Author Topic: Svijet  (Read 188861 times)

Offline Rade

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
Re: Svijet
« Reply #50 on: August 12, 2010, 00:44:55 »
Pazite ovo...

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #51 on: August 12, 2010, 08:37:16 »
cudno kako je na juznoj poluloptu rekordna hladnoca a u rusiji tako sjeverno toliko probijen temperaturni prosjek.

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #52 on: August 31, 2010, 01:49:36 »
Evo ga "erl" tropska oluja koja je presla u uragan 3 stepena
njegova prognoza...trenutno je blizu portorika

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/205045/Uragan-Erl-dostigao-snagu-trece-kategorije

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #53 on: September 01, 2010, 16:27:07 »
Razvoj situacije sto se tice uragana Erl. U petak se ocekuje dodir sa kopnom u predjelu americke drzave Sjeverna Karolina sa za sada prognoziranim vjetrovima do 200km na sat

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #54 on: September 01, 2010, 19:27:37 »
Evakuacija u Severnoj Karolini zbog uragana Erl
Tanjug | 01. 09. 2010. - 09:50h izmena vesti 18:30h | Foto: AFP | Komentara: 10

Uragan "Erl", koji se od Kariba kreće ka istočnoj obali SAD, već danas tera turiste iz Severne Karoline, posle poziva federalne agencije za vanredne situacije stanovnicima atlantske obale da se pripreme za evakuaciju.

Vlasti Severne Karoline započele su jutros evakuaciju posetilaca ostrva Okrakouk, a turistima na Kejp Haterasu uputile su poruku da se spakuju i krenu.

Upozorenje federalnih vlasti odnosi se na veliki deo istočne obale, od Severne Karoline sve do Mejna i obuhvata pre svega naselja na isturenim poluostrvima i ostrvima.

Upozorenjem je obuhvaćeno više država, uključujući Virdžiniju, Merilend, Delaver, Nju Džerzi, Njujork, Roud Ajlend i Masačusets.

Uragan "Erl" trenutno je oko 1.000 kilometara od Severne Karoline i očekuje se da će se, sa visokim talasima i vetrovima brzine oko 200 kilometara na sat, u četvrtak opasno približiti obali.

Meteorolozi kažu da je još rano za procene u kojoj meri bi uragan "Erl", koji je zasad u potpunosti nad okeanom, mogao zahvati kopno.

"Samo neznatno pomeranje putanje uragana ka zapadu izazvalo bi velike posledice", izjavio je portparol Nacionalnog centra za uragane.

Čak i ako bi "Erl" uglavnom ostao daleko od obale, tokom vikenda će izazvati visoke talase i pokrenuti morske struje duž obala.

Najveću štetu pretrpela bi morska letovališta, pošto ovaj "produženi" vikend obuhvata i američki praznik rada, koji ove godine pada 6. septembra i koji se u SAD tradicionalno smatra za kraj leta.

Evakuacija proglašena u nekoliko naselja u Severnoj Karolini, obavezna je, ali vlasti kažu da to ne znači da će ljude silom isterivati iz njihovih kuća ukoliko ne žele da odu.

Uragan Daniela, čiji se dolazak takođe sa strahom iščekivao i koji je do sada već odneo dva života, u međuvremenu je nešto oslabio na severnom Atlantiku, ali Nacionalni centar za uragane je upozorio da se na istom području Atlantika već formira nova oluja pod imanom Fiona.

Ipak, kako se navodi, ne očekuje se da će Fiona ojačati do nivoa uragana.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/205237/Evakuacija-u-Severnoj-Karolini-zbog-uragana-Erl

nego nesto sam zajebao na onim gonjim slikama , ne mogu da se uvecaju

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #55 on: September 03, 2010, 00:12:04 »
Evo ih nove projekcije putanje Erl-a,  izgleda da ce malo u obilazak obale ...

