METEO ARHIVA > 2013

Avgust 2013.

<< < (102/102)

zec:
Vedro i prohladno.

Kratka reanaliza olujnne srede:

Sa svega tri rakete na svakoj protivgradnoj stanici dočekana je sreda - dan koji je obećavao veliki broj gradonosnih oblaka na teritoriji Srbije. A tako je i bilo u praksi.

Ciklon koji je donosio nestabilnosti danima u regionu, uz izraženo jugozapadno strujanje, uslovio je značajan porast pojedinih parametara nestabilnosti na teritoriji Srbije.

Izraženo smicanje vetra uz visoku energiju nestabilnosti, kao i prilično dubok sloj visoke vlažnosti vazduha, prouzrokovalo je razvoj vrlo jake konvektivne oblačnosti na teritoriji Srbije - a posebno Bačke, Banata, Šumadije, Pomoravlja, Kolubarskog okruga...

- Prvi jači razvoji pojavljuju se u ranim popodnevnim satima, kada je i počelo praćenje konvektivne oblačnosti sa RC Bukulja, Samoš i Valjevo. Ubrzo su i ostali RC počeli sa praćenjem.

Jake ćelije buknule su severno od Kopaonika, premeštajući se dalje na severoistok. Oblaci su bili neuređeni visećelijski konvektivni sistem. Međutim, u jednom trenutku se izdvojila superćelijska konvektivna formacija. Nošena zapadnom strujom - Kragujevac i okolina nalaze joj se na udaru.

Kompozitna radarska slika pokazuje odraz od 60 dBZ u okolini Kragujevca, što je u slučaju ove radarske skale (kompozitnog radara) ekstremno jaka oblačnost. U isto vreme u Vojvodini se formira i jača višećelijska linijska oblačnost, dok u se u okolini Valjeva nalazi superćelijski konvektivni sistem.Ubrzo stižu i prve informacije i slike o oluji u Kragujevcu. Grad je dostizao veličinu od 8 cm.

Superćelija u Kragujevcu - Foto: IceU 16:45 je ojačala višećelijska oblačnost u Vojvodini, proširivši se dalje ka jugu. U mestu Melenci za 15 minuta se izlučilo 51mm kiše i grada. Jugoistočno od Aranđelovca se nalazi jaka višećelijska, a kod Paraćina superćelijska oblačnost (opet maksimalni odrazi na skali). Padavine u Paraćinu 27.9 mm, uz intenzitet padavina od 458.83 mm/h[/b].Pogled na vojvođansku oluju - Foto: Ljubiša Šujica


Pogled na paraćinsku superćeliju - Foto: Vladimir Dikilić


Video oluje u Paraćinu:Animacije vremenskih nepogoda - pojedini oblaci su davali i JAK GRAD:
Nikola:
Prelijepo predstavljeno  :109:

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version