Author Topic: Kolašin i okolina, jul/avgust 2010.  (Read 7601 times)

Offline Miloš

  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 5688
Kolašin i okolina, jul/avgust 2010.
« on: August 09, 2010, 18:09:41 »
Kao što sam već ranije napisao na forumu, zadnjih nekoliko dana jula i prvih nekoliko u avgustu sam proveo u Kolašinu, na odmoru. Prije nego što počnete da čitate i gledate, pripremite se na nekih 70-ak slika. Najčešći motivi su bili planine i oblaci, mada ima ovdje svega i svačega. :)

Stigoh u Kolašin u srijedu ujutru (28. jul).
Toga jutra vjerovatno nisam imao ništa zanimljivije da slikam od svoje patike: :)Moja vikendica se nalazi na brdu iznad Kolašina, na nadmorskoj visini od 1050m. Pogled je dobar, na sve strane, naročito prema zapadu. U prvom planu nečija napuštena vikendica:

Usled takvog pogleda, bilo je milina posmatrati oblake i pljuskove koji su se toga popodneva primicali sa sjeverozapada...

...sve dok nije pljusnulo:Sutradan je bilo nešto stabilnije vrijeme, pa sam iskoristio za šetnju...
Pogled na moju vikendicu i njenu družinu u pozadini:Selo Dulovine:Kolašin se nalazi u dolini:Green-yellow grass of my home :):Ova nije još dugo pozirala:Njega ipak nisam dirao: :)Popodne krećemo u šetnju do brda Šljivovica. Brdo je samo relativno rečeno, jer se nalazi na nekih 400-500 metara većoj nadmorskoj visini od mene, a najviši vrh je oko 1500m.
Polazimo u osvajanje ovih livada na samom vrhu:Odozgo se pruža predivan pogled na sve strane.
Planina Bjelasica sa vrhom Ključ (1973m) najbliže:Komovi (2487m):Jasno su se vidjeli tragovi snijega:Vrh Kotič (1783m):Prema zapadu nešto slabiji pogled zbog položaja Sunca u tom trenutnku.
Vrhovi Maganika lijevo (2138m) i Stožca desno (2226m):Sinjajevina (2203m):Zoom na vrh Babin Zub (2277m). Samo jedan od nekoliko vrhova na Balkanu koji nose to ime. :)Pogled na Kolašin:

Kao veliki ljubitelj gljiva, usput sam morao svratiti do četinarske šume da vidim ima li šta, i nailazim na čitavu poljanu okupiranu lisičarkama (Canthelarus cibarus):Izbliza:Nakupilo se tu dovoljno i za ručak i za večeru. :)Crna Gora je jedinstvena u Evropi, samim tim što se toliko mnogo toga (ne samo planina) može vidjeti na veoma malom području.
U nedjelju (1. avgust) odlazim na jednodnevni obilazak Žabljaka i Durmitora.
Usput svraćam da se odmorim kod čuvenog mosta na Đurđevića Tari:Sa druge strane:Je li ovo čovjek ? Uh, izgleda da jeste. Ali nisam ga nacrtao u fotošopu, već je skakao sa "bandži džampinga". :)Kanjon Tare, najveći u Evropi i drugi po veličini u svijetu:Pogled prema dolje. Na slici ne djeluje kao da me od Tare dijelilo čak 170m, kolika je visina ovog mosta. I sada mi se zavrti u glavi kad se prisjetim trenutka kad sam ovo fotografisao:Selo Đurđevića Tara:Crno jezero mnogi smatraju jednim od najljepših na Balkanu. Nalazi se blizu Žabljaka, na nadmorskoj visini od oko 1450m, u podnožju obronaka Durmitora:

U povratku ka Kolašinu se potpuno razvedrilo, pa je popodnevno Sunce obasjalo ovu crkvu u Mojkovcu:U ostatku reportaže će preovladavati meteorološki motivi (da se zna da je ovo ipak ovo meteo-forum :))

U utorak (3. avgust) uveče je bilo zanimljivih oblaka, koji su priredili lijep zalazak Sunca:

Altocumulusi......sa kojima je Sunce vodilo borbu:...koju je na kraju izgubilo:Srijeda (4. avgust) je bio meteorološki najzanimljiviji od svih koje sam proveo u Kolašinu. Narednih 20-ak slika bih možda stavio i u posebnu reportažu, al' kad sam već sve objavio u ovoj temi, neka ih ovdje. :)

Oko 13h počinju prvi razvoji na istoku i sjeveroistoku:Već oko 14h i prva grmljavina:Uskoro su oblaci izgledali sasvim ozbiljno, al' s obzirom na južno strujanje, koje je bilo jako slabo, kod mene nije palo ni kapi kiše.Grmilo je i sa istoka i jugoistoka:Oko 15h prestaje grmljavina i počinje razvedravanje.
Međutim nije prošlo ni dva sata, već počinju da se gomilaju novi oblaci, ovoga puta na zapadu:Oko 17h prva grmljavina i kišna zavjesa:Uskoro oblaci počinju da djeluju kao da se sprema nevrijeme:

Ali mi je Sunce poručilo da se ne nadam previše:Počinje da se razdanjuje ka zapadu. Stairway to heaven. :)Novi oblaci se formiraju na jugu. Počinje sve jača grmljavina:Kišne zavjese sve bliže:Prema zapadu svjetlost sve jača:Počinje slaba kiša, i Sunce se probija kroz oblake:Pojačava:Zatim je uslijedio prizor koji se ne viđa tako često. Udario je kratkotrajan pljusak, i to uz Sunčeve zrake:

Nije dugo trajao. Sa druge strane, očekivano, pojavila se duga:I zalazak je bio u skladu sa kompletnim danom:Na nebu ostali mammatusi:

Toliko od mene. Nadam se da ste imali živaca da sve ovo ispregledate. :)
« Last Edit: August 09, 2010, 18:12:10 by Miloš »

Offline vanja

  • Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 3993
  • 🔵⚪💙⚪🔵
Re: Kolašin i okolina, jul/avgust 2010.
« Reply #1 on: August 09, 2010, 21:21:54 »
hahaha milose odusevljen sam slikama. Prelijepa reportaza :)