---  simpaticno i u Tirenskom moru ovo,  ne znam prati li ko ..   ;)

« Last Edit: September 03, 2010, 00:22:16 by cirus »
~ ... must be lost to explore the unknown ~

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #56 on: September 03, 2010, 00:53:49 »
vjetrovi su mu preko 215 km na sat...snazan uragan 4 kategorije, vidjecemo sjutra sta ce se desiti

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #57 on: September 03, 2010, 01:09:47 »
sad gledam njihove mape...ovi amerikanci su pokrili citav teren sa radarima i znaju sta im se priblizava
kliknite na odredjeni dio slike za obavjestenje

http://www.weather.gov/largemap.php

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #58 on: September 03, 2010, 01:15:46 »
pa da je to ukrajina zacudio bih se, cemu se amerima cudis:) nisam znao da ovi uragani mogu stici do kanade cak.

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #59 on: September 04, 2010, 17:04:12 »
URAGAN ERL OSLABIO

Uragan Erl se kreće prema severu i na putu pored obala Severne Karoline donosi nemirno more, kišu i jake vetrove u velike delove istočne obale Sjedinjenih Država.

Direktor Nacionalnog centra za uragane, Bil Rid, izjavio je da oluja gubi snagu krećući se iznad Atlantskog okeana i da bi mogla da izgubi jačinu uragana. Erl je sada uragan prve kategorije, što je najniži stepen na skali od 1 do 5.

Očekuje se da do kraja dana stigne do severoistoka Sjedinjenih Država i Kanade. Upozorenja na uragan i tropsku oluju su na snazi duž većeg dela obale, sve do države Mejn.
http://www.voanews.com/serbian/news/hurricane-earl-moving-ahead-category-1-09-03-2010-102176054.html

hmm kolko vidim na ostale sajtove vec je oslabio u tropsku oluju i trenutno bijesni na atlanskom okeanu iznad njujorka prema granici sa kanadom

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #60 on: September 05, 2010, 10:41:19 »
Uragan Erl prošao SAD bez veće štete

Uragan Erl koji je ove nedelje zapretio velikim delovima severoistočne obale SAD, najviše je, kako se na kraju ispostavilo, pogodio ribolov i turizam.

Uragan Erl je krenuo iz oblasti Kariba ka SAD, u pretnju da će svom svojom snagom, kategorije 4, od mogućih pet, i uz povoljni vetar, ugroziti naselja duž obale od Severne Karoline do Mejna.

Iako su sve pognoze predvidele da će se oko uragana zadržati iznad okeana, u Severnoj Karolini, koja je u noći između četvrtka i petka, bila prva na udaru, proglašeno je vanredno stanje i naređena evakuacija u nekim okruzima.
Na Long Ajlendu kod Njujorka pripremljena su skloništa.

Tropske oluje obično ne stižu toliko na sever SAD, osim ako se poklope neke meteorloške okolnosti, kao 1991. godine, kada je uragan Bil pogodio iste krajeve, i za sobom ostavio 15 žrtava i štetu od 1,4 milijarde dolara.

Erl se, međutim, pokazao daleko slabijim i već prilikom približavanja obali, njegova snaga se iznad hladnijeg mora tog dela SAD, postepeno smanjivala.

U Severnoj Karolini, izazvao je neke poplave, pokrenuo vetar brzine 110 km na sat i velike talase, ali naneo minimalnu materijalnu štetu.

U državama Delaver, Nju Džerzi i Njujork posledice su bile još manje - praktično samo veća kiša i vetar,,kao i povremeni nestanci struje.

Dok je stigao do Masačusetsa, snaga Erla smanjila se na kategoriju 1, stoga je učinilo slabijim od redovnih oluja u tim krajevima.

Još se utvrđuje koliku štetu je Erl naneo turističkoj privredi severoistoka SAD, pošto je, negde i za 80 odsto, smanjio broj turista koji su se odlučili da ovaj vikend, koji se povezuje sa praznikom rada, provedu na moru.

