Obzirom da ja pamtim najmanje tri sniježna pokrivača u Beranama u junu, mislim da konstatacija SH da je jutrošnji snijeg u Pljevljima najkasniji u istoriji meteo mjerenja nije tačna,jer su Pljevlja snjegopadnija od Berana.Posebno brutalan snijeg pao je u noći polovinom juna 1965. ili 1966.godine kad je drveće bilo nagrđeno.Gusti,teški i vlažni snijeg,koji je pao na lisnate grane napravio je pravi polom.Čitave noći gradom su kružila vatrogasna i milicijska kola sa uključenim sirenama ali su ljudi mogli samo da ublaže posljedice.Tada sam prvi put vidio mlade voćke pocijepane od mjesta đe počinje krošnja pa do zemlje.Taj snijeg se otopio tek kasno popodne poslije noćnog horora.I sad se pitam da li su one grudve,koje su padale,bile stvarne ili sam imao halucinacije.
Prema
Meteo godišnjacima SFRJ koji su najrelevantniji izvor podataka o vremenu i klimi na ovim prostorima - u kotlinama sjeverne Crne Gore u periodu
1949-1985 tokom
juna mjeseca
nije zabilježen snijeg na tlu. Ni Pljevlja, ni Bijelo Polje, ni Berane nemaju zvanično zabilježen nijedan junski dan sa sniježnim pokrivačem. Da li je bilo propusta u mjerenju - nemam pojma.

Što se maja tiče - bilo je više godina sa padanjem snijega i formiranjem sniježnog pokrivača, ali pošto su u Godišnjacima samo kumulativni mjesečni podaci, nije moguće utvrditi tačne datume padanja snijega, što znači da nije moguće utvrditi ni koji je zadnji dan sa sniježnim pokrivačem. Prema Godišnjacima, Pljevlja imaju zvanično zabilježen snijeg na tlu u maju sljedećih godina: 1952, 1953, 1957, 1961 (12cm), 1962 (20cm), 1966, 1973, 1977. U godinama koje si naveo (1965 i 1966) u Beranama je zabilježen sniježni pokrivač u maju, ali ne i u junu. Majski snijeg, očito, u kotlinama sjevera nije poseban kuriozitet. O planinama da ne govorim - radi se skoro o svakogodišnjoj pojavi. Kao dokaz evo datuma zadnjeg dana sa sniježnim pokrivačem na Žabljaku od 2004: