoće, prvo čitav novembar anticiklon a sad tunel ciklončića u mediteranu, a mi stalmo u toplom sektoru ciklona i sa kišom
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on December 02, 2020, 21:24:13
Kontinentalni AC nema naznaka za slabljenje,a za nas trapavo pozicioniran bez ikakavih prodora iz tog pravca,samo uz Azorski AC stvara seriju ciklona koja će nam donositi dosta vlage,oblačnosti,padavina i južine.Njegovim popuštanjem može doći do uspostavljanja AC-a visočije,a to će najvjerovatnije čekati i veći dio druge dekade decembra.
Title: Re: Prognoze,pitanja i odgovori
Post by: Nikola on January 29, 2021, 19:14:08
Nije mi jasna svrha kod podela da imaju prognoze nakon +216h,pa čak i 192h.I u ljetnim mjesecima kod dugotrajnih anticiklona dođe do značajnije izmjene u odnosu na početni dan,a ne u hladnijem dijelu godine.