Prvi vikend u septembru se u SAD tradicionalno smatra završetkom leta.
Takođe, štete je pretrpela industrija ribolova, pošto brodovi zbog talasa nisu mogli da isplove. Erl je nastavio prema kanadskoj provinciji Nova Škotska.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/205785/Uragan-Erl-prosao-SAD-bez-vece-stete

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #61 on: September 09, 2010, 00:14:18 »
ovo nije bas aktuelno vrijeme ali vrijedi procitati:

http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Blizzard_of_1899

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #62 on: September 13, 2010, 00:50:21 »
Cetvrta kategorija,  sa prognozama daljeg jacanja u sljedecih par dana.  Svi vlasnici jahti na forumu bi trebalo da imaju ovo u vidu,  ako planiraju neko transatlantsko putovanje.

http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-11279374

Offline sanjin

• Sr. Member
« Reply #63 on: October 29, 2010, 16:48:11 »
Како је лијепо у Индонезији ових дана.... Земљотрес,цунами,вулкан.....

Vjestica

• Guest
« Reply #64 on: October 29, 2010, 16:50:00 »
Како је лијепо у Индонезији ових дана.... Земљотрес,цунами,вулкан.....

Barem su mirni narednih 7-8 godina  :102: ispucali su sve adute  :107:

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #65 on: November 11, 2010, 21:03:15 »

http://www.bbc.co.uk/news/uk-11734050

Ovo su vjetrovi ..   njima bi Chaslav izgledao kao povjetarac.  Evo kako izgleda jet stream na 850 hPa iznad Britanije :

Offline milos555

• Hero Member
« Reply #66 on: November 22, 2010, 20:36:50 »
ZAGREB/DUBROVNIK - Jako nevreme s velikom količinom padavina pogodilo je jutros šire područje Dubrovnika, a u samom gradu poplavljene su mnoge kuće, lokali, dečji vrtići i drugi objekti, javljaju hrvatski mediji.
Na području Dubrovnika saobraćaj je u potpunosti prekinut, a gotovo svi lokali i kuće na Stradunu su poplavljene, ali i prizemlje palate Sponza. Nivo vode na Stradunu dostigao je 40 centimetara.

Mediji navode da tako jaku kišu, koja je paralisala čitav grad, ne pamte ni najstariji Dubrovačani.

Za samo dva i po sata u Dubrovniku je palo više od 130 litara kiše po kvadratnom metru, a vatrogasci su intervenisali više od 50 puta.

Na nekim mestima bujice su bile toliko jake da su doslovce nosile ljude koji su pokušavali da pređu ulicu.

Štab za zaštitu i spasavanje pozvao je građane da ne izlaze na ulice dok se ne smiri nevreme, a sve raspoložive vatrogasne jedinice i komunalna preduzeća su na terenu.

Zbog odrona na delovima puteva, roditeljima je savetovano da ne šalju decu u školu.

Deo starog gradskog jezgra i područje stare Mokošice prema zapadu ostali su bez električne energije.

Zbog odrona je zatvorena Jadranska magistrala iznad Dubrovnika, prenose mediji.

Kiša pada i u Istri, a sinoć je jako nevreme s kišom zahvatilo i Pulu.

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #67 on: November 24, 2010, 13:17:40 »
Britanci se spremaju da ostanu u hladnoj struji neko vrijeme,  ovo ce biti jedan od ranijih pocetaka zime i snijega kod njih.  Na modelima se vidi da ce im to potrajati nekoliko dana ..

http://www.bbc.co.uk/news/uk-11827592

Offline Stefan600

• Sr. Member
« Reply #68 on: November 26, 2010, 17:56:12 »
U Australiji izmjereno prije neki dan 43 stepena...(narawno proljece je kod njih)...   :104:

Kaze meni danas nastavnica geografije da ledena doba nastaju tako sto se ogromne sante leda sa sjevernog i juznog pola otope i hlade morsku vodu, a ta morska voda dolazi do nasih obala i ledi se uz kopno. I rekla mi je isto da je nedje slusala da vec sledece godine mozemo ocekiwat' mini ledeno doba, sa dosta nizim temperaturama i tako...

