Trenutno buran razvoj grmljavinskih oblaka na zapadu države.Iznad planine Njegoš došlo je do razvoja kumulonimbusa iz kojeg već pada slaba kiša,a ubrzo će biti i grmljavine.Planina Njegoš i taj kraj oko njega pa i Golija su najopasnija mjesta što se ljetnjih oluja tiče.Ni na jednoj planini u Crnoj Gori nije vrijeme tako promjenljivo i nestabilno kao iznad Njegoša i Golije.Tu se za pola sata naoblači počne kiša ,grmljavina.Prvi oblaci koji se ujtru pojave budu iznad tih oblasti,prvi razvoji budu iznad tih planina.U 90 posto slucajeva preko ljeta tamo prvo zagrmi i počne kiša dok u ovom ostalom dijelu Crne Gore ponekad ostane i vedro ili malo oblacno.Sjećam se jedne opasne grmljavine iznad Golije.Bilo je to prije 4 godine.Oblaci niski ,tamni kao pred razvedravanje tačnije rečeno,naizgled bezopasni.Gledam ja tamo ,kad odjednom iznad planine zuta kugla kao da se sto munja slilo u nju.U tom trenutku sve mi ispred oči postade žuto.Sekundu posle toga jak pucanj kakav ni u snu ne može biti.Samo sam se bacio na drugu stranu i ne mogu da vjerujem da se tako nesto desilo.Pucanj gromova je bilo toliko jak da su i uši malo zaboljele.Brat od ujaka koji je tada imao oko godinu ipo toliko se prepao da su ga jedva povratili da se ne uguši koliko je streknuo,a ni starijim nije bilo svejedno.Samo se pitam kako bi neko ko se tada zadeseio na planini mogao da ostane živ bar 5 km u prečniku otavde,izgledalo je da bi planinu moglo razbiti kako je to bilo silno i jako.I danas posle 4 godine ,sjećam se svakog detalja od tada.A evo dok pišem ovo zagrmilo je nekolika puta.