Ja licno ne vjerujem.Mada bih volio.   :120:
Februar 2012. :)

Offline SnowHunter

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #69 on: November 26, 2010, 18:50:16 »
Ne bi trebalo ovo da kažem, nije u redu dirati u autoritet nastavnice, ali u ovom slučaju je načisto ''prolupala''... :75: :83:

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #70 on: November 26, 2010, 18:56:16 »

kako je ona zavrsila fakultet nije mi jasno uopste:)

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #71 on: November 26, 2010, 19:11:39 »
Dobro,  nemojte tako ..  ako nista drugo,  potrudila se zena da da iscrpniji odgovor.  Bar se po terminu  "mini ledeno doba"  vidi da je ,  na svoj nacin,  u toku sa savremenom terminologijom.   A za hladjenje povrsinske vode ledom sa polova nije pogrijesila,  samo sto je to posljedica,  a ne uzrok.
Nama je profesorica fizike  (one su u PG gimnaziji,  uz svoj predmet,  predavale i astronomiju)  svojevremeno objasnila da su zvijezde padalice  "zvijezde koje tako,  ponekad,  skoncaju svoj zivotni vijek i skliznu niz nebo,  zato sve padaju prema dolje",  pa da vidimo ...   mozda i dodje ledeni brijeg u Boku Kotorsku,  ali ako ko vidi zvijezdu dje pada i to  "na dolje",  sto god to znacilo u svemiru  ...   neka postavi fotke     :101:
Sorry za ovaj off

Offline Stefan600

• Sr. Member
« Reply #72 on: November 26, 2010, 19:42:45 »
hahahhahaa... Pa i ja sam to pomislio u sebi. Kako to covjece zapitao sam se. Ima sledeci chas ja malo da je naucim nekih stvari. Bjezi... Prica mi nesto o kolicini padavina za Pg... Ja dodjem kuci provjerim odje na forum, ono nidje veze. TUGA  :05:  :06:
Februar 2012. :)

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #73 on: November 26, 2010, 23:00:21 »
hahaha stefane nasmijao si me bas dobro za ovo u vezi profesorice a i ova cirusova je isto dobra hahahahhaha :110: :110:

Madjo

• Guest
« Reply #74 on: November 26, 2010, 23:28:46 »
Ima sledeci chas ja malo da je naucim nekih stvari. Bjezi... Prica mi nesto o kolicini padavina za Pg... Ja dodjem kuci provjerim odje na forum, ono nidje veze. TUGA  :05:  :06:

:109: :109: :109:  :67: :67: :67: Izasmijah se, tek sad ovo čitam  :102:
I kažeš li joj ti "Nastavnice,nijeste u pravu, srednja godišnja količina u pg je 1653 mm,a prosječna novembarska količina padavina 232 mm, ove godine je samo ciklon Časlav donio više od prosjeka ..."  :27:   :67:

Nama je profesorica fizike  (one su u PG gimnaziji,  uz svoj predmet,  predavale i astronomiju)  svojevremeno objasnila da su zvijezde padalice  "zvijezde koje tako,  ponekad,  skoncaju svoj zivotni vijek i skliznu niz nebo,  zato sve padaju prema dolje",  pa da vidimo ...   mozda i dodje ledeni brijeg u Boku Kotorsku,  ali ako ko vidi zvijezdu dje pada i to  "na dolje",  sto god to znacilo u svemiru  ...   neka postavi fotke     :101:

:102: Dobro objašnjenje. :67: Ja kad sam iša na testiranje jesam li sposoban za regularnu osnovnu školu,sa 6 godina, pita me pedagog-ica kakvog je Zemlja oblika-okrugla ili kockasta? Ja velim " Zemlja je elipsoidnog oblika,na polove spljoštena a na ekvator ispupčena."  Žena zanijemila  :55: i pita mog pokojnog oca okle to znam,heheh  A ja sam sa 4-5 godina,uz autiće i ostale igračke koje sam redovno gubio ili lomio, pod ruku stalno nosio Atlas, proizveden 1967. godine,srpskohrvatski jezik, koji je još u jednom komadu. :27:  Tada su me redovno ispitivale komšije ili prolaznici na ulicu,bijahu mladi a sad sijedija vlasi, koji je glavni grad neke afričke ili azijske države, hehe nije bilo toga što nijesam znava  :11:  Izmišljali su države i na njih sam,čini mi se, ima adekvatan odgovor  :67:
Odosmo u offf tj odoh ja u off  